用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學費同家庭收入D比例??
樓主: fixedstar99
go

學費同家庭收入D比例??   [複製鏈接]

仔仔錫錫你 發表於 13-12-5 11:50
回覆 fixedstar99 的帖子

現在讀緊果間津校講名氣就一定不及考到那2間直/私小, 但若論學術能力就差不多,  ...
Agree!

回覆 小曳人 的帖子

咁你e條數是計一個定2個??

小曳人  1個,兩個就x2  發表於 13-12-5 14:03
新人進場

我仔私校小一, 學費+校車+學校膳食+校內外興趣班, 一個月約11500
女K3, 學費+校車+學校茶點+校外興趣班, 一個月約6000
妹妹明年跟哥哥一起讀私校, 更貴了
爸爸是專業人士, 所以負擔到了.

回覆 silvia_ng 的帖子

請問TSL大部分係抽獎入去定系考入去?
我知學之園都有不少入佐TSL
TSL同仁立其實係我心水
但因得15分,覺得冇望……

taktakchichi  TSL係直資, 只可以考入去, 不過絶對唔易, 今年有超過6000人爭約125個位  發表於 13-12-5 14:25

fixedstar99 發表於 13-12-5 14:14
回覆 silvia_ng 的帖子

請問TSL大部分係抽獎入去定系考入去?
TSL 係直資, 只可以考入。今年有6300人考, 有165個位左右。

回覆:學費同家庭收入D比例??

K3 可能貴過小學,按月計如下:

K3 學費 $5500,琴$2400,美術$1300,普通話$1500,enopi$700=$11400

最近減了ABC pathway,否則多$1800

我係保守派!
暫時2個小朋友學費費+車費+興趣班都是佔家庭收入20-25%左右。
看人民幣不斷升值,應該人工追不到通賬
又如學樂器,上到6,7,8級,學費分分鐘是grade 1,2 的double or triple…

樓主,你有這麼好學歷。讀津小,功課自已教都得啦!

引用:回覆+HaYi+的帖子 Thanks!睇來要預到15k-

引用:Quote:fixedstar99+發表於+13-12-4+10:55+

原帖由 moonychan 於 13-12-04 發表
不是呀, 細女都係要讀私, 因為直資 for 女仔我冇報,大部份都係私校, 支出我估大約差不多. :money ...
請問點分直資和私校?
Where can I find the info? Thanks

我實在都唔敢計,大仔K3返全日學費$8000,加飯錢校車$2000, 學琴,游水,話劇,kumon兩科,跆拳道(已停畫畫)around $5500. 女K2,學費$5400,校車千鬆d,學琴,畫畫,芭蕾舞,Kumon兩科,music and speech, interview class, around $5000. 加埋兩萬六,加兩個工人,租,食,....我想暈,兩個人搵錢都要就住洗。依前兩個可以去食好野,依家一星期只可出街食一次,旅行都唔敢唸,澳門我都唸左兩年都未去。希望入到間ok津校,cut多個工人可鬆動d

私校學費每年5萬多6萬、沒有額外補習。主要參加學校免費的合唱團、英普課外活動等等。

引用:我實在都唔敢計,大仔K3返全日學費$8000,

原帖由 catcc2000 於 13-12-05 發表
我實在都唔敢計,大仔K3返全日學費$8000,加飯錢校車$2000, 學琴,游水,話劇,kumon兩科,跆拳道(已停畫 ...
👍👍👍

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-12-5+09:14+編輯

原帖由 小曳人 於 13-12-05 發表

睇完大家講,我又計下數...
哈,我更平,因為我學費1500, 車費600, 上個月cut 了 Enopi, 慳多700,依家每月只需5000!已經 plan 緊 Easter 同 summer 去旅行

小曳人  恨c隔離!   發表於 13-12-6 07:55

引用:BTW除非只賺萬零蚊一個月,又或者老公真係

原帖由 momama 於 13-12-05 發表
BTW除非只賺萬零蚊一個月,又或者老公真係賺好多,否則我係贊成出外工作,既可提高生活質素,又唔會脱節, ...
上個月放了一個月大假,我仔已經不斷嘈點解佢要日日返學但我日日放假

引用:我實在都唔敢計,大仔K3返全日學費$8000,

原帖由 catcc2000 於 13-12-05 發表
我實在都唔敢計,大仔K3返全日學費$8000,加飯錢校車$2000, 學琴,游水,話劇,kumon兩科,跆拳道(已停畫 ...
情況差不多

我囡入直資係我見囡啲堂哥讀官津要n體n藝n比賽又要成績好先入到band one 中學。
其實如果你孩子資質平庸,要谷上band one中學,花既💰同時間分分鐘比入直資重多。

回覆:tungsfamily 的帖子

考到至得架,我夠想搵間平靚正啦

我囝囝小二,學費1500,樂器1200,參加學校弦樂團,合唱團及數學班,有限錢。自已接送,飯錢加其他雜費,每月約3500!我覺得預鬆小小會安全啲。現囝囝不用上補習班,亦知道學樂器會越學越貴,所以仲可以有能力加碼係囝囝身上。如一開始就過萬,我會

所以囝囝考小一時,學費都是考慮之一,過3千嘅都唔諗喇!

不過好多官津都出去補習托管, 都成2千一個月, 不是媽媽不懂教, 而是佢地唔賣媽媽怕, 拖好久才做, 所以阿媽情願靠外人, 太多例子.

係呀,所以讀間平既留返d錢請補習

‹ 上一主題|下一主題