用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 死心!
樓主: Justsayhi
go

死心!   [複製鏈接]

回覆 kkwish 的帖子

冇辦法。鬼叫大家活在一個叫”香港”嘅地方。有邊個想報咁多間學校周圍撲,以為小朋友in 完表現好好有99分,點知收到嘅result係連備取生都冇。個一刻心情實係想打去鬧學校你地收生準則係點同想喊。
我發現自從收到個一封reject letter之後真係睇化咗d,9成9都係睇彩數。個小朋友學識好多野識飛都冇用。interview果幾分鍾小朋友唔合作或者老師唔鍾意你就乜都唔洗講亦冇得好講。

各位加油!

To me: Poor Performance in interview --> Certified Immediately
           Better Performance --> Certified later (at the time I get the notification)

So, the final result is the same......

回覆:死心!

已看化了!(無奈)我睇返其他post 見有位媽媽講,為何現今教統局要將個遊戲咁玩法,畢竟都係一個兩歲的人仔,你地想對佢地有咩期望呢?一話其實唔係小朋友問題,而係家庭背景係面試的主要因數呢?

回覆 joycelee8888 的帖子

講得非常對,這個遊戲只是睇彩數

回覆:shiamzoenl 的帖子

如果我話係睇面試嗰十分鐘表現,加彩數,會唔會貼切啲?

其實絶對冇話唔公平,起碼有得俾你in, 有發揮嘅機會,無論係BB或家長。

上年全fail, 今年以大囝身份有啲優勢,經歷我估我同呢度啲媽咪差唔多,而且仲多咗老婆黑面壓力(女仕可能冇呢個概念,哈哈﹚,我都唔覺得係唔公平,只係競爭而已。

大家開懷啲  :-)

ksyip  老婆黑面壓力   發表於 14-1-4 11:05

如果我話係睇面試嗰十分鐘表現,加彩數,會唔會貼切啲?

其實絶對冇話唔公平,起碼有得俾你in, 有發揮嘅機會,無論係BB或家長。

上年全fail, 今年以大囝身份有啲優勢,經歷我估我同呢度啲媽咪差唔多,而且仲多咗老婆黑面壓力(女仕可能冇呢個概念,哈哈﹚,我都唔覺得係唔公平,只係競爭而已。

大家開懷啲  :-)

唔好意思,綱神神地,扲多咗一下回覆。。。。

其實如果大家唔係一窩蜂去名幼,點會搞到咁desperate?
講真,幼稚園我唔覺得分別會好大,除咗有直系小學嗰啲較有優勢...

引用:坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在int

原帖由 kkwish 於 13-12-03 發表
坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱 ...
exactly!!!

引用:同意!我心諗:你唔揀我個女係你唔識貨!唔係

原帖由 Maibubuu 於 13-12-03 發表
同意!我心諗:你唔揀我個女係你唔識貨!唔係我小朋友差
👍👍👍

當你經歷完小學呢個玩到你謝嘅遊戲先死心吧!而家只係一個開始!

坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱 ...
Totally agree too!

無辦法啦,大把起屋企又叻,見到陌生人又識表現自己!學校覺得果d先係未來既領袖,完全漠視文靜聽話的一群,年代唔同,以前的學校通常鐘意文靜又乖巧,而家鐘意敢言活潑的!!

睇開o的~ interview 表現好壞真係控制唔到~ 同埋老師o既態度都係~

其中有一次interview~ 老師拎個膠橙出黎~ 問係咩黎~ 小朋友答係南瓜~ 個膠橙其實都整得幾似南瓜~ 個老師即刻黑黑地面話唔o岩~ 個一刻我心諗如果因為咁樣你話錯要扣分~ 入唔到呢間學校我唔會可惜~ 因為我覺得讀書唔係求分數之余~ 特別係小朋友interview~ 小朋友表現出佢想像力同可以表達自己o既能力~ 老師無欣賞反而只會死板咁要求唯一答案~ 呢一間學校o既老師我心中即刻比佢零分!

最後呢一間學校都無比offer 小朋友~

講得好好,我女算幾乖既小朋友,但偏偏個日唔合作,in得好差!

Putting 2 year old kids through an interview process is so ridiculous.  The HK education system is so twisted!

回覆 kelkelng 的帖子

自問我個囡都幾醒目,樣子又可愛,又有打扮,都叫肯卑小小錢栽培啦,面試表現又OK,但都無D有名小小既幼稚園收,我都唔明點解.唉................唯有自我安慰,我無內綫走啦,輸係裡度囉,唔然點..............................我都好無耐!!!!!!!!!!!!世界係咁唔公平既啦,我真替現如今的小朋友出汗.咁細細個都要同人争,說搶都不為過.!!!!!!!!!

我嘅總結"呢個遊戲係認真就輸"

‹ 上一主題|下一主題