用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於要放棄公文英文
樓主: maggie789
go

終於要放棄公文英文   [複製鏈接]

引用:回覆+ahch1n6+的帖子 首先,公文式都唔係興

原帖由 sirsix 於 14-03-03 發表
回覆 ahch1n6 的帖子

首先,公文式都唔係興趣班,我自己覺得你唔會要求補習/打底班係幫到小朋友興趣,
agree

sirsix  多謝  發表於 14-3-10 14:52

回覆 joseph.stchan 的帖子

真係好睇個小朋友,英栛會我從來冇想過讀,太大班嘞,如果小朋友唔專心上堂,掛住同隔離頃計就唔好.唔好話大班20人,我小朋友現在上緊個4人都有D難度.

回覆 yy449 的帖子

你小朋友學到M己好勁,要睇返個小朋友,如果個小朋友跟倒M,佢係真係明白識做就唔好cut,辛苦D都要繼續。
我個小朋友係hea住做唔入腦,無謂浪費金錢時間.所以才cut.

回覆 tutik 的帖子

我囡都係咁,小四開始不學了。

回覆 maggie789 的帖子

咁真係好睇專注力,我試過係出面偷睇小朋友上公文式個陣,佢地都係兩個一齊坐,但佢又自己好專心咁計數,唔知係唔係因為佢每份功課老師都會叫佢地mark返時間,
咁可能會對小朋友有目標完成同專注力做練習啦,
不如你都試下係屋企睇下可唔可以叫小朋友咁做

回覆 sirsix 的帖子

我放棄公文原因係佢己學到hea住做,好抗拒聽CD,同發覺佢開始入唔倒腦了,加上冇時間做.

回覆 sirsix 的帖子

我仔仔就有專心左, 計數方面佢本身慢, 到知道要時間之內完全, 都唔會再慢吞吞咁做

回覆 maggie789 的帖子

休息是為了走更長的路愉快學習都好緊要

對我兩個小朋友來說, 覺得學公文現在是幫到手的。 他們一個在讀小一, 一個讀 K2, 哥哥同弟弟一開始時只是學公文數,現在學了大約一年了。 哥哥做野快, 學校功課很多時已在學校完成了,可能只有少許唔識, 等我放工回家才教他, 公文數他用大約20分鐘已能完成,所以見他有時間又能應付, 就加了公文英EFL, 兩科大約一小時內一定能完成。

至於弟弟,
學了兩三個月後, 開始有掙扎要不要放棄, 因為他覺得辛苦,不想做, 不過這是他的性格, 做野慢, 吸收慢,個人比較懶散。所以開始時要陪著他一起做, 要不段鼓勵, 現在已能自己完成了。他自己也有成功感,
近這兩個月我加了公文中文給他, 學習看多點中文宇,同也能學習普通話拼音。

我真的覺得這套教法不錯,
自我學習的訓練, 持久及重複的學習模式對於年幼的小朋友來說真的不錯。能夠培養一個良好的學習態度,為上小學打好基礎。現在我兩個小朋友每天都能完成公文功課才玩彧看電視。至於日後需不需停, 真的要事付到時的情況及小朋友的能力。

‹ 上一主題|下一主題