用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教LH家長,LH係咪好谷? 家長小朋友會唔會好辛苦? ...
go

請教LH家長,LH係咪好谷? 家長小朋友會唔會好辛苦? [複製鏈接]

請問LH係咪好谷? 家長小朋友辛苦嗎?

2    0    0    0

i also want to know。.received offer am class 英粵hung hom...

家長很多功課, 去下開放日睇吓D勞作就知

回覆:請教LH家長,LH係咪好谷? 家長小朋友會唔會好辛苦?

亞囡讀緊K1,我又唔覺得好谷,亞囡細女,跟得上,仲要好輕鬆,每次評估都好好。起初一星期一樣功課,係搵指定英文字母開頭既圖片,學校好寬鬆,你可以只搵一張圖,或者搵足一版。十月開始每天有功課,但都只是線條練習或數學,一兩分鐘可以做完。由於係堂上已做相關既練習,亞囡有時可自行完成功課添。無親子勞作,超好。家長可自己選擇是否高度參與小朋友既學習,學校對家長無要求,但提供很多家用教材比家長用,如果家長想的話可盡量利用。我好忙,所以通常會播學校比同課題有關既video比亞囡睇當溫習。整體來說是自己參與,悉隨尊便。

回覆:請教LH家長,LH係咪好谷? 家長小朋友會唔會好辛苦?

暫時K1一日一樣功課,只需十分鐘完成。K1上學期已開始Show&Tell,有很多活動家長可以參加,例如故事爸媽、家長義工、親子旅行、家校會、親子運動會等,不算太繁重,跟很多其他私立幼稚園一樣。我身為working mum也覺得可以接受。

引用:家長很多功課,+去下開放日睇吓D勞作就知

原帖由 AgapePa 於 13-12-01 發表
d勞作全部係學校老師同佢地做架,功課無美勞架。

回覆:請教LH家長,LH係咪好谷

多謝各位回覆,如果我唔係target名校小學,唔想太谷小朋友,但想佢學好英文,其實係咪唔適合讀LH?

引用:多謝各位回覆,如果我唔係target名校小學,

原帖由 monkitkit 於 13-12-01 發表
多謝各位回覆,如果我唔係target名校小學,唔想太谷小朋友,但想佢學好英文,其實係咪唔適合讀LH?

...
我都無諗住讀名小,只打算考直資。LH既英語學習真係好好,亞囡而家d英文發音好正,好好聽。

引用:家長很多功課,+去下開放日睇吓D勞作就知

原帖由 AgapePa 於 13-12-01 發表
開放日果D係 optional, 學校既親子勞作都係 optional, 我地家長做,係因為真係親子活動,我地大部份都係同小朋友一齊做。例如,開放日主題,要做屋,我會問小朋友想做乜屋,佢話士多啤梨屋,我就係屋企搵材料,教佢做,比佢塗膠水,油顏色!希望家長,唔好以為親子勞作,只係大人做,抹殺小朋友既付出!

引用:多謝各位回覆,如果我唔係target名校小學,

原帖由 monkitkit 於 13-12-01 發表

...
LH 無考試,只有持續性評估,學校會不斷提供教材,但我好懶,一個月先拎一次學校字卡比佢睇,但佢都識,証明係學校已經學到!學校開學時,已講過,家長切勿教快過學校,學校負責教,屋企負責溫,中英要並重,唔可以偏頗,亦唔可以只顧學術,唔可以失去平衡,我一直記住!

我見朋友小孩今年K3, 每天也有3-4樣功課,Weekend更甚。

佢話K3開始背默(如無記錯,好似在KV背默係K2下學期開始)。雖然學校話Optional但最好跟晒,因佢地會著重考小一的配合。佢同我講每日都好忙,D嘢唔可以唔跟,佢係FTM都有D吃力。以上係我其中一位讀LH朋友同我講的,以作新手家長參考,我估K1都係適應期,再高D班可能要求唔同。

回覆:請教LH家長,LH係咪好谷

有冇高年級家長可以講多情況了解下? thanks

引用:我見朋友小孩今年K3,+每天也有3-4樣功課,W

原帖由 DCMaMe 於 13-12-02 發表
我見朋友小孩今年K3, 每天也有3-4樣功課,Weekend更甚。

佢話K3開始背默(如無記錯,好似在KV背默係K2下學 ...
KV 從不背默。

回覆 bbalau 的帖子

咁真係唔好意思,呢樣都係我那位LH朋友跟我說的。因我朋友中,讀KV的都剛在今年上了小學,無再去求証,謝謝更正!

LH又開心又學到野

背默應該係臨畢業前一個月左右,有小一適應課程,開始做d小學野

傻太 發表於 13-12-2 17:57
LH又開心又學到野

背默應該係臨畢業前一個月左右,有小一適應課程,開始做d小學野
請問如果小朋友在家以中文溝通,會唔會追唔上程度?

As for my comments regarding Learning Habitat:

Positives:
- language teaching seems to be strong
- the teachers are nice with passion

Negatives:
- the classrooms are too crowded (28 students in a relatively small classroom)
- doesn't seem to allow the students to pick and choose (i.e. a 'forcing' type of teaching method)
- could be better if the students are allowed to be more independent
- homework every Friday (too much in my opinion)
- not multi-cultural (I think every student is a Chinese if I am not mistaken)
- no outdoor area for outdoor activities
- as there are too many students in a class (28 in total), the students aren't receiving enough individual attention in my opinion
‹ 上一主題|下一主題