用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友經常被同學蝦
go

小朋友經常被同學蝦 [複製鏈接]

小朋友小一, 返學經常被一名同學蝦, 鬧佢, 推佢, 但又唔禁同老師講, 你哋會點做, 想同老師反映, 但又驚老師會針對
   2    0    0    0

引用:小朋友小一,+返學經常被一名同學蝦,+鬧佢,+

一定要出聲, 否則小朋友心靈會受影响

小女也遇過同樣問題, 她也是小一生. 當時, 我問她會怎樣處理, 她說會避開該同學, 我向她解釋逃避是解決不了問題的, 而該同學亦會變本加厲.  我再向她說不用怕, 如該同學再欺負妳的話, 妳可向他表明會向爸爸說, 而爸爸亦會向學校匯報情況.  結果, 同樣事情並沒有再出現過, 女女仲話現時小息時亦會與該同學一起玩, 並沒有再現衝突.  當然, 有小部份小朋友是比較好動亦不會理會後果的, 遇到這些情況就必須向學校匯報, 要求作出進一步跟進.

回覆:小朋友經常被同學蝦

這是人生必經階段,有些人去投訴,有些要求調班!全不正面確,應要小朋友去面對及一起尋找解决方法,才是正路!

我小朋友就係唔禁出聲, 只係返屋企講同學經常蝦佢, 我講過好多次要同老師講, 等老師知道, 同學先會唔蝦, 但因為太怕事, 一時話老師唔准投訴(因幼稚園時, 試過同老師講同學打佢, 但老師竟然話不准投訴), 一時又話驚同學調轉頭話佢, 一時又話唸住一陣先同老師講, 其實佢喺唔會講

我唸佢係驚投訴完同學仔後, 同學唔認, 老師唔相佢, 反而罰佢, 因為幼稚園時就係咁

回覆 amymail 的帖子

>> 我再向她說不用怕, 如該同學再欺負妳的話, 妳可向他表明會向爸爸說, 而爸爸亦會向學校匯報情況The above is a good idea.
First, train up your kid. You can practice with your kid. Do a role play and let the kid speaks out. You can also pretend to be your kid and teach your kid how to speak up.

你小朋友就讀之幼稚園很有問題, 幼稚園所發生的事可能已令你的小朋友蒙上陰影, 變得怕事, 個人認為這會對他日後發展有影響.  大家都做過小朋友, 有些事情6歲小朋友是不懂表達亦不懂處理的, 我建議最好是先安撫一下他叫他不用害怕, 然後告訴他你會為他向學校反映此事而不是投訴, 當然你亦必須做到.  向學校反映時, 應要陳述實況並告訴老師你小孩之所以一直不敢向老師說的原因(包括沒有人證, 怕會增添老師麻煩..等等), 希望老師能留意一下, 個人認為小學老師在這方面均會有充足之經驗應對.

回覆 amymail 的帖子

我小朋友當年小一時都試過, 開學一個月突然同我講, 媽媽同我轉校, 我問佢點解, 佢話比我聽, 日日比同一個同學, 排隊企佢後面踢, 我問佢, 你有無同佢講咁做唔好呀, 佢話有, 但無用......

之後, 我思前想後, 打比老師, 表明唔係投訴, 亦唔係想有人被罰, 係商量下點做, 當時老師問我, 佢(指我女)識唔識自己解決, 我話唔識, 心諗識都唔洗打比你.....後來老師建議掉位排隊, 踢人個同學掉去最前, 隔幾日, 過程中, 我同老師都協議咗, 唔比阿女同那個踢人小朋友知成件事點解要調位.

jc2009  正確的處理方法  發表於 13-12-4 12:54

一定要同老師講架,我相信會打比老師的唔止你一個,唔會被老師標籤.

回覆:maggie789 的帖子

如果小朋友點都唔肯同老師講, 教佢至少講比風紀或班長知

我個仔都試過,佢同我講每次排隊都俾後面的同學扯衫,扯學生証條帶,上落樓梯時又推又撞,我知道後都好嬲想打電話同老師講,但亞仔要求我唔好同老師講,佢話會自己解决,我問佢會点處理,佢話會同個同學仔傾,同埋會同佢做好朋友。佢話如果我同老師講,老師會罰個同學仔,而佢又會無左個好朋友。我考慮左好耐,因為唔想亞仔對我失去信任,但又覺得危險,但我都有同老師講,但唔係投訴,我將整件事同老師講,叫老師留意下,因為上落樓梯推撞太危险,老師話會用另一個方法演譯同成班同學講,叫佢地要注意安全。最終亞仔用自已方法同果位同學做左好朋友。

orangebb  同意, 冤家宜解不宜結, 如果可以, 呢個方法係最好!  發表於 13-12-4 15:34

唔該哂各位

我教我的小朋友係絶對唔可以做蝦人果個,但亦絶對不會做俾人蝦果個。

引用:小女也遇過同樣問題,+她也是小一生.+當時,+

原帖由 kipapa 於 13-12-03 發表
小女也遇過同樣問題, 她也是小一生. 當時, 我問她會怎樣處理, 她說會避開該同學, 我向她解釋逃避是解決不了 ...
你處理得很好呀。

依家做家長真慘,自己仔女俾人蝦但唔敢向校方反映,怕俾人話怪獸,怕人針對,咁嘅情況真聽唔少。其實好可憐,本來已經係受害者...

如果小事一次兩次,俾小朋友自己學下處理係好。但如果大事,又或者只小事但被欺情況重覆又重覆,家長一定要插手幫忙,一定要告之老師。欺負人嘅一方應受教訓,小一時蝦人俾佢過到骨,大下大下,當佢身量和power更大嗰時d欺凌事件就好可能唔小嘢。一定唔可以俾佢有機助長!

nieualma    發表於 13-12-11 11:00

引用:依家做家長真慘,自己仔女俾人蝦但唔敢向校

原帖由 pandamommy 於 13-12-10 發表
依家做家長真慘,自己仔女俾人蝦但唔敢向校方反映,怕俾人話怪獸,怕人針對,咁嘅情況真聽唔少。其實好可憐 ...
對! 欺凌者一定要趁細時教訓同教導好,否則大個...
而家睇新聞,d欺凌case咁嚴重, d 欺凌者可能細細個已經有跡可尋,只係當佢一二年級細個嗰時,大人掉以輕心,助長咗,到佢大d就做出更嚴重嘅欺凌!到時要管就更難!勸家長勿唖忍!

引用:依家做家長真慘,自己仔女俾人蝦但唔敢向校

原帖由 pandamommy 於 13-12-10 發表
依家做家長真慘,自己仔女俾人蝦但唔敢向校方反映,怕俾人話怪獸,怕人針對,咁嘅情況真聽唔少。其實好可憐 ...
咪係囉,我覺得有問題一定要出聲,呢d唔係過份保護,係因為而家有d小朋友真係好曳,小一都唔好好教導,過多幾年就冇得教喇!!好似我仔(小一)果班有個同學,成日慣性攞人野,之前攞左我仔三個筆袋,而家又轉移攞第二個同學野,仲要同我仔講:「調左位就好lu,唔使再偷你野啦!」……等我之前仲覺得小一咁細應該唔會有偷野之心,解點而家d小一生已經咁壞?!!要教導自己仔女之餘,都要留意,如果真係連自己覺得有問題,一定要都校方講~~

‹ 上一主題|下一主題