用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無人用緊戒食個辨法,請問可以去邊驗小朋友有咩敏感 ...
go

有無人用緊戒食個辨法,請問可以去邊驗小朋友有咩敏感

請問有無人用緊戒食個辨法,請問可以去邊驗小朋友有咩敏感,謝謝

u can visit HK BioTek has this kind of test

google "HK Biotek" can find the link

引用:請問有無人用緊戒食個辨法,請問可以去邊驗

原帖由 funny0405 於 13-12-04 發表
請問有無人用緊戒食個辨法,請問可以去邊驗小朋友有咩敏感,謝謝
先戒含牛奶及小麥的食物,補充營養也非常重要

戒食是為了食物敏感還是其他原因?

如是食物敏感,可請家庭醫生寫轉介信去政府排,這類測試好貴而且長期跟進

LeeCC 發表於 13-12-4 19:31
戒食是為了食物敏感還是其他原因?

正確離講,應該叫"食物不耐症",與食物敏感有不同之處。

另一方面,戒含有牛奶及小麥食物(Gluten Free and Casein Free - GFCF) ,只是要減輕有"腸漏"的人,對含有牛奶及小麥食物帶來負面影響。

引用:+本帖最後由+myson727+於+13-12-5+10:53+編

原帖由 myson727 於 13-12-05 發表
其實我都唔知我個仔需唔需要戒食,只系聽人哋講話有自閉戒奶同麥类會好D,依家煮嘢食都唔敢落任何配料,就盡係落少少鹽整嘢,冇咩味,搞到個仔瘦咗

引用:Quote:原帖由+myson727+於+13-12-05+發表本

原帖由 funny0405 於 13-12-07 發表
其實我都唔知我個仔需唔需要戒食,只系聽人哋講話有自閉戒奶同麥类會好D,依家煮嘢食都唔敢落任何配料,就 ...
試試戒清一至兩個月,睇下專注力及其他方面有無改善,就知道有無用,之後比返佢食,睇下有無打回原形就清楚晒。

戒口難度,就是要掌握如何戒囗後,也食得健康,如何補充營養,其實更重要和長遠。

引用:Quote:原帖由+myson727+於+13-12-05+發表本

原帖由 funny0405 於 13-12-07 發表
其實我都唔知我個仔需唔需要戒食,只系聽人哋講話有自閉戒奶同麥类會好D,依家煮嘢食都唔敢落任何配料,就 ...
唔係就咁介鹽同糖,係要揀好既俾佢地食。
我屋企用岩鹽,黑糖;汽水,味精,雞粉之類就謝絕。可樂絕對係禁止;返學有同老師講,盡量唔好俾佢食糖果。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:有無人用緊戒食個辨法,請問可以去邊驗小朋友有咩敏感

最近睇左以下video,教DIY麵包,講解都好清楚,只要用不含小麥的麵粉,跟番包麵粉D份量,就可DIY 不含小麥及牛奶GFCF麵包。

http://www.youtube.com/watch?v=tjxgQRQ5_s8
http://www.youtube.com/watch?v=MN2w7FtMkhY

戒食之餘仲要補充大量益生菌(當然是non milk based)

我個仔本身有食物敏感,已經戒左好多嘢,再戒冇嘢好食,吾均衡

本身阿仔有皮膚敏感,在前帖提的一間做了測試,戒蛋、奶、小麥夫質差不多兩年la.......皮膚敏感就有d 改善,專注力那一類关於自閉症癥狀的表現,又唔覺得有大改善woh 過來人的我告訴你......戒奶、蛋已經很煩,戒小麥夫質....唔單只小朋友惨,你亦非常辛苦,因為嚴戒這三類,小朋友幾近乎無乜好食,出街食飯唔駛旨意,还要非常留意他的營養...........所以非做完test, 知道結果前唔好亂戒.....就算真係有敏感都要戒前三思注意營養均衡,否則適得其反。

回覆:lawliet 的帖子

如果你小朋友對黃豆沒有敏感,飲豆奶ok, 如果小朋友對casein(即酪蛋白,於牛奶及羊奶都有), 最好戒

我個仔因食物敏感戒食三年幾,現在五歲,不但麻煩,他心理也有影響,好怕吃錯東西,好辛苦

引用:我個仔因食物敏感戒食三年幾,現在五歲,不

原帖由 LeeCC 於 13-12-15 發表
我個仔因食物敏感戒食三年幾,現在五歲,不但麻煩,他心理也有影響,好怕吃錯東西,好辛苦
...
依家我都係比配方豆奶粉個仔食,皮膚就好咗,麦類真係好难戒。