用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最 ...
樓主: JoeyCalbert
go

如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企.. [複製鏈接]

回覆 DevilPig 的帖子

冇話神唔神奇,我亦無本事核實各方數據。只係就我所知發表意見。以我認識的三位SC生,0 interview 班之下全入了GH。 SC 的確係幾受歡迎,每年都好多人想入。

tkwc9  GH確實係好鐘意收SC的學生, 佢除咗自己kg升上去的, 最多便是SC生  發表於 13-12-4 18:35

引用:我揀左sc+唔知有無揀錯+不過我要求好簡單+

原帖由 breadbb 於 13-12-04 發表
我揀左sc 唔知有無揀錯 不過我要求好簡單 我想佢開心!雖然我係last min都好爭扎好無去LH !但最後多係去左s ...
我都覺得sc & LH 2間都係好學校,大同小異, 只係一間歷史悠久,一間新派學校!小朋友係邊間都會開心!

回覆 gs2012 的帖子

I agree with you. My gal is shy, I would prefer SC rather than KV, LH

引用:回覆+gs2012+的帖子 I+agree+with+you.+My

原帖由 bb7788 於 13-12-04 發表

I agree with you. My gal is shy, I would prefer SC rather than KV, LH
Your girl had eng/mandarin or eng/can offer?

Yes, she got offer of SC, E/P. And we will release KV and LH offer

回覆 breadbb 的帖子

你小朋友而家係SC K1?入讀後感覺如何?

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+13-12-04+發表我

原帖由 DevilPig 於 13-12-04 發表
我都覺得sc & LH 2間都係好學校,大同小異, 只係一間歷史悠久,一間新派學校!小朋友係邊間都會開心!

...
Lh又近屋企 又am真係好難放棄 sc係pm!老公話2間都好 但lh似會比sc谷d 所以我就揀左sc 因為亞仔係比自己好大壓力既小朋友 lh始終都係比 sc進取d!亞仔正常一定跟到 因為追求完美 但就係怕佢會太大壓力 所以既然咁既我就去sc比較開心 !因為sc真係好好玩 我係想佢玩多d 因為佢唔係好鍾意玩既小朋友 但如果小朋友係鍾意玩多過座就去lh會好d..會train到佢鍾意座定定學習 我自己個人覺得係咁!但當然sc都教左好多野嘅 但玩住黎教囉!

回覆 DevilPig 的帖子

actually i like LH and SC more than KV

上年我個女都係有這三個OFFER(LH 英普PM, SC英粵AM, KV PM),我諗左好耐,三間我都好鍾意,但最後選了SC (AM)

引用:回覆+breadbb+的帖子 你小朋友而家係SC+K1

原帖由 JoeyCalbert 於 13-12-04 發表

你小朋友而家係SC K1?入讀後感覺如何?
亞仔唔係好outgoing 同outspoken既小朋友!讀n班時老師話佢passive到係你撩佢都未必同你玩 係下學期好d !從來好小提學校野!而家sc返左3個月學 你會覺得老師唔知點教 教到一個咁唔鍾意唱歌既小朋友返到屋企勁唱歌!成日話同邊個好好朋友 邊個好乖 !細個讀n 佢會成日話邊個爬枱唔乖 離開座位唔乖 但佢而家好正面 成日讚小朋友同佢分享 好鍾意佢地!我覺得係老師既功勞!琴日去day tour..我見到小朋友們自己好喜歡大家果種感覺好sweet! 一齊係車度唱歌 影大合照會好合作大家睇下齊唔齊人 一齊叫未埋位既小朋友 一齊食野時見到佢地既自動分享 同埋對住老師既表現 我都會好感恩自己小朋友遇到一位好老師 !我自己本身谷到小朋友 唔洗學校谷 所以我會prefer開心多過學術

引用:上年我個女都係有這三個OFFER(LH+英普PM,+S

原帖由 PeppermintPatty 於 13-12-04 發表
上年我個女都係有這三個OFFER(LH 英普PM, SC英粵AM, KV PM),我諗左好耐,三間我都好鍾意,但最後選了SC (A ...
Me too!但我小朋友唔係一開始就有 LH 同kv都係call waiting call我嘅!

引用:上年我個女都係有這三個OFFER(LH+英普PM,+S

原帖由 PeppermintPatty 於 13-12-04 發表
上年我個女都係有這三個OFFER(LH 英普PM, SC英粵AM, KV PM),我諗左好耐,三間我都好鍾意,但最後選了SC (A ...
AM offer is the reason you choose
SC e/c?

thanks your sharing

我揀左sc 一樣唔知自己有無揀錯,不過揀邊間都係靠家長自己教,其實SC好多小朋友一樣出去學野,不過SC名氣大,多人識,叩門時可能有幫助

引用:Quote:原帖由+h2013+於+13-12-04+發表不要

原帖由 bbalau 於 13-12-04 發表
冇咩主見就讀KV?笑了。
而家好多小朋友無主見,咩都要媽咪話,呢d小朋友讀kv唔係壞事。

引用:回覆+h2013+的帖子 我仔就係文靜聽教果類

原帖由 JoeyCalbert 於 13-12-04 發表
回覆 h2013 的帖子

我仔就係文靜聽教果類,所以我都煩緊係train佢弱點定還是就佢性格...
其實唔一定presentable 的人先有jet so, 有些工作係好啱文靜的人,既然文靜型點解要刻意改變呢,咩類型的人也有他的優點。其實將來除非唔係全統學校讀書,不然適應了3年活動教學,上小學又係讀傳統學校,eg 朋友st cat 畢業去了sfa而家不適應要轉校。(可能係個別case) 所以選適合你小朋友性格的學校,就算讀st cat,kv都有小朋友冇私校、直資offer,名幼無保證。

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

其實LH都唔係大家想像中咁靜態既學習,K1會玩糖痴豆黎學數數量。

引用:其實LH都唔係大家想像中咁靜態既學習,K1會

原帖由 kbi 於 13-12-04 發表
其實LH都唔係大家想像中咁靜態既學習,K1會玩糖痴豆黎學數數量。
學之園一定唔係靜態學習,佢係活動教學,學 phonics 教 f, 要小朋友扮  fireman, 配動作加發音,就算開化妝舞會時,都要小朋友 catwalk 表演,訓練自信!教氣味時,拎真橙切出黎比大家聞!絶對唔係只顧學術!樓主,不如你講下要求係乜,大家容易D比意見!

引用:Quote:原帖由+kbi+於+13-12-04+發表其實LH

原帖由 DevilPig 於 13-12-05 發表
學之園一定唔係靜態學習,佢係活動教學,學 phonics 教 f, 要小朋友扮  fireman, 配動作加發音,就算開化妝 ...
係呀係呀。我見亞囡邊玩邊學真係好開心,但同時間小朋友既紀律又好好,好似有d矛盾

醒目開學勳章 貢獻勳章

kbi 發表於 13-12-5 09:06
係呀係呀。我見亞囡邊玩邊學真係好開心,但同時間小朋友既紀律又好好,好似有d矛盾

...

唔矛盾
學習本身就係開心嘢,守紀律令人多份自信,小朋友學習到責任之外,亦懂得專重他人,响規則之下響受學習嘅樂趣
蒙特梭利學習環境都有類似嘅特性
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題