用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘幼兒學校
樓主: ntlovebb
go

觀塘幼兒學校   [複製鏈接]

Same here, waiting list

回覆 theclacheng 的帖子

收到信了,都係waiting,意料中事.

我都覺得係,邊會咁易放位出來,得50個位,waiting就一大堆.我都知有mama個女女都收左,不過佢大女本身已經係到讀緊.

點解waiting list 都可以一大堆?那waiting list 就變得無意義。不如乾脆reject 吧

回覆:觀塘幼兒學校

終於收到信,但waiting. 都預左了。
可能我是full time mama, 有人話雙職父母優先。

月光夢魔兔 發表於 13-12-4 14:41

我都覺得係,邊會咁易放位出來,得50個位,waiting就一大堆.我都知有mama個女 ...

有哥哥姐姐讀緊個D一定收,咁篩走埋呢D,所淨無幾,

不過我都有識得話叫小朋友11月插班讀N班,呢D CASE唔多,有人放棄左補上,但後面仲有950人,補上都唔輪到我,個嗰9月已經係第二間讀緊N班,已經買晒成千蚊校服,都轉過去,但我又唔覺得個嗰小朋友好標青,真係唔知觀幼的評分準則係點,不過我自問自己個日小朋友表現唔好,衰PART1體能,唔合作,唔肯做,扭晒計,同埋我覺得PART3見家長,自己對答得唔好,其他家長都好SHOW OFF,個黎主任笑笑口對住我地,氣氛好似好輕鬆咁,但我覺得佢笑裡藏刀(不喜勿插)

我有朋友D仔女讀緊,話D老師出名有愛心,有耐性,但其實我唔係好覺

nicoleolyuen 發表於 13-12-4 15:53
點解waiting list 都可以一大堆?那waiting list 就變得無意義。不如乾脆reject 吧

無錯!即950人WAITING,我讚成不如分WAITING/REJECT,好等我收WAITING表示仲有希望,收到REJECT就死左條心

kathy159 發表於 13-12-4 16:01
終於收到信,但waiting. 都預左了。
可能我是full time mama, 有人話雙職父母優先。

...

我覺得FTM關係不大,我有朋友都係FTM,個仔都讀緊

講得無錯,950人排隊都未到,我囡囡個日又係做大小肌肉唔肯做,行平衡木扭計,喊哂.至於in家長個part,比起同group的其中一個家長,真係唔夠佢嚟.....

waiting list 2

引用:回覆+theclacheng+的帖子 講得無錯,950人

原帖由 月光夢魔兔 於 13-12-04 發表

講得無錯,950人排隊都未到,我囡囡個日又係做大小肌肉唔肯做,行平衡木扭計,喊哂. ...
當向其他家長學下野囉,我個Group有個家長話:我兩公婆都係教書既,所以我地好明白做教育既對小朋友幾重要.....bababa,晒埋職業,想點呀!

引用:回覆+theclacheng+的帖子 講得無錯,950人

原帖由 月光夢魔兔 於 13-12-04 發表

講得無錯,950人排隊都未到,我囡囡個日又係做大小肌肉唔肯做,行平衡木扭計,喊哂. ...
我個女連行楼梯上天台都吾肯,我見其他小朋友就算吾識行平衡木都肯企上去,但我個女連企上去都吾試,結果係無掂過條平衡木

真係可以學到嘢,不過個家長講嘅野,我真係講唔出口.

個日囡囡肯行樓梯,但同你囡囡一樣係無掂過條平衡木.

算啦,大家平常心面對,收唔到你地小朋友,絕唔代表小朋友差。千幾個收幾十個同大抽獎冇分别。

我個女仲未有offer, 只能説希望在明天

係咪五樓果間?

回覆:honthont 的帖子

係呀! 要行樓梯的!

我仔差唔多所有嘢都做晒, 全部好快完成, 樓梯佢係自己行的, 仲行得好快

咪又係waiting    所以做唔做到啲task, 我真係唔覺得好有關係lor

回覆 豹媽 的帖子

offer letter
‹ 上一主題|下一主題