用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 死心!
go

死心!   [複製鏈接]

經過好幾次的期望越大失望仲大的關係,我已經進入化境了,直頭當冇去過面試,忘記佢啦!我只係覺得現今小孩真苦,生不逢時,從前出生率超低,有很多幼稚園要cut 班,或甚至殺校的情況,怎會想到現今收一個兩歲人仔做學生,好像要選出誰是愛因斯坦一樣呢?

heidya  支持您, 不要放棄  發表於 13-12-3 00:53
   2    0    1    0

回覆:Justsayhi 的帖子

希望在明天!

永不放棄, 希望在前路

回覆:死心!

我抱住個心諗住得嗰啲就唔得,諗住唔得嗰啲就偏偏得咗。呢個係一個六合彩遊戲。每個result當中六合彩或唔中,抱住呢個心態及心情會開心啲,中獎機會又大啲。

平常心,其實唔收唔代表佢表現差,只係個個都好好嘅時候,就靠運氣姐!晤好唔開心啦

坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱歌跳舞記性様樣㫮能,但去到面試佢就係唔想做俾你睇,咁學校就以為自己收咗D「最好」的學生,其實一定唔係,只可以話佢哋收咗D咁啱在那天面試合作的小朋友,當中太多因素令小朋友合唔合作,包括可能純粹小朋友覺得個老師様衰所以唔釆佢,咁即係話成個收生過程和結果都好random, 其實浪費咁多人力物力得出一個頗為random的結果真係太無謂了,根本同學校隨機抽樣收生一樣,we are talking about only 2 year old kids, 我簡直覺得應該抽籤算,大家冇咁辛苦。

wankalun    發表於 13-12-14 15:24
ChristyYu  Agree with you totally!!!!  發表於 13-12-5 14:58
租2樓    發表於 13-12-4 11:15
joysic   真係講中心聲  發表於 13-12-3 20:37
joysic   真係講中心聲  發表於 13-12-3 20:36

kkwish 發表於 13-12-3 04:13
坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱 ...

Totally agree

引用:坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在int

原帖由 kkwish 於 13-12-03 發表
坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在interview冇表現唔代表佢哋唔叻,我見有D小朋友平時醒到爆,說話唱 ...
講得好

回覆:kkwish 的帖子

我讚同你講法 我相信小朋友有選擇

引用:坦白講,呢個遊戲都好無聊下,D小朋友在int

原帖由 kkwish 於 13-12-03 發表
對,interview得15分鐘、5分鐘、什至2,分鐘都有,其實學校收生多年都已玩慣這遊戲,所以2分鐘面試的可能只是看小朋友有無智力有問題,不用置疑、它們出的學生也有一定保証,雖然當中也會有成績平平。但學校可能係覺得自己會教出一個出類拔萃的學生呢,隨緣吧。

(回應樓主)1879年,愛因斯坦出生在德國西南部古城烏耳姆的一個猶太人家庭。1880年,他隨全家搬到慕尼黑,就在那裡渡過了他的童年生活。他好像發育比較慢,三歲才開始講話,被人認為是反應遲鈍的孩子。直到中學時,有些教師還認為他長大了不會有出息。十歲時,愛因斯坦進入慕尼黑教會中學讀書。在中學的成績除數學優秀之外,其他學科均屬低下,因而在1894年遭到了退學處分。

是啊! 唔到XX 學校時, 就會諗下, 換轉 albert 仔或者愛迪生來考, 都係唔會考到架

寫信,kg 小兒科,literally, 考小一仲玩人。

我覺得呢個遊戲係考細佬仔十家長綜合步署,我應同幸運因素亦很重要,但係學校來看佢地都須要找一個方法做assessment,我相信面試已是較公平方法,除此之外別的方法都有各自缺憾,隨緣啦!

其實我知很多名幼都係睇地址,父母職業,入到當然說唔會,但有些消息是一定睇的,所以根本就不是單純睇小朋友的能力,只是有些人真的贏在起跑線,但是否能最快到終點,大家都未知,呢個就真係睇父母對子女的教育呢...........

回覆 kkwish 的帖子

totally agree !!!!

好正!

好多名幼都是走馬看花, 自問我女兒天生聰穎,樣子可愛,也得不到稍有名的幼稚園取錄。我也感生不逢時, 死心算了。

不能同意更多。

‹ 上一主題|下一主題