用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍靈糧堂
go

九龍靈糧堂 [複製鏈接]

想知九龍靈糧堂有幾happy, 德行、自律係咪教得好好,而學術又係咪真係好弱,要自己再係出面惡補之得,咁讀呢間學校對升小一扣門有無幫助,真係好想了解多啲

1    0    0    0

引用:想知九龍靈糧堂有幾happy,+德行、自律係咪

原帖由 finayeung 於 13-12-03 發表
想知九龍靈糧堂有幾happy, 德行、自律係咪教得好好,而學術又係咪真係好弱,要自己再係出面惡補之得,咁讀 ...
大不如前!所以最後我都冇要。

引用:Quote:原帖由+finayeung+於+13-12-03+發表

原帖由 iantse26 於 13-12-03 發表
大不如前!所以最後我都冇要。
點大不如前,可唔可以講下?

回覆:finayeung 的帖子

我仔正在九龍靈糧堂讀k2全日班,學校有NET註校,也有NET上英文堂,也有正统普通話老師,靈糧堂著重培養品德,個人自理,但我相信就算選擇一間學術高的學校,家長也會給小朋友額外的學術課程,我小朋友也有於校外上其他學術課程,所以個人所見,品德自理培養要從小開始,學術係無止境。另外,學校也重視閱讀習慣,由N班開始已經有閱讀計劃,學校也有放置圖書供小朋友每天可以閱讀。到k1開始就有自費英語班可報讀,到k2就有美術班及英語班可報讀,但人數過多就要抽籤。課程質素亦好好,真係學到知識。

當年我們放棄了藍田靈糧半日班、藍田迦南半日班和救世軍全日班,而選擇了九龍靈糧堂全日班,時至今日,我發覺我的選擇完全正確,非常滿意,學校生活美滿愉快,環境好對我來說唔係主要因素,師資和教學質素,著重品德培養更為重要。

回覆:iantse26 的帖子

~deleted ~

引用:我仔正在九龍靈糧堂讀k2全日班,學校有NET

原帖由 piglet1212 於 13-12-03 發表
我仔正在九龍靈糧堂讀k2全日班,學校有NET註校,也有NET上英文堂,也有正统普通話老師,靈糧堂著重培養品德 ...
可唔可以具體啲講係品德同自理上有幾好?同埋想問下多唔多大陸小朋友呀?

我仔讀左3年都唔見有大陸小朋友,反而就有日本小朋友,湊放學有時見到某些低調嘅電視藝員或新聞主播來湊小朋友。老師同嬸嬸都好著重小朋友嘅自理,例如k1就一定要自己食飯,唔餵飯,仲要自己整理床鋪,上洗手間要自己嚟,刷牙洗臉著衫都係自己嚟,如非必要老師都不會插手,所以自理方面係well-trained ,根本唔洗擔心。另外,老師好重視小朋友品德,但學校唔會處罰小朋友,而係會循循善誘講解給小朋友聽。守秩序都係小朋友嘅強項,靈糧堂嘅小朋友好少會爭先恐後,因為(透過觀察所得)。每次分組活動只限攞一份玩具,放學一定要自己收拾好玩具及推好座椅再自己去書包柜取書包和圖書袋。學校會定期星期五有活動或生日會,有時都需要小朋友帶食物回校, 一齊學習分享。另外感恩節又會捐食物,讓小朋友學習分享。聖誕節各級都有表演,會有合唱,有音樂劇,可以見到小朋友團結嘅一面,好感動。老師如見到小朋友返學有特別行為或有特別問題都會個別致電家長詳談,和家長討論小朋友問題。

回覆:piglet1212 的帖子

不過今年全日班k1&k2都無晒位,因為無咩人想轉校

引用:+本帖最後由+piglet1212+於+13-12-4+07:57+

原帖由 piglet1212 於 13-12-04 發表

我仔讀左3年都唔見有大陸小朋友,反而就有日本小朋友,湊 ...
多謝晒,講得好detail, 希望呢間學校適合阿女啦,因為我都住得幾遠,荃灣,驚阿女辛苦,又唔知有冇褓母車到,所以之想知道多啲靈糧堂既野

我住元朗錦上路,小朋友就係九龍塘又一城坐校車

BTW,你小朋友係讀全日定半日呢?

回覆:piglet1212 的帖子

半日, 嘩,元朗返學咪勁遠

爸爸揸車到九龍塘又一城上車,每日都係7點鐘起身,因為係全日班,所以學校有午睡時間,校車就早上8點25分,都唔會太趕和辛苦

雖然我地最終放棄畀仔仔入讀全日班,但之前接觸學校的校長、老師,佢地真係好好人,好有愛心,亦顧及個別小朋友的需要。

回覆:yokeeland 的帖子

係呀,全部教職員都係攞個心出嚟教好小朋友,個個小朋友放學都唔願走,校長都記得大部份小朋友嘅名,對小朋友嘅嘢都好上心

引用:係呀,全部教職員都係攞個心出嚟教好小朋友

原帖由 piglet1212 於 13-12-04 發表
係呀,全部教職員都係攞個心出嚟教好小朋友,個個小朋友放學都唔願走,校長都記得大部份小朋友嘅名,對小朋 ...
Thanks for your sharing, do you have any comment about half day class? Also, is the curriculum too easy so that it will be difficult to catch up P1 class? I got offer, but still considering... I would like to know more about this school before decision making. Thanks a lot!

回覆:Himchumama 的帖子

據我所知半日班師資都唔差,不過某些老師經驗尚淺,所有教職員都相當友善,好似課程和全日班有些分別

引用:Quote:原帖由+piglet1212+於+13-12-04+發表

原帖由 Himchumama 於 13-12-04 發表
Thanks for your sharing, do you have any comment about half day class? Also, is the curriculum too e ...
你好,你係PM offer 定AM offer , 我個女係PM offer呀

回覆:九龍靈糧堂

咁半日班好唔好呀?半日班會唔會學唔到自理?

‹ 上一主題|下一主題