用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs LH
樓主: Fion_Wu
go

KV vs LH [複製鏈接]

回覆 JH_Mama 的帖子

已PM你,謝~

引用:請問LH的中文程度如何?足夠考傳統直資嗎?

原帖由 cchowls 於 13-12-09 發表
請問LH的中文程度如何?足夠考傳統直資嗎?

有朋友小朋友係LH畢業,英文好叻,但中文不太好,或許都同佢屋 ...
寫可能無KV深,但認讀、句式我相信算係深

cchowls  thank you  發表於 13-12-9 13:37

回覆:KV vs LH

太多打手!

樓主,你自己考慮清楚啦!

Fion_Wu  多謝提點  發表於 13-12-9 14:39

回覆:JH_Mama 的帖子

可pm我嗎?謝謝!

多謝提點

引用:發現有部分網友邊間同LH比都系LH好,有呢d

原帖由 rbg2011 於 13-12-09 發表
發現有部分網友邊間同LH比都系LH好,有呢d員工真好
點解用家分享感受經歷,要比人話係打手?員工?請不要抹殺各位家長係 ek 上,無私既分享!大部份用家,或者讚成選學之園既評論者,都已儲了不少分數,並唔係新 account, 明眼人好容易分辨!

樓主,你不妨搵下前 / 現任學之園,KV 既家長,pm 問下佢地意見,自己再分析!(可以搵幾年前留 post 話有  offer 既家長,lee d 可信性極高)

totorobus  親身去到學校附近,問下D家長,觀察下環境,都可知道更多  發表於 13-12-9 23:02

引用:請問LH的中文程度如何?足夠考傳統直資嗎?

原帖由 cchowls 於 13-12-09 發表
請問LH的中文程度如何?足夠考傳統直資嗎?

有朋友小朋友係LH畢業,英文好叻,但中文不太好,或許都同佢屋 ...
我是LH k3家長,可以說中文程度夠讀小一有餘。

乜今時今日嘅LH還需要用打手嗎?請大家自己分析下,並請不要侮辱其他有誠意分享嘅家長啦!!😤

如果間學校waiting list都已經水蛇春咁長,小一考直資又鐵一般咁向外公佈,仲有一大班熱心家長,點解仲咁得閒揾打手?我記得早幾年LH打手論鬧得熱烘烘,原因係用家激讚而嗰時無人信LH好。三年前唔需要,三年後還需要嗎?如果有打手出沒證據,麻煩告知,我都想睇下。

見過LH D中文書, 真係好深!

回覆 minichan1 的帖子

的確好深,特別到了K3,中英都好深.中文的閱讀理解等如小學一年級程度,最近寫字學寫"藝術",英文的herbivore, carnivore, omnivore K2已學了. 很多已升小一的家長都話程度夠升小一有餘.
順便一提, 到K2的時候,部份學校會特別安排小一講座比LH的家長,例如SFA,培僑,陳守仁等. SFA(聖方濟各英文小學)的校長上年還出席了LH的畢業禮,並且是主禮嘉賓.

另: 打手論認真無聊頂透, 以此質疑別些家長的言論,甚至以"打手論"來呼籲其他家長別去相信這些言論, 那麼提出打手論的人自己是不是又是打手? 當然我不會這樣看這批家長, 只是覺得大家在網上分享, 提出的論點, 不是叫你們全信, 但卻是一些引子讓你們可以自己再去探究清楚. 例如中文是不是很深? 去LH open day吧,全部課本都有show晒出來. 當然, 大家也有自由去把一切言論視之為打手言論而不去相信,那自然又有另一批等緊offer的家長十分樂於見到這個情況. 誰得誰失,自己判斷吧 !

長年累月,KV被認為「谷」。其實,真是後繼有「校」⋯⋯

打手or not, lh 這幾年又真的做到成績(assume 個p1 placement is accurate), 不過有時看一間學校不能只看最叻班學生,要看overall, 之前我shared 出那段片,give up lh 個媽咪mentioned 一點,group activities 中最得益往往是最主動個幾個,這亦是她give up lh 的其中一個原因, 當然我亦有朋友在kv跟得頗辛苦。

Anyway, lh vs kv 是 apple vs orange, 兩間都是好學校but diff styles,pick the one that suits u best.
‹ 上一主題|下一主題