用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學卷幼稚園考直資小學
樓主: 東東公主
go

學卷幼稚園考直資小學 [複製鏈接]

看到此帖帶出一些正面訊息,實在寶貴。

引用:津小扣門看面試表現,甚至筆試做卷表現! +

原帖由 conniewktang 於 13-12-06 發表
津小扣門看面試表現,甚至筆試做卷表現!
津小唔太睇讀邊間KG?Thx~

重點唔係間幼稚園有冇學卷, 而係間幼稚園係唔係名幼, 好多學卷幼稚園都好出名, 考直資私小成績驕人, 不知幾多人爭住讀, 亦有好多無學卷的幼稚園拍烏蠅無人讀。

引用:看到此帖帶出一些正面訊息,實在寶貴。

原帖由 totorobus 於 13-12-06 發表
看到此帖帶出一些正面訊息,實在寶貴。
大家意見令我覺得,仔仔讀村校N班又真係好開心,學好多嘢,又好近屋企,其實花錢出去讀名幼,又浪費時間搭車,可能真係自己繼續用心機時間去教佢仲好,就睇呢2年我真係教識仔仔好多嘢,希望可以教個有品德既小朋友

引用:回覆+ZELY1005+的帖子 相信視乎邊間津小,+

原帖由 tkwc9 於 13-12-06 發表
回覆 ZELY1005 的帖子

相信視乎邊間津小, 如果間學校比所有叩門者可考叩門試做卷的應該
Thx~

回覆 chanwendy 的帖子

小女就讀的幼稚園正是你小朋友的學妹

回覆 conniewktang 的帖子

請問你覺得青衣卓思ok嗎?相比田家炳如何?
Thx!

引用:我大女讀學劵,+今年小二,+我冇在外上任何學

原帖由 chanwendy 於 13-12-02 發表
我大女讀學劵, 今年小二, 我冇在外上任何學術性的課程, 單靠學校教的野就去考小學了, 不過我 target 的唔係 ...
好野^_^

回覆:fixedstar99 的帖子

田就課程不錯,早寫字,net 教得好,最重要老師有經驗及愛心,小兒超細B,現時三歲十一個月,現K2,寫字冇問題,讀書不錯,認中文字及串英文字冇問題,又喜愛閱讀尤其英文書,喜歡學校同讀書,所以考入學x園幼稚園都冇轉校,唔捨得走。x思課程應OK,但有家長說其老師不好沒有愛心及偏心。你自己查下舊post都有講。

回覆:conniewktang 的帖子

我諗除學校外,connie 你本身都是好有心機教孩子的媽媽,

回覆:MELODY430 的帖子

因為自己任教中學,知學生成績好其實唔係好關學校事,是個細路本身叻和家庭的支援。冇人理的細路,小學成績叻到考第一,什至資優或高智商,到升英中,若冇支援,細路自己又唔識諗,又或追唔到冇心機到放棄,考第尾都見不少,差唔多年年都有。所以無論幾忙,有時晚上八時才回到家,都會先顧個細路的功課、寫字和中英文閱讀,晚上孩子睡了才做自已學校的工作,其實長期唔夠休息的,不過從不敢懶惰,因現時競爭太大,亦從不只依頼學校,因為上學時間實太少而個仔又係自己嘅,自已唔跟佢啲功課,邊個跟?又唔喜歡靠補習老師,只有自己教!

cpc608  Agree  發表於 14-11-6 23:45

引用:青衣保良局田家炳幼稚園 +

原帖由 conniewktang 於 13-12-06 發表
青衣保良局田家炳幼稚園
呢間一早聽過係區內好嘢

引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-06+發表

引用:因為自己任教中學,知學生成績好其實唔係好

原帖由 conniewktang 於 13-12-14 發表
因為自己任教中學,知學生成績好其實唔係好關學校事,是個細路本身叻和家庭的支援。冇人理的細路,小學成績 ...
説得好

lc1010 發表於 13-12-6 21:57
我相信全港有好多負擔得起嘅家長,都有選有學券嘅幼稚園,當中包括我。我曾經見過有家長揸法拉利送小朋友返 ...
大把學券好學校啦~係cut左好多咋麻,之前培正都有學券,而家仲有學券既協恩同聖羅撒都係好學校,有無錢都唔易入

引用:Quote:原帖由+寫我心中話+於+13-12-06+發表

原帖由 lc1010 於 13-12-06 發表
我相信全港有好多負擔得起嘅家長,都有選有學券嘅幼稚園,當中包括我。我曾經見過有家長揸法拉利送小朋友返 ...
讀有學券一定窮得個包裝無內容,讀幾貴都無用,,,

回覆 寫我心中話 的帖子

出名如聖公會幼稚園都係早一兩年才取消學卷,學校升小一往績引證,考直資私立其實最重要係睇家長和學生本身

引用:青衣保良局田家炳幼稚園 +

回覆:cherryird 的帖子

現在改深咗。學術絶對不淺,但如果要學小二、三的柬西,學券kg唔會咁深。其實,K3巳默書,教的東西巳不淺啦!

‹ 上一主題|下一主題