用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區參觀學校後有乜心水
go

北區參觀學校後有乜心水 [複製鏈接]

我是working mom, 不太熟悉本區的中學banding,昨天已參觀陳朱、今天參觀了馬明,初步感覺陳朱教育及資源好似好d,各位可有同感?

6    0    0    0

回覆:lumlummama 的帖子

因有事無參觀陳朱,但今日去咗馬明感覺幾好,只係校舍設施好似有d舊(如比起已參觀嘅禮賢會同廖萬石)。

陳朱收生要求高嗎?

引用:因有事無參觀陳朱,但今日去咗馬明感覺幾好

原帖由 maoma 於 13-12-01 發表
因有事無參觀陳朱,但今日去咗馬明感覺幾好,只係校舍設施好似有d舊(如比起已參觀嘅禮賢會同廖萬石)。

陳 ...
請問覺得馬錦燦如何呢

馬錦明係Band 1C 而陳朱係Band 2B, 馬錦明收生要求高啲. 值得一提的是, 陳朱需要求低啲, 但陳朱和小學一條龍所以剩下位不多.

引用:我是working+mom,+不太熟悉本區的中學bandi

原帖由 lumlummama 於 13-12-01 發表
我是working mom, 不太熟悉本區的中學banding,昨天已參觀陳朱、今天參觀了馬明,初步感覺陳朱教育及資源好 ...
馬錦明比陳朱好(成績計),參觀了心誠,(舊年),禮賢,幾間都感覺良好,都睇返小朋友屬什麼banding,但北區競爭太大,掙扎中第一輪揀間有信心入到的,還是進取些

引用:Quote:原帖由+maoma+於+13-12-01+發表因有

原帖由 mary_mama1220 於 13-12-02 發表
請問覺得馬錦燦如何呢
大家交流下

我暫時只去過兩間, 去陳朱後覺得學校既參觀安排幾好, 有充足準備, 開放多間課室比家長參觀, 比家長多d了解學校, 而且有資源投放於科學科目, 教師講解學科內容表達好清晰.  馬明比較亂, 唔多學生參與簡介會/開放日, 當日全校只有校長, 副校長及一位老師出席, 老師講解感覺準備不足, 而且咬字不清楚, 參觀課室時好混亂, 有想了解多d既課室又無開放, 據講科學科既活動只在暑假期間安排.  
小兒成績係邊緣人, 我初期都想選擇馬明為第一志願, 參觀後會再考慮考慮.
各位參觀其他學校有什麼評價呢? 好希望大家分享下.  

我都去咗陳朱, 阿仔對呢間學校印象唔錯, 睇到師生關係良好, 都有好多資源, 馬明噚日我地去唔到, 因為個仔要打波, 但因為係B1C 學校, 阿仔成績只係B2B, 所以唔會考慮入, 另一選擇係粉嶺救恩, 上過佢地WEBSITE, 好多元化, 校風還可以, 呢間係另一選擇... 但第一位先選直資... 另...心誠好嗎?

回覆:lu-ka 的帖子

我都想知心誠好吾好,有JM可以分享嗎?另廖萬石同馬錦燦又有無去過呢?

引用:我都想知心誠好吾好,有JM可以分享嗎?另廖

原帖由 lumlummama 於 13-12-02 發表
我都想知心誠好吾好,有JM可以分享嗎?另廖萬石同馬錦燦又有無去過呢?

...
廖萬石14/12簡介會,馬錦燦14/12有個模擬面試,都會參加

回覆:coeeyin 的帖子

謝謝報料,報名去睇下先

回覆:北區參觀學校後有乜心水

請問有冇人去咗廖萬石做模擬面試,阿仔話very easy 冇難度,我真係有啲擔心! 通常佢話very easy 冇好野

我都去咗心誠,環境好好,見到師生關係良好,睇得到佢地不斷改善,噚日去都差唔多全院滿坐。我同老公鐘意心誠,你地對呢間學校有咩意見?

回覆 lu-ka 的帖子

喜歡視覺艺術嗎?姪儿当然b2,大抽獎首选此间,因b2生想英中,只好報直資!
刚畢業,校風good...但整成績比不上b2A津貼中学!

回覆:vincher 的帖子

阿仔like 體育咋!

請問有冇B2b 既學校可以推薦吓,阿你操行有A-,我怕揾到間校風差既學校,咁我會害咗佢。而㗎我地住要睇直資,但萬一唔收,咁我地都要面對大抽獎……怕佢會易學壞。唔該咁多位比多啲意見

你報邊間直資?心誠、羅定邦?呢兩間都比較易入,救恩有朋友讀緊話ok,我參觀過禮賢,感覺良好,但有朋友說差過上官,話日日有人等放學,我都好想知好唔好,因北區band2,實在太少學校

回覆:coeeyin 的帖子

心誠同羅定邦都會,因為真係唔想入傳統學校。但真係入唔到呢兩間咁都冇辦法。 你呢?

vincher  b2...应該ok...若体育有獎,更好!面試好重要,努力!  發表於 13-12-13 20:03

呢兩間真係比較易入的,尤其你小朋友有玩體育,心誠好大機會收的,我要開埋家長會,睇下點講先

如果間學校重成績,我地唔洗諗,而架只求有直資收。阿仔English 好好,但中文好差,如果入中中,佢會好吃力,而架直資通常都係英中,佢會有把握啲。

‹ 上一主題|下一主題