用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔知點解我覺得KV好似收學生多過SC
樓主: explorerhk
go

唔知點解我覺得KV好似收學生多過SC [複製鏈接]

不過, 我都覺, 當年家姐interview根德園, 佢係8月尾, 中女+細女FEEL, 都係好怕怕醜醜, 蚊滋咁細聲答左幾句, 擰開塊面唱左少少ABC song.

當年好好彩, KV 比左 AM offer 家姐.其他 SC, SPK, 聖心, 都只得waiting. 個天幫家姐選了一間幼稚園.

同年, 我見有好多家長都話, 大聲有禮貌唱晒歌捱好晒櫈答晒問題都唔收.. 所以唔知點解.

爸爸話, 妹妹in SC 同 LH 時 有問有答, 反應快, 又笑又跳, 主動講thank you 推櫈, 以為掂啦, 點知都係得 個 waiting.

但我個friend話, 佢嗰囡去LH, 唔太出聲, 怕羞, 唔答, 淨係手指指左幾下, 之後喊埋, 有PM offer...
上年IN 2 歲班時,
我個細囡都係 反應快嗰隻, 又waiting.
個friend個囡, 2月B, 全程坐喺張櫈, 想喊想喊, 唔起身唱歌, 唔跳舞, 有am offer...

我唔係非君不嫁, 但我諗我同好多媽媽一樣,
只係想知, 囡囡究竟衰乜,
點解唔出聲嘅收,
點解答晒反而吃閉門羹?!
又或者, 話我知, 家姐當年究竟做左啲乜, 學校會收佢.

我有個朋友, 說教左好多年書嘅老師, 會好有經驗, 睇下眼神呀, 傾幾句就知係咩類型嘅學生喎.

但我叫佢講我知點睇, 佢又話, 咁容易講到比你知, 就唔洗做十幾年啦, 咁喎, 吹脹!

引用:Quote:原帖由+explorerhk+於+13-12-03+發表

原帖由 rgalc 於 13-12-03 發表
唔算好曬,超大B大過其他應考的小朋友咁多(KV最大最細差一年)表現好,多offer都係應該。見報喜區有細B有o ...

回覆:唔知點解我覺得KV好似收學生多過SC

樓主如果真係咁覺得,不妨打去兩間學校問人究竟今年收幾多人咪唔洗估估吓囉

如果父母係讀名小或者有兄姊讀名小,相信SC都好LIKE收

I think that the assessment serves only a general guidelines, and then the bonus is from the teacher impression and parents performance/questionnaire. We've never known the weights among the variables. Just try our best to facilitate our children.

咁都拗一餐

回覆:唔知點解我覺得KV好似收學生多過SC

身邊朋友有三,四個考到 sc, 反而 KV 一個都無

引用:Quote:rgalc+發表於+13-12-2+23:36+我小朋

原帖由 mduchess 於 13-12-03 發表
爬過文, 今年見到kv有收9月細B
我都覺得無野好哂, 所以似
樓主無野搵野黎講
Sc 課程應該比民幼淺,sc 主張活動教學,重 presentation skill, 樓主應注意

引用:+本帖最後由+DwarfMaMa+於+13-12-3+15:09+

原帖由 DwarfMaMa 於 13-12-03 發表

我有個朋友, 說教左好多年書嘅老師, 會好有經驗, 睇下眼神 ...
去 In 民生,阿囡唔答,好怕羞,等個 net 超好人,話囡囡好 clever, 佢話有D人,睇個樣已經知佢聰明,雖然未放榜,但我期待中

引用:如果父母係讀名小或者有兄姊讀名小,相信SC

原帖由 anglelala 於 13-12-03 發表
如果父母係讀名小或者有兄姊讀名小,相信SC都好LIKE收
如果家長係明星,sc 應該仲易收

引用:Quote:原帖由+explorerhk+於+13-12-02+發表

原帖由 MissMusic 於 13-12-02 發表
只係兩間要的人選不同, 點可以話kv鬆手?!
KV 上下午各有七或八班架,收生都多過其他好多

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+13-12-03+發表c

原帖由 cymchris 於 13-12-03 發表
U should focus on the details rather than the format.
Totally agree ! 老實說考St Cat 係難過考KV ,本身位少,有PN ,識兩位朋友讀緊St Cat ,其父母係做好專業行業飛機師,你話點爭?

都唔係呀,我女讀sc的,我係全職主婦,老公係普通打工仔咋,sc都唔係大家想得咁神級,要睇職業收學生,咪神化左佢啦
‹ 上一主題|下一主題