用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最 ...
樓主: JoeyCalbert
go

如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企.. [複製鏈接]

回覆 breadbb 的帖子

我囡囡今年都係 LH waiting, 請問學校幾時會call waiting 架? 其實waiting入學機會高唔高呢?

引用:回覆+breadbb+的帖子 我囡囡今年都係+LH+w

原帖由 Wishsea 於 13-12-05 發表
回覆 breadbb 的帖子

我囡囡今年都係 LH waiting, 請問學校幾時會call waiting 架? 其實waiting入學機會 ...
同學校表示下誠意喇

引用:回覆+MSKAKACHAN+的帖子 兩間都是英粵呀..

原帖由 JoeyCalbert 於 13-12-05 發表
回覆 MSKAKACHAN 的帖子

兩間都是英粵呀...st cat 係舊不過大...LH 校舍好細ga...
青衣嗎?其實學校細我真係唔介意,小朋友得三個鐘喺學校,要玩,課餘家長帶佢去邊都得。咁如果學校大,小朋友玩多咗,Happy School,咁又會係你杯茶嘛?唸清楚最想要咩,可以你自有定案

回覆:Wishsea 的帖子

咁我又唔知有幾大喎!!waiting有幾多人真係無人知

唔該晒呀各位,我諗住親自交信呀

回覆 sbux 的帖子

幼稚園有Outdoor playground 好好多,老師可以教到小朋友天氣既變化,因為好天先可以到playground上課,佢地會好期待晴天!另外老師還可以在playground教打波和單車,還有探索和做體操,係集體活動,有別於自己帶小朋友到樓下玩。呢類學習未必對考小學有幫助,但長遠對小朋友的身心發展就好有益處。大中小學校園都會有綠化有操場,其精神都係一樣。反觀even星級補習班都唔會有操場,原因都係一樣。講到尾都係睇家長點揀。

引用:回覆+sbux+的帖子 幼稚園有Outdoor+playgr

原帖由 teambuilder 於 13-12-06 發表
回覆 sbux 的帖子

幼稚園有Outdoor playground 好好多,老師可以教到小朋友天氣既變化,因為好天先可以到p ...
青衣分校幾乎係密室。完全冇新鮮空氣對流。有戶外playground, 學生可以外出小息,老師又安排在playground寫生,好有生氣。

引用:回覆+sbux+的帖子 幼稚園有Outdoor+playgr

原帖由 teambuilder 於 13-12-06 發表
回覆 sbux 的帖子

幼稚園有Outdoor playground 好好多,老師可以教到小朋友天氣既變化,因為好天先可以到p ...
呢個都係playgroup teacher嗰陣比我既advise,叫我唔好睇小outdoor playground既好處!

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨

咁大家權衡輕重做到選擇便是了

我們最後都決定讀青衣LH 下年的am, 雖然學校細, 不過我都好同意, 返學得個3個鐘頭, 其實我放學帶佢去邊到都得啦.

outdoor 係好不過對我來說不一定是必要. 而且我覺得冬天如果keep 住係室內, 小朋友會易d 恆溫. 我屋企樓下有會所又有大playground, 所以我覺得放學後先玩, 絕對不是問題啦

回覆:hyritaleung 的帖子

其他家長決定了嗎?

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

揀SC, 放LH, 兩間差不多, 始終名氣有用d
我兩間都係英普上午

回覆 tkwc9 的帖子

係咪全部校區都同一日註冊?其實英普call waiting機會係咪細d?
如果當初揀英普,是否一定要英普有位先會call?
學校會否俾粵英?

回覆 DragonBB2011 的帖子

請問你係邊個lh campus?

回覆:fixedstar99 的帖子

LV PN

ytw 發表於 13-12-4 02:33
LH>SC>KV

Agree! 近屋企好緊要!

回覆 DevilPig 的帖子

最近最好,早點回家掙取親子時間便是最得益。
‹ 上一主題|下一主題