用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學費同家庭收入D比例??
樓主: fixedstar99
go

學費同家庭收入D比例??   [複製鏈接]

回覆 lulubobo 的帖子

老實講,如果靠直資/私小,我都系想target D 一線小學

例如 CKY, TSL呢D,係咪都好貴?

taktakchichi  除咗英華同陳守仁, 其它一線直資/私小都要至少30000學費一年  發表於 13-12-4 14:10

回覆 fixedstar99 的帖子

CKY學費可以喺學校網頁搵到,而家做緊HKD64,152.00一年,加埋車飯錢同自己學野,要預十萬一年咁上下,但都幾千人爭,唔係有錢就入得到。TSL就平好多, HKD14,800.00一年,今年超過6千人報考,小朋友又係要超勁先考到。

回覆:學費同家庭收入D比例??

直/私預$10k一個月差唔多,學费、車費、午餐費、其他雜費、中、英、數補習、樂器等等,仲要預留筆錢俾佢讀大學,無理由讀直/私校唔預佢上大學,生性係香港讀,唔生性要出國,唔怪得之前d人話養一個小朋友要4百萬

樓主首先搞清楚,讀乜幼稚園同抽官津係完全冇關係。你係高學歷人士,相信注重教育。得十五分,入到好學校係難;大抽獎講運!除非你係派乜都讀,否則要計劃一下考直私。

BTW除非只賺萬零蚊一個月,又或者老公真係賺好多,否則我係贊成出外工作,既可提高生活質素,又唔會脱節,亦俾小朋友一個好榜樣。

回覆:fixedstar99 的帖子

上小學後要跟功課,你未必出返去工作。我有朋友冇做野7年想做返,但冇人請。所以未必凡事能在掌握之中

青衣區15分可照博世德, 因係保良局,無宗教分, 機會都會有, 唔似有宗教背景,15分係完全無希望

$10000我估唔得lo,4百萬我估係指用盡政府資源先得

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇完大家講,我又計下數...
原來我駛响小朋友身上嘅錢比你地少!
學費 (3千頭)、校車 ($9xx)、午飯加學校課外活動 (平均每月$900),其他課外活動 (~$2000) === 合共$7000左右

恐龍家

小曳人 發表於 13-12-5 09:14
學費 (3千頭)、校車 ($9xx)、午飯加學校課 ...

已是最基本開支. 不是小好多~~

所以真係唔平.....v_v

小曳人  的確係!仲要有兩名!!  發表於 13-12-5 11:16

回覆 Oceania 的帖子

這正是我所擔心的……

我是Tsl, 學費是全港最平個幾間,學校又多免費活動,冇補習,但車慳不到,貴過學費,又另外学閞出面音樂體育不想停,一个月7千起,仲有細的謮幼兒班5千学費,未計学嘢,係好貴,但小朋友會在我較認同的學校成長,覺得辛苦自己都要,靠一人收入極危險,2人安全些,唯有訓佢地自力,我9時回家才睇功課.誰不想全職照顧家庭,但除非有钱人或綜缓,如我們此類冇選擇......

moonychan 發表於 13-12-4 10:52
仔讀直資, 學費 4k, 補習 3k (英/數), 樂器 1.6k (每月)

我仲有個女, o黎緊都係讀私小, 唔敢諗 (抱住, 橫 ...

請問你個囝幾年班呀?

moonychan  G.3  發表於 13-12-5 13:06

valerielee 發表於 13-12-4 11:08
我都想生2個,生唔出

計算排卵日子,前後夾攻,較易成功。一般排卵日,就是月經第一日計的15日。例如,月經第一日是5號,那麼排卵日大約是25號。可以22-27日行埋,就較易成功。

小曳人 發表於 13-12-5 09:14
學費 (3千頭)、校車 ($9xx)、午飯加學校課 ...

請問你小朋友邊間學校呀?

我兩個小朋友都係讀tsl, 學費 + 學野兩個每月用我5000蚊左右, 食飯坐車就返邊間都要架啦! 所以唔會入直資/私校數。

其實只按家庭入息比例真係難講, 有d人搵10000, 都願意花5000 比小朋友學習。但亦有d 兩公婆加埋搵6-7萬, 但直資/私校都唔想洗呢d錢 (識一個仲係兩公婆都係公務員, 只得一個女)。所以家家有本難唸的經啦!

回覆:cherrieshum 的帖子

第一胎自然有,之後小產,試埋ivf,緣份未到

車費睇地區,
同區 400-600
鄰區 600-800
隔幾區 800-1100
要過隧道 1100-2xxx

我兩個小孩現在車費同直/私相比, 每月比少$1000, 足夠我2個小孩校內幾個月飯錢

HaYi  你校飯錢好平架?  發表於 13-12-5 14:05

樓主, 提提你即使讀名幼也未必一定會讀到直資或私小, 官津小學自行派位是計分, 統一派位是運氣, 所以現在你小朋友還很細, 對升小太多未知數, 建議你可選擇讀普通幼稚園, 慳些學費,但自行再跟進小朋友的學術情況, 提升競爭力,而心儀的直資私小照考,到時再選擇

現在讀緊果間津校講名氣就一定不及考到那2間直/私小, 但若論學術能力就差不多, 反正樣樣差唔多, 咁就唔好浪費個6年免費午餐.

MSBOY  仁立  發表於 13-12-5 12:54
‹ 上一主題|下一主題