用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷幼稚園考直資小學
樓主: 東東公主
go

學卷幼稚園考直資小學 [複製鏈接]

引用:誰會天生就會教孩子? +

原帖由 conniewktang 於 13-12-06 發表
誰會天生就會教孩子?
從自己/配偶父母身上學習(可能是正面/負面),朋輩/親友的實質經驗,都是活生生的例子。為人父母也要下功夫,有時間的可看書,沒太多時間的,在facebook 也會找到不少有關育兒和幼兒教育的page可以參考,也可以收聽電台節目(港台的 我們不是怪獸 是一個很好的節目,可網上收聽)。最重要的是要有主見,有common sense, 不要人云亦云,要慬得分析和思考,要靈活變通,找一些適合自己子女的教育方式,並以身作則,成為子女的好榜樣。在EK你會遇到不少怪獸家長,如果是不是,不妨抱著參觀動物園的心態,看看別人如何做,自己不照單全收就是。

回覆:cherryird 的帖子

其實已深過其他學券kg, 此外,又可以自己教多啲。我個仔0912超細B,在K1下學期近暑假巳識十以內加減,現K2,正教緊佢份數概念。K1暑假巳開始自己教佢RWI phonics(之前教佢Letterland) 有啲小學小一、二才學RWI.英文已看小學程度的書,Oxford Reading Tree 已看完level 5嘅書,識拼英文字。中英文認識好多字因為閱讀了幾百本書。早前田有個中文字測試,老師話佢認字攞得高分。我仔都係讀田嘅K2。啲人讀St Cat都話課程普通料,唔夠深,要自己教或出去補習。奌可以乜都靠哂學校,人哋識自己小孩唔識就話學校淺,自己又唔教啲細路。我絶對覺得田的課程唔淺。

回覆 conniewktang 的帖子

請問咁細個學咁多野,小朋友自己有沒覺得有壓力呢?我個女讀緊N,我有時用Montessori教具引導佢學1+1,2+1等簡單加法,但佢似乎興趣唔大,我唔敢俾壓力佢,唯有由得佢~

聽講小學面試最主要睇小朋友有無禮貎,表逹能力,日常知識。好少真係會比較佢地學術上既能力,所以學術深唔深真係其次,講真幼稚園小朋友會相差得幾遠?最多你可以話佢上小一時會輕鬆啲。如果講語境,好多學劵幼稚園都有英普喇,唔一定出身名幼先會有好學校收。

回覆:fixedstar99 的帖子

冇壓力,他愛閱讀,尤其英文書,愛學RWI phonics求知慾強,記性不錯,又可專注一小時半以上,佢學嘢係會主動要求嘅,尤其數學興趣特濃,當然要用教具。最近要求學pth漢語拼音,現巳自己開始教。

回覆:abby0624 的帖子

Totally agree

回覆 conniewktang 的帖子

我囡有田家炳pm offer, 想問你是否每天有英文課,共多少分鐘?有NET 的英文課一星期又有幾多堂呢?

回覆:bonita420 的帖子

小兒K2,英文課每週三堂,net教兩日,local English teacher 教一日,每堂三十分鐘。

引用:其實已深過其他學券kg,+此外,又可以自己教

原帖由 conniewktang 於 13-12-16 發表
其實已深過其他學券kg, 此外,又可以自己教多啲。我個仔0912超細B,在K1下學期近暑假巳識十以內加減,現K2 ...
Connie, 想請教你RWI phonics 同其他phonics 有咩分別呢? 我而家有同女女(26 mths) 唱letterland 的ABC phonics songs.... 你是否教埋Beyond ABC and Far Beyond ABC 先 教RWI? 很多問題,不好意思,因第一個小朋友唔太識教,所以想請教下你,另外,很喜歡看你的分享,請多來分享呀!Thanks in advance!

conniewktang 發表於 13-12-6 18:15
因為覺得這個隱世優質學券幼稚園巳夠好,不是貴就一定更好,而是選適合的。學校把我個三歲十一個月的兒子教 ...
Typing mistake, I have corrected it.  I have one son only and he is 3 years 11 months now.

引用:我大女讀學劵,+今年小二,+我冇在外上任何學

原帖由 chanwendy 於 13-12-02 發表
我大女讀學劵, 今年小二, 我冇在外上任何學術性的課程, 單靠學校教的野就去考小學了, 不過我 target 的唔係 ...
聽到妳咁講個心都安落d

回覆 藍藍媽 的帖子

I used Letterland to teach my son letter sounds first, Beyond ABC and Far Beyond ABC are a bit similar to RWI Phonics and are easier, but RWI is more organised as the One-to-one tutoring kit has more supporting story books.  If you use the three books of Letterland, you can use other story books instead, I think it is also OK.  They are similar.

引用:回覆+藍藍媽+的帖子 I+used+Letterland+to

原帖由 conniewktang 於 13-12-17 發表
回覆 藍藍媽 的帖子

I used Letterland to teach my son letter sounds first, Beyond ABC and Far Beyond ...
Thx! Will research more :)

conniewktang 發表於 13-12-6 18:17
其實絶對比得起學費,但這PLK
kg 太優質。

請問可以分享是那一間PLK KG嗎?

回覆:MamaRabbit 的帖子

青衣保良局田家炳幼稚園

引用:回覆+藍藍媽+的帖子 I+used+Letterland+to

原帖由 conniewktang 於 13-12-17 發表
回覆 藍藍媽 的帖子

I used Letterland to teach my son letter sounds first, Beyond ABC and Far Beyond ...
請問你在哪兒買教材? 因網上見有不同的組合. Thx.

回覆:mk924 的帖子

網上Fingershopping

回覆:mk924 的帖子

Rwi就在英國Oxford 網

想問下讀學卷幼稚園的家長,小朋友今年考私立直資小學成績如何?可否分享一下
‹ 上一主題|下一主題