用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔知點解我覺得KV好似收學生多過SC
樓主: explorerhk
go

唔知點解我覺得KV好似收學生多過SC [複製鏈接]

回覆:唔知點解KV今次好似手鬆過SC

樓主應該唔係晒命嘅,坦白講,有咩好晒。我估大把人真正target係龍校,到時咪又係放返d SC同KV位出黎。只不過係討論下啫,咁樣比較下,原來係KV收生多過SC, 不過KV同SC各有各好,冇話邊間一定好過另一間。

rgalc 發表於 13-12-2 23:36
我小朋友係9月B,上年SC PN 只收到8月。今年直接報K1有offer. SC 都愛大B,但見SC放榜有9月10月細B有offer. ...
爬過文, 今年見到kv有收9月細B
我都覺得無野好哂, 所以似
樓主無野搵野黎講

不過, 樓上的, 樓主都已經係另外一邊話龍校民生吾惦:

[size=15.454545021057129px]"一間係民生, 另一間係培正, 我覺得民生只係一般料, 我地果個年代只係一D二線學校, 程度唔係太深,"

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2720551&extra=page%3D1

[size=15.454545021057129px]樓主, 開topic前都要諗下其他人.   你家小孩係11月大B, 自然著數 d. 難為個d 八月尾B, 連*留班[size=15.454545021057129px]*呢個選擇權都無

鬆咩呀...
佢擴充左咩...?位就得咁多
又唔見鬆手俾我....

引用:Quote:rgalc+發表於+13-12-2+23:36+我小朋

原帖由 mduchess 於 13-12-03 發表
爬過文, 今年見到kv有收9月細B
我都覺得無野好哂, 所以似
樓主無野搵野黎講
嘩,咁要多謝佢,留返d龍位比有需要嘅人

引用:鬆咩呀...佢擴充左咩...?位就得咁多又唔見

原帖由 mimwing 於 13-12-03 發表
鬆咩呀...
佢擴充左咩...?位就得咁多
又唔見鬆手俾我....
係囉,又唔見佢手鬆俾我,我七月B,再間都係Waiting 咋

回覆:ronlui 的帖子

兩間

引用:Quote:原帖由+mimwing+於+13-12-03+發表鬆

原帖由 ronlui 於 13-12-03 發表
係囉,又唔見佢手鬆俾我,我七月B,再間都係Waiting 咋
我同你一樣,兩間waiting,唔知幾希望手鬆件事發生

鬆手俾埋我添啦!

回覆:naughtybj 的帖子

我同意,樓主只是起個topic 來討論下,大家唔好攻擊人,有這兩間學校收,做媽媽梗開心,自己B落選見到這post難免有些酸溜溜,但都不需要咁插人

考小一時,樓主應該仲多嘢要analysis .

引用:Quote:原帖由+cymchris+於+13-12-02+發表吓

原帖由 rgalc 於 13-12-02 發表
我小朋友係9月B,上年SC PN 只收到8月。今年直接報K1有offer. SC 都愛大B,但見SC放榜有9月10月細B有offer. ...
Siblings 有優勢?  收左的細B有可能有sibling

explorerhk 發表於 13-12-2 21:22
我有4個朋友連埋我, 2個AM offer, 1個PM offer, 1個waiting, 但就得1個有SC AM offer, 1個waiting, 2個就r ...

唉.....  一睇個POST SUBJECT 就知有人係到晒命
可必呢?

呢個係言論自由嘅社會, 樓主開得forum 就會有唔同人有唔同嘅意見

如果樓主唔鐘意一開始就唔好開d今惹火嘅題目

如果係"討論今年SC同KV收生情況"就唔會有人話"又唔見佢手鬆俾我"啦

言行小心都係家長嘅責任

請隨意批評, 我無所謂

naughtybj 發表於 13-12-3 09:26
Explorerhk just stated a question and I don't think she intended to show off. In fact, I agree the i ...

I agree with you that she does not intend to show off. But the topic is non-sense.
NOT RESPECT THE KINDERGARTEN
NOT RESPECT THE APPLICANTS WHO GOT THE OFFER FROM KV
NOT RESPECT THE TEACHERS OF THE SCHOOL

回覆:explorerhk 的帖子

KV K1 收 600 幾人。SC 既 PN 約有 200 個位直升上 K1 800 幾個位,即係 2 間學校一樣係 K1 放 600 幾個位出來收生。人數上是冇分別。

jonlyone 發表於 13-12-3 10:42
KV K1 收 600 幾人。SC 既 PN 約有 200 個位直升上 K1 800 幾個位,即係 2 間學校一樣係 K1 放 600 幾個位 ...
SC今年有300人由PN升上 K1。

picture 發表於 13-12-3 09:45
Siblings 有優勢?  收左的細B有可能有sibling

Mine is Sept b with no bigger slibling and SC offer her a seat!!

引用:cymchris+#5 I+agree+with+you+that+she+d

原帖由 naughtybj 於 13-12-03 發表
cymchris #5

I agree with you that she does not intend to show off. But the topic is non-sense.
U should focus on the details rather than the format.

‹ 上一主題|下一主題