用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 死心!
樓主: Justsayhi
go

死心!   [複製鏈接]

回覆:死心!

教育局對幼稚園是有一定影響力的,依家制度上我認為有改善地方係應規定所有幼稚園上報收生名單,家長最遲於每年一月要選定最多2個offer,到比方說五月要決定最終1間,這樣2月便有大量位方出,唔使家長等得太長時間,好慘!

都唔明白點解幼稚園唔開埋夜校,大前題係只收沒有am/pm offer的小朋友,甚至係越多waiting or reject letter 越 high priority!

寫我心中話 發表於 13-12-4 00:55
其實,小朋友在家好叻,但出去就晤開金口,已是大問題,點解唔針對呢點去克服呢?好似一個跨欄賽跑運動員, ...
點克服呢? 有咩方法呢? 我已

1歲開始上PLAYGROUP, 一路上到2歲幾入PN, 放假去公園去街, 見到人就叫佢叫人, HELLO 同BYE BYE, 而家除左返學一個星期2日跳舞班

咁你教吓我仲可以點做?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:得罪講句,+我是過來人,小朋友太怕陌生人絕

原帖由 寫我心中話 於 13-12-04 發表
得罪講句, 我是過來人,
小朋友太怕陌生人
絕大多數原因是
我同意你。好老實,參加左呢場遊戲真係要明白遊戲規則。我自己仔仔係中B,都唔太識講野,唔睬人,又黏身,之後多d同佢去街,之後就冇咁怕陌生,起碼有反應,如果努力左都係咁都冇辦法,小朋友同家長都盡左力。所以仔仔去PC in冇喊我已經好開心了。其實家長壓力好大,我見好多家長覺得仔女入唔到好學校係因為自己背境冇人好,影響仔女前途而自責。

小朋友怕陌生人超級正常,佢哋得2歲,唔怕人,見到咩人都yo晒咁先驚! 呢個更加係佢哋先天的防衛系統,唔係阿豬阿狗都跟。當然,佢哋亦要成長,慢慢學習面對家庭以外的社會,但這正正是學校的功能,幫小朋友學習群體生活,香港小朋友2歲返學根本已很早,還要為咩跟咩遊戲規則train 到佢學前已經唔怕生保? 超Harsh , 對小朋友對家長都harsh, 咁學校要來做咩?

heidya  AGREED  發表於 13-12-4 16:14

小朋友怕唔怕陌生同肯唔肯答老師問題係兩回事。好睇小朋友本身性格,我小朋友唔怕陌生人,仲會主動同人say hello. 但佢慢熱,如見到某啲老師(個樣唔係咁nice)佢要適應一段時間先會講嘢,但你換個滿面笑容或者小朋友佢就好多嘢講。心情好啲又講多啲,冇乜mood就唔肯講。所以對小朋友唔可以咁理想化,佢地都有自己GE情緒同喜惡,唔係一定train up咗就可以如你所願。

kelkelng 發表於 13-12-3 23:49
話明係名校,點會咁易入,又要捐款,又要悉心打扮,每個月俾過萬元去栽培小朋友,又要保証佢地入到名小學, ...

請問邊間幼稚園係需要捐款?

簽名被屏蔽

引用:明白大家的睇法我以前都係同大家一樣覺得A-

原帖由 寫我心中話 於 13-12-04 發表
明白大家的睇法

我以前都係同大家一樣
你好老實,夠坦合

我女暫時都無 offer, 個心都好急, 如果無一間收都唔知點

我現正經歷緊幫個細嘅教幼稚園, 又要幫個大嘅搵中學 + 溫書考呈分試, 我直頭癲咗咁, 但喺 d 細路面前又要扮輕鬆,

到小學同中學仲 '好玩' 呀

heidya  加油, 為子女, 永不放棄  發表於 13-12-4 16:40

簽名被屏蔽

回覆 kkwish 的帖子

認同!單憑幾個測試,一時三刻點能夠全面地認識我地嘅仔女呢?我地無需懷疑小朋友嘅能力。加油!定能有人賞識!

yamin 發表於 13-12-3 21:54
同意。但更多情況係識人......識得老師、校監........識人原來好過識字,我以前唔信,但聽過身邊朋友真實例 ...
識人當然好過識字, 我身邊都聽唔少係識人入到名幼, 可能無辦法之下我都要去搵吓人先

我都好認同各位講法, 太講到心聲!!!

其實要個小朋友在面試果刻, 在狀態, 無病無痛, 夾到個學校環境,
唔怕果個老師, 面試問題佢是識的(有時都講彩數) , 而當發揮到最後,
學校又同時收佢, 真係唔易..(可能千幾至幾千人, 收 百幾, 200人)

雖然都盡量平常心, 但收到reject果刻, 難免有失落.....

同埋有時係小朋友性格問題, 有d人天生真係較內向 or 怕羞,
其實有時都很無奈呢, 又想佢入間較好學校/ 龍校... 但又要去較遠的地方
(當然我唔主張過海) 但比起村校要去較遠少少的地方.............有時都很矛盾.

希望大家都, 有理想的offer...

我頭先又發作,突然問c6其實龍校保係咪真係冇機會,佢立即當頭棒喝話,唔好發夢啦,係都輪父母係舊生先啦,仲要有咁多人報,我當場要收聲

kkwish 發表於 13-12-3 04:13
坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱 ...
你講到抽籤, 我最近得閒走去台灣D網站度睇下, 原來佢地D幼稚園收生, 真係抽籤架!
比如你去申請左A校, 即場抽, 唔中既, 攞住張證明, 去B校, B校要優先收你既小朋友架! 個SYSTEM都幾得意又公平~
同埋佢地有幾類人係要優先收左先既, 大約都係D弱勢社群~

我認同你講, 其實小朋友去IN果幾分鐘, 有時仲要唔係單獨係GROUP IN, 每位小朋友都唔知有冇1分鐘對住個老師! 咁就決定收唔收, 同抽籤真係差無幾!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

簽名被屏蔽

回覆:cymchris 的帖子

剄!

‹ 上一主題|下一主題