用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 2歲人仔, 平時在家有咩可以同佢玩呢?
go

2歲人仔, 平時在家有咩可以同佢玩呢? [複製鏈接]

小女剛好2歲,
無返N班, 要下年8月先返K1
而家顏色, 數字, 英文字母個D都OK識左,
咁仲有咩可以教佢或者同佢玩呢?

平日婆婆湊佢會同佢去下街, 公園, 屋企玩玩具,
但到我地兩公婆放工返到屋企都唔知同佢玩咩好,
見佢又悶悶地, 屋企D玩具又玩厭晒(又唔想成日買新俾佢喎=PP)
平時都有借圖書& CD兒歌俾佢, 亦都有臨訓前同佢一齊睇, 但無理由睇成晚架.....

各位家長有無IDEA, 或者平時會同2歲小朋友玩咩呢?
學下野, 總好過浪費左D時間, 無無聊聊呀
THANKS!

26    0    0    0

日常生活就是最好的遊戲,例如:
預備兩隻杯/碗,倒豆/波子/米/通粉/水到另一隻杯/碗
抹枱
夾pom pom
擲豆袋
踢波
把不同物件放在膠樽內搖
DIY Playdough 比小朋友玩
扣鈕

MrBeast  X2  發表於 13-12-3 16:51

回覆 a1234bc 的帖子

Go to library and borrow a book about games for 2-5 years old.For 2 years old, they can play the same game again and again.

回覆:notcool 的帖子

引用:小女剛好2歲,+無返N班,+要下年8月先返K1而

原帖由 a1234bc 於 13-12-03 發表
小女剛好2歲,
汪培珽話伴讀伴讀再伴讀

小女剛好2歲,

DIY 一些手工遊戲:
1)買D形狀 sticker ...練手指及肌肉,又可以須帶教學

2)油 color ,去google 搵D animal , number , abc 等work sheet 。print out 又可以Save money

3)可以比小朋友學揸剪刀,剪胋。小朋友都中意

4)如果小朋友己識 number , 但必須肯定小朋友不是死背的。可以用紙杯及雪糕條比小朋友玩。例如:杯身寫1-10,叫小朋友根據number 放雪糕條。

5)可以教家庭人物。比下D家庭成員相。逐個介紹及名稱

唸到咁多先

a1234bc    發表於 13-12-5 15:15

樂器: 可以學下拍子, 快慢, 大細聲

勞作: 搣D費紙用漿糊貼上另一張紙/紙杯/紙碟, 漿糊要用手, 有D小朋友會好怕

畫畫: 可以玩蠟筆/手字畫顏色, 用手指/手掌/海棉/食物 (如薯仔, 檸檬) 印D顏色

其他寫前訓練, 如捏海棉, 用手搓紙球, 摺毛巾, 疊積木, 用方糖夾夾東西 (前三指)

做家務: 掃地, 抹檯, 收拾/放餐具, 洗菜/水果, 搣菜/豆, 整麵包/曲奇等

annes 發表於 13-12-4 22:19

Nice!  Thanks for sharing!

好似好多野玩咁喎! THANKS ALL!

回覆 剛果公主 的帖子

圖書館有好多幼兒遊戲的書, 索書號 523.

小女剛好2歲,
坊間有d 教材幾好架,比小朋友一個學呀玩呀又得,parents 陪住一齊玩都得:)

引用:我係咁都玩一餐架!+ +

thanks for sharing!!

我平時好天會帶佢落街吹泡泡,跑步,踢波,踩
Scooter!!!

回覆:2歲人仔, 平時在家有咩可以同佢玩呢?

另外呢D貼紙書幾好!200張有排玩,之後又可以當書睇!

回覆 lanjarbi 的帖子

請問係邊度買 ? 幾錢 ?

回覆:winnyto 的帖子

淘宝有好多,唔想简体字可以買英文

回覆:2歲人仔, 平時在家有咩可以同佢玩呢

Thank you sharing.
我同囡囡玩行樓梯(去公園同係屋企用盒叠高),練習腳骨力;仲有玩畫圖畫講故仔,通常畫太陽,好熱,鴨仔要去游水。

‹ 上一主題|下一主題