用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁 vs 聖方濟
go

九龍華仁 vs 聖方濟 [複製鏈接]

請求意見: 學術4A , 無特異功能 , 操行A/A- , 無體藝音證書 , 聽教和純 !!THANKS!!

elbar  自行不如首選 皇仁   發表於 13-12-2 19:35
   7    0    0    1

引用:請求意見:+學術4A+,+無特異功能+,+操行A/A-

原帖由 shirleyyip04 於 13-12-02 發表
請求意見: 學術4A , 無特異功能 , 操行A/A- , 無體藝音證書 , 聽教和純 !!THANKS!!
...
有冇聽呢兩間簡介會?聽完應該有答案呀!

我無去九華的, 可否詳細講講你的答案. THX.

今年收50個学生 (自行)

1) -校園很大, 有2個足球場, 網球場, 泳池和音樂室等多項設施  2) -同學同副校都帶出一個訊息, 学術好自由和開放 (個人觀感: 自己去尋找学問, 跟大学模式無異, 無乜PRESSURE) 3) -帶隊參觀的同学表示, 功課量不多, 亦好視乎個別老師 4)初小上中英數三科+世史+中史+地理+音樂+体育, 無提过上EPA.

個人意見 : 覺得入讀九華要好自律, 因為太多活動及設施, 功課量亦不多, 所以...一定要有好好的自制能力.
反而~聖芳濟書院我無聽, 可以講吓嗎? 謝謝!

school campus and facilities are very important to secondary students. In that sense, i will choose WYK over SFX.

KikiDaddy 發表於 13-12-2 14:04
school campus and facilities are very important to secondary students. In that sense, i will choose  ...
同意!
如孩子未有特異功能,需注意訓練英語會話能力,因九華在面試特別着重學生的英語能力。

回覆:九龍華仁 vs 聖方濟

我識2位小朋友,分別係九華同聖芳濟讀。

九華:校園大,有泳池,足球場,籃球場,網球場,環境寬大,冇乜功課,小朋友會好開心,但一定要好自律既小朋友,一係父母跟足d。

SFX: 成曰測驗,啱哂d要受管既小朋友,可惜校園細,得一個籃球場。

我個人喜歡SFX我喜歡多測驗。

如果你係31網,又係band1生,大抽獎第一志願選SFX,9成入,因為這區d band1仔,9成選九華。

仲有:那2位小朋友d家長同我講:

SFX:自行一定要選過佢,而大抽獎又抽唔到佢,你既小朋友第三輪先可有form 取敲門。(今年我忘了有幾多人交form, 佢只in 100人左右, 自行收4-50人左右)

九華:自行要選佢,而佢又call 過你interview, 咁你先有資格第三輪有form取。(今年年頭,自行有800交form, 九華選300 interview, 收50個人)

希望幫到你。

九華需大,設施太殘。
通往音樂室的樓梯,locker ,統統都破爛。
我覺得band 1 選QE 好過

九華 雖大,設施太殘。
通往音樂室的樓梯,locker ,統統都破爛。
band 1 選QE 好過

austism 發表於 13-12-2 16:39

九華:自行要選佢,而佢又call 過你interview, 咁你先有資格第三輪有form取。(今年年頭,自行有800交form, 九華選300 interview, 收50個人)

補充:之後重要考一個比 Pre-S1、民生、迦密深好多倍的中、英、數考試。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 13-12-3 00:01
補充:之後重要考一個比 Pre-S1、民生、迦密深好多倍的中、英、數考試。

...
唔明白, 可以解釋一下嗎? 謝! 這個是校內試?

QE校舍是否都好大?, 又有營地在西貢?? 有次第新聞話燒伤女学生在伊官專屬營地出事

回覆 林嬌嬌 的帖子

qe好小位,又要比聯系小學,相對男仔選九華,聖方濟机會大好多

Krissi 發表於 13-12-3 08:19
唔明白, 可以解釋一下嗎? 謝! 這個是校內試?

以上講的是指叩門試。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我囝上年選校是1QE, 2聖方濟, 最後入了聖方濟.
因阿囝自律性不足, 老師不建議選九華.

選校要考慮小朋友的個性是否適合.

_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

引用:九華需大,設施太殘。 通往音樂室的樓梯,l

我兩間都有聽, 我個人感覺可以分享下,不喜勿插︰

九龍華仁 -
校舍大,好多野玩。今年換新校長 (前聖文德校長,亦是九華舊生),暫時睇唔到佢有咩大不同。簡介會好標榜兄弟情,但睇唔到dse 成績, 只數了十八個定十二個入讀醫科, 但其餘160人既成績就不得而知了 (佢話一級180人?!) 簡介會都係講耶穌會辦學理念,同埋舊生舊生同舊生咁囉。之後到參觀校舍, 係舊d, 但我又覺得ok既, 始終辦學, 唔係要咩門面野。一路行真係見到校舍開放比好多舊生入黎玩, 好似music room, 乒乓球台那邊, 還有近泳池那邊的球場有男有女做運動(太極定唔知咩?!)
帶我參觀那個男孩被我問了很多問題,如升大學率 - 唔知, 平時上堂用英文多定廣東話多 - 廣東話, 佢中幾 - form 4, 等等。我覺得呢間學校要讀得好, 要乖的話, 應該係適合自律 + 成熟果d先得。而校舍見唔到老師, 所以有d問題同學仔答我唔到, 我就冇辦法再找人問了。

聖芳濟
今年又係換新校長,但呢個校長係直升上去, 而非他校調任, 對學校相對認識。原來今年係佢地學校第一年做簡介會,整個簡介會氣氛都做得好好, 值得一讚。會上亦有派發dse 成績資料,可以慢慢返屋企研究。之後參觀校舍,分左好多個區慢慢介紹, 校舍雖然細, 但比我有屋企細細但好warm之感。宗教感覺濃厚。校園操場有很多老師當值, 我問了副校長/老師各樣問題,都得到好清楚之解答。同時,亦有一班家長義工係有蓋操場, 我又捉住問下佢地入學tips。簡介會話會根據教署排名, shortlist 100個面試, 另外與學校有聯繫之面試位不超過20個 (即係最多叫120個學生in), 收40人。而叩門只會派表比自行及大抽獎均有選擇之學生。留班位約有8個。

我仔唔係太自律, 應該sfx 適合佢。下年6年級,如無意見都會選呢間。再者, 我見到呀仔同校畢業師兄, 佢地話讀得好開心, 表現又好, 所以我都好放心!

回覆:silvia_ng 的帖子

多謝您們的意見,對2間學校都了解深左,但真係唔知點選。
我仔都算懶散型,要迫和陪讀,但我本人又對九華有情義結。又唔想因為我鍾意而選。煩惱中~~~

回覆 silvia_ng 的帖子

我都系小五生,個仔又系要迫先讀,如太HEA就真系吾好攪啦.我都考慮緊呢間定黃笏南,但我冇去听簡介會,因未有第一次呈分數.希望吾好退步就得.

‹ 上一主題|下一主題