用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs LH
樓主: Fion_Wu
go

KV vs LH [複製鏈接]

回覆 MrBeast 的帖子

同意,LH KV是兩間完全不同的學校,而且都是好學校,沒有哪間比哪間更好,只在乎不同價值觀而已.揀一間合乎自己價值觀的學校,將來的學習會順利一點.

係唔係打手,不討論了,因兩間都是很好的學校,真難以取捨,所以我開這個帖是想了解多些,然後選出最適合我小朋友的,當然我會加以思考、分析及了解啦,衷心感激大家對我的意見、提點及分析,謝謝

回覆:KV vs LH

咁又唔係淨係睇成績嘅,當我每日見到我個兩個讀緊LH的姨娚仔女時,我㨂左KV

cymchris 發表於 13-12-10 09:51
咁又唔係淨係睇成績嘅,當我每日見到我個兩個讀緊LH的姨娚仔女時,我㨂左KV

...

點解呀

回覆:Fion_Wu 的帖子

Pm u

我兩個小朋友考k1,分別都考到KV和LH,我地棟左LH, 原因如下:
語境好
細校
考小一支援好
近家
中英普數平均,如家長不是高要求,根本不用出外再補,可專注玩和興趣
Presentation 訓練好

當初KV vs. LH, 都有一番掙扎

Fion_Wu    發表於 13-12-11 09:59

回覆 cymchris 的帖子

Thanks~

回覆 cymchris 的帖子

請問可否PM埋我,thanks!

cymchris 發表於 13-12-10 09:51

...
不明白有什麼不可以堂堂正正說出來,卻要神神秘秘用PM. ???

drbiglee    發表於 13-12-11 02:35

我係LH 家長, 但有不少相熟朋友的孩子在KV 讀書. 所以也來說說自己的睇法.
兩校其中一大分別是語言環境, KV中文強是事實, 我參考過朋友提供的測驗卷,中文是高水平的, 不是深的問題, 而是教得很全面, 例如 相反詞, 配詞, 看圖認字, 理解,更有是非題, 我見朋友的孩子也能掌握得很好, 學校在教中文方面確有一手.
LH 的強項是英文語境和Phonics 課程. 英文教學循序漸進, 學生都能掌握得很好.
學校每日三小時, 教學重點放了那一邊, 那一邊自然就會比較強. 其實好睇家長本身想要咩野, 我識海外回流的家長就特別選了KV, 因為他們自己中文不太好, 所以希望孩子在KV 學好中文.

之前我都覺得LH 越來越谷, K2開始多功課. 但今年所見校方又作出左調整, 我細仔的功課量比家姐時少左, 校方好開放願意聽家長意見, 呢點係我好喜歡LH 既地方.

考小學方面, 其實好多因素影響. 兩間都識人0 offer, 兩間亦識人考到好學校, 小朋友性格, 家庭教育都影響好大, 學校只係其中一個因素.

我覺得唔應該因為自己既偏好而去出言攻擊同自己意見不同既家長. 大家點解唔可以和而不同? 樓主都係想了解多一點去作選擇, 佢自己睇完會作出思考同判斷. 如果下下用猜疑既心態去批評給予意見者, 對討論區的氣氛會有不好的影響.

JH_Mama    發表於 13-12-11 16:21
JC_mami  很喜歡那句"和而不同"  發表於 13-12-11 15:44
volar    發表於 13-12-11 10:53

回覆 四隻貓 的帖子

非常多謝你既分享,亦很認同你既說法

回覆:四隻貓 的帖子

請問LH中文程度?

引用:我係LH+家長,+但有不少相熟朋友的孩子在KV+

原帖由 四隻貓 於 13-12-11 發表
我係LH 家長, 但有不少相熟朋友的孩子在KV 讀書. 所以也來說說自己的睇法.
兩校其中一大分別是語言環境, KV ...
四隻貓,和而不同,早兩年EK平台真係好多前輩如你作分享,你哋個個升小,而家

Peggylihy 發表於 13-12-11 10:24
請問LH中文程度?

語文上是正常程度, 例如現在K2 是寫單字 - e,g, 光/ 冬 . 我朋友就講根德已經有寫詞語同量詞. (實情就要麻煩根德K2家長提供)

不過LH 中文或英文課本好多時會用字深, 亦比較重視個主題概念同主題伸延.
用字深, 校長解釋過係預左由家長朗讀課本俾孩子聽, d字係俾家長睇的, 例如主題講食物, 課本係會有埋食物金字塔, 講埋咩叫少油少糖健康飲食. 主題伸延係老師會要孩子帶蔬果回校煮什菜湯. 又或在課堂上洗米煮飯之後俾小朋友一齊食.順便又教埋粒粒皆辛苦既意義同果首唐詩.

學校另外有字咭派俾學生, 果d先係要學生認既字, 都係大路野 e.g. 冬天, 外套, 水果, 肉 呢類字.

仲有本閱讀理解, 家姐時代係好深的, 現在呀仔果本調整左, 合適返K2孩子既程度.

佢就係呢種教法, 真係要睇家長自己認唔認同.

好多謝你既分享,看完我就好放心讀LH啦!因我一直擔心太深,太谷!聽落課程都好有趣。

謝謝你分享

非常認同意4隻貓所講。我是現任KV及LH家長,只能講2間都是好學校,也是很不同的學校。家長要考慮的不是那間比較好,而是那間適合自己小朋友。
就上課模式而論,可知一二。KV每個課室都有傳統黑板,授課時模式似小學,小朋友要守紀律,如K1已開始訓練做完線條練習要僕底,不可傾計,等其他小朋友做完。
LH上課是傳統加少少活動教學,授課時,小朋友都可以自由選擇自己坐位(圍半圈)老師會邀請小朋友出去做示範或答題。

如我明天有時間可再詳細講下當中分別。

回覆:cymchris 的帖子

Pm me cymchris thx.

引用:Quote:原帖由+四隻貓+於+13-12-11+發表我係

原帖由 sbux 於 13-12-11 發表
四隻貓,和而不同,早兩年EK平台真係好多前輩如你作分享,你哋個個升小,而家

...
講得啱!我自己都會去升小個面睇,睇呢邊好多罵戰,冇意思!

‹ 上一主題|下一主題