用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護中學
go

林護中學 [複製鏈接]

小女深水埗私小,考5-9/98, 大機入此校嗎?因家住葵涌,想轉回此網!

csy_ma  林護第一輪面試考奧數。因很多成績好的投考,它不只看成績。如有該校缺的特異功能,縱成績稍遜,亦可能獲第二次面試。至於抽獎機會,誰知呢?  發表於 13-12-5 12:26
   5    0    0    1

去年無考奧數, 考"因數"

回覆:林護中學

I see! 唔知收生着重什麼?喜歡收什麽style?

唔知揀上智or 林護好!家住葵涌,小學在深水埗。好似上智多D位!

照常理是上智會多些位, 林護有2間直屬小學, 雖然話無直接位, 不過都收好多自己友. 而且是男女校, 人人平等!

同意!明天去簡介會睇下点先!

回覆:moniquechoy 的帖子

這間自行面試階段,那一間難些呢?

引用:照常理是上智會多些位,+林護有2間直屬小學,

原帖由 moniquechoy 於 13-12-06 發表
照常理是上智會多些位, 林護有2間直屬小學, 雖然話無直接位, 不過都收好多自己友. 而且是男女校, 人人平等! ...
上年仁立入40,仁紀入30,扣除保留位22後,即自行和扣門自己友有48?! 是否乙部除22個非保留位给双仁外,餘下53 個位,双仁都是可一樣和其他學校一齊攪珠呢?Thx!

引用:唔知揀上智or+林護好!家住葵涌,小學在深

原帖由 NurseSally 於 13-12-06 發表
唔知揀上智or 林護好!家住葵涌,小學在深水埗。好似上智多D位!
上智

引用:+本帖最後由+chocolatebear+於+13-12-6+12:

原帖由 chocolatebear 於 13-12-06 發表

機會極高, 林護喜收區外學生, 而且還是私小, 名次又係 ...
就係好煩!其實搏囡囡私小Top 幾名,而囡囡group dicussion 老話話佢幾smart!又有玩開中樂!希望試林,因步行10mins.就可上學!兩公婆鍾意林護(姑姐曾讀林);而囡囡又鍾情上智,因常有師姐入!

Yes! 上智乙部有90 多個位!

NurseSally 發表於 13-12-6 13:36
Yes! 上智乙部有90 多個位!
機會好似大了,但大抽獎純靠運氣,大唔等如隨機號碼好,黑起上黎乜事都會發生。還掂兩間都係咁鍾意,不如從另一個角度諗,深水埗你還有第二、三志願的考慮嗎?葵青有沒有第二、三志願的考慮?好難得可以有轉區的機會,真係要諗一諗。
:verycold: :verycold: :verycold:

林護都唔知點解,真係聽都聽唔少葵荃家長講頭三都唔得,最終又係去返荃官。
可能真係太多人揀林護,或者正如你們所講,林護真係喜歡收外區生。

亦可能林護在自行時收返唔少自己聯繫小學的學生。上面家長講兩間聯小已經有70個學生去了林護。扣除22個聯繫位,一係全部餘下的非保留位都比佢地抽晒,否則絕對有機會林護在自行時已經收返部份聯繫同學。

自行位已經少,而家重要買少見少,係d咁top嘅學校之中,可想而知要在自行成功真係幾困難。

chocolatebear  唔係, 林護自行時係收極小聯繫生. 因為聯小可靠抽入  發表於 13-12-6 17:32
:verycold: :verycold: :verycold:

葵青2蕭明,3保祿,搏女校?!

好似仁立老師愛教同學報陳兆民,少咗DD同學揀林護,因林麻麻地想收双仁?!

NurseSally 發表於 13-12-6 15:09
葵青2蕭明,3保祿,搏女校?!
反正你小朋友又係band 1頭的成績,轉區都唔駛驚跌band。還有,比較返上一兩年的學位情況,葵青區內的band 1人數跟band 1學額較接近,相反深水埗的差異較大。除了有一部份轉區的同學走了之外,不過如果以區內每年穩定而這麼大的差額,這只反映出區內band 1同學較多跨區而又成功的情況,否則深水埗區內應該有更多原先是band2的中中學校可以升band了。
這兩年又有新來的訪客 - 英華,都會吸左本區或鄰近區域的一班女仔去。如果唔考慮英華嘅,專心林護都可能有機會。

NurseSally 發表於 13-12-6 15:13
好似仁立老師愛教同學報陳兆民,少咗DD同學揀林護,因林麻麻地想收双仁?!

...
睇派位數字最實際。

引用:Quote:NurseSally+發表於+13-12-6+15:09+葵

原帖由 ohnono 於 13-12-06 發表
反正你小朋友又係band 1頭的成績,轉區都唔駛驚跌band。還有,比較返上一兩年的學位情況,葵青區內的band 1 ...
多謝你的分析!其實囡囡都有興趣YWGS!自行可能1 YWGS 2 Lam Woo. 乙1Lam Woo 2Siu Ming…  or 唔轉網乙1 HTC 乙2 聖母玫瑰。

引用:去年無考奧數,+考"因數"

‹ 上一主題|下一主題