用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 死心!
樓主: Justsayhi
go

死心!   [複製鏈接]

回覆:死心!

身同感受!

引用:其實我知很多名幼都係睇地址,父母職業,入

回覆:wawa~~ 的帖子

引用:坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在int

原帖由 kkwish 於 13-12-03 發表
坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱 ...
Agreed ....10分鍾睇到d咩

只能心疼表現咁好的囝囝!

引用:同意!我心諗:你唔揀我個女係你唔識貨!唔係

原帖由 Maibubuu 於 13-12-03 發表
同意!我心諗:你唔揀我個女係你唔識貨!唔係我小朋友差
x2

回覆:wawa~~ 的帖子

cyym   笑屎人la....  發表於 13-12-3 10:56

我都死心。我女係中B, 所以INTERVIEW 時老師都EXPECT 佢講野, 但我女怕陌生, 係唔會開金口的, 所以暫時都無OFFER, 有時面試時老師問我佢識唔識講野架, 果刻真係, 我想話我個女响屋企真係叻到識飛, 仲識自己作曲作詞駁咀乜都識, 個樣又得意又成日笑, 只係唔同陌生人講野, 可能佢仲未有信心或未READY, 所以學校唔收係你既損失!

引用:同意!我心諗:你唔揀我個女係你唔識貨!唔係

原帖由 Maibubuu 於 13-12-03 發表
同意!我心諗:你唔揀我個女係你唔識貨!唔係我小朋友差
我非常同意大家既講法,好無奈唔想玩個遊戲又唔得,玩又好心痛,眼見個囡要跟住我頻頻樸樸見學校,其實佢又做得好好,又合作,都唔收,有一次interview 時佢話要wee wee 我叫佢in埋先,佢好聽話in 完先去 ,亦冇因為急而唔合作,之後我同佢去廁所時個囡篤尿多到不得了,所以佢其實好乖好合作,所以我個心好痛

引用:我都死心。我女係中B,+所以INTERVIEW+時老

原帖由 方二筒 於 13-12-03 發表
我都死心。我女係中B, 所以INTERVIEW 時老師都EXPECT 佢講野, 但我女怕陌生, 係唔會開金口的, 所以暫時都無 ...
我囡都一樣呀!係中B,喺屋企講唔停,好鍾意唱歌,最近仲自創左隻Elmo歌同cookie monster歌。去緊in時都仲喺車度唱唔停,好多間interview問既野佢都識,就係唔肯向陌生人講,in 親都保持緘默 我睇開左,去in就當係知道下幼稚園expect呢個年紀既小朋友識咩,知道自己個小朋友其實都識,係正常小朋友

方二筒    發表於 13-12-3 14:20

回覆:kkwish 的帖子

當學校係抽籤時,又會有家長覺得唔公平,因為佢既仔囡禁叻,如果有得面試就一定得。

引用:(回應樓主)1879年,愛因斯坦出生在德國西

原帖由 YS_mommy 於 13-12-03 發表
(回應樓主)1879年,愛因斯坦出生在德國西南部古城烏耳姆的一個猶太人家庭。1880年,他隨全家搬到慕尼黑, ...
所以面試只有十至十五分鐘,又怎能肯定了一個小朋友呢?係講彩數同運氣多啲既遊戲

引用:當學校係抽籤時,又會有家長覺得唔公平,因

原帖由 kbi 於 13-12-03 發表
當學校係抽籤時,又會有家長覺得唔公平,因為佢既仔囡禁叻,如果有得面試就一定得。

...
其實點解要公平?每間學校都有佢收生 preference, 抽籖不是最公平嗎?好似小一大抽奬咁,起碼唔可以一人 hold 幾個位。

引用:Quote:原帖由+方二筒+於+13-12-03+發表我都

原帖由 WinnieCatCat 於 13-12-03 發表
我囡都一樣呀!係中B,喺屋企講唔停,好鍾意唱歌,最近仲自創左隻Elmo歌同cookie monster歌。去緊in時都仲 ...
其實吾同陌生人講野系正常小朋友嘅自我保護,吾需要太介懷,小朋友吾開金口只不過對方吾合佢眼緣,我見左咁多間都睇開左,加油!

Justsayhi 發表於 13-12-3 13:39
所以面試只有十至十五分鐘,又怎能肯定了一個小朋友呢?係講彩數同運氣多啲既遊戲

...
你講得好啱亦贊同你嘅講法

雖然話死心, 但收到REJECT 信都有UPSET架

引用:Quote:原帖由+kbi+於+13-12-03+發表當學校

原帖由 kittyland06 於 13-12-03 發表
其實點解要公平?每間學校都有佢收生 preference, 抽籖不是最公平嗎?好似小一大抽奬咁,起碼唔可以一人 ho ...
就係因為大家唔鍾意小一大抽獎,所以大家先走晒去考私小同直資,所以先咁緊張入邊間幼稚園。如果打算小一大抽獎,其實任何一間幼稚園都無所謂。其實世界上邊有公平,公平二字只會出於既得利益者既口。

其實大家當作遊戲好了,學校玩我地,我地玩學校,遲早都有學上,使乜驚?就係辛苦有d唔得閑的家長了。不過講真,香港幼稚園的校長水平真唔係一般地低,一封禮貌的reject信都唔識得寫。

作為孩子既媽媽,我地一定要比孩子更懂得處理失落既情緒.這兩天都是收到後補既通知  .心情很失落.跟孩子還有漫漫長路. 大家一同努力

引用:其實大家當作遊戲好了,學校玩我地,我地玩

原帖由 mba34567 於 13-12-03 發表
其實大家當作遊戲好了,學校玩我地,我地玩學校,遲早都有學上,使乜驚?就係辛苦有d唔得閑的家長了。不過 ...
呢個真架,一封reject letter好似寫到自己個仔女冇幼稚園收咁

‹ 上一主題|下一主題