用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於要放棄公文英文
樓主: maggie789
go

終於要放棄公文英文   [複製鏈接]

引用:Quote:jojoplanet+發表於+13-12-14+14:41+

原帖由 zhuzhu 於 13-12-14 發表
其實點解唔直接做grammar EX 同 Reading Comprehension Ex. ?
點講公文都要睇文章,都係閱讀,做乜要強調做練習果部份有問題??

回覆:終於要放棄公文英文

有些人自己根本不清楚公文模式,人云亦云,在無知的情況下作出批評;         有些人自己根本不適合自学模式,需要有人贴身指導,在错配情況下作出批评;        有些人以为每月比幾百元学一个课程可以包你精通聽讀寫講,在天真的情況下作出批評…………

我相信不止公文,其他各式课程如数研,eye level……等等總有其本身優勝及不足之處, 其實從什麼途徑去学習,上什麼学校,讀什麼课程,最重要还是学習者的適合度及学習態度,否則同一课程,同一学校,怎会有人讀得出色,有人卻学得痛苦?

回覆 longlokma 的帖子

不如你汫下公文英文的憂點.

zhuzhu 發表於 13-12-14 17:13
其實點解唔直接做grammar EX 同 Reading Comprehension Ex. ?

阿仔係K2暑假升K3時開始學公文英,比佢學原因1.係我想佢習慣每日做功課因為佢KG學校係HAPPYSCHOOL唔多功課, 2. 係想佢有一個系統咁學. 3. 我識2個一路有學既係學校英文都係比較好.學咗幾個月英文我再加埋中文, 學咗一年上小一時到而家小二, 佢中文同英文科係學校都係比較好.我唔話公文係好PERFECT, 但我覺得對佢呢2科的確有得著,2科相比現時係中文比較明顯, 因為公文中文係普通話同埋有學併既, 咁學校普通話我唔駛同佢跟佢都自己搞得掂.  

語言係需要時間浸, 我好相信要有系統咁學.如果自己買EXERCISE佢做自問我係無乜系統咁囉, 當然有好多家長好叻而小朋友又受教就自己可以教.但我小朋友唔係我亦無咁叻. 我覺得公文係一個額外課科佢唔係針對學校課程既, 就好似奧數咁,你學校基本課程搞得掂你先好學, 否則就唔好學. 好似數學咁我個仔學校課程搞唔掂我就唔比佢學公文數,我比佢學數研.

其實每學一樣野都要按小朋友性格同能力來選擇. 我大仔學公文但我細仔性格未必得就要選第二D課程比佢.

zhuzhu 發表於 13-12-16 09:04
回覆 longlokma 的帖子

不如你汫下公文英文的憂點.
我個仔係學EFL 即公文老師強調係比母語係中文既人, 我睇過ERF既內容好似LONGLOKMA咁講係偏重閱讀, 1. 來我個仔母語係中文當時無想過比佢讀ERF 2來係阿仔小學階段我自己偏向佢注重GRAMMAR先. 如果佢可以小學完成晒EFL我會同佢轉去ERF.
我無詳細睇過ERF既文章但我個仔有學公文中文, 而家好多做閱讀理解好多文章故事真係幾好, 我想可能EFF係類似咁, 我個仔公文中文進度無英文咁快有時想過放棄但係我一想我個仔無乜讀課外書, 無額外上普通話我覺得公文中文又係幾好.而家我個仔好鐘意個D故事亦可以學到多D中文字...所以繼續.

jojoplanet 發表於 13-12-16 10:19
我個仔係學EFL 即公文老師強調係比母語係中文既人, 我睇過ERF既內容好似LONGLOKMA咁講係偏重閱讀, 1. 來我 ...
我仔都係鐘意個D故事, 公文中文AII, 英文BII而家都係睇故事.  我都覺OK.

回覆:mindwong 的帖子

公文中文既故事係真係好睇,又多元化,童話歷史科技常識樣樣都有,唔好話小朋友,我都幾鍾意睇

回覆 Tata1668 的帖子

几時先到故事呢?

回覆:chrischeung 的帖子

唔記得係A 定 B 就有啦!

回覆:終於要放棄公文英文

K1下學期開始公文英、公文中是否合適?幼稚園好少功課,仲要多數係䀡紙、連線。

另外,公文的英、數,與Eye level 的英數,那個好D?

謝謝各位前輩!

引用:K1下學期開始公文英、公文中是否合適?幼稚

原帖由 ala28 於 14-02-15 發表
K1下學期開始公文英、公文中是否合適?幼稚園好少功課,仲要多數係䀡紙、連線。

另外,公文的英、數,與Ey ...
兩間我都试過,個人鍾意eye level 的數學課程。公文式好悶,唔岩我女,系她上過的班唯一一個唔鍾意的,三個月就停左。而家系eye level 上得好開心,又學到野。個人意見,唔同小朋友可能效果唔同。

hkparent 發表於 13-12-1 22:14
ERP is from USA not Japan.
Kumon math follows the Kumon method, Kumon Chinese follows the Kumon method, Kumon EFL/ERP follows the Kumon method.
Where does the Kumon method of learning come from?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:hkparent+發表於+13-12-1+22:14+ERP+

原帖由 shadeslayer 於 14-02-15 發表
Kumon math follows the Kumon method, Kumon Chinese follows the Kumon method, Kumon EFL/ERP follows t ...
The method is from Japan but the materials are written by US people. I'm not connected to Kumon. But I tried it. I just share what I have seen. It worked for my kid but may not work for others.

ERP is a reading program.  I guess most of us can define our own reading program.  In fact most schools have reading programs.

Call me a skeptic if you like but most native English speakers do their own reading program without Kumon, or do not have a structured reading program at all.

囝囝爸  若要人似我,除非我我我!  發表於 14-2-19 02:43
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

孩子K2下學期開始到現在學公文數2年, 現Level B170,
K3上學期加學公文英1.5年, 去Level D, 剛轉ERP, 現Level 2A
K3下學期加學公文中1年, 現Level A1
孩子現小一, 感覺時間好不夠用, 孩子沒太多時間玩樂, 數學已減到五張,中英減到3,4張
想停數, 因冇文字題, 唔配合學校進度, 中文覺得幾好, 已學懂拼音, 又可增加詞彙, 但有一問題, 觀察發現孩子有時讀公文時要, 因要兼顧讀拼音, 理解文章內容能力相對弱了, 可能因學校是普教中都有關º 另一問題是公文佔了不少時間, 令中英親子伴讀時間少了很多, 但孩子閱讀能力未穩固, 怕放棄公文中英影響力中英文語文能力. 各位有經驗的JM, 可否給點意見, 謝謝

回覆:maggie789 的帖子

如果已學文法計,我相信公文比英國文化協會課程好,已我小朋友計,一大班的同學水準參差大,學費貴, 我覺得跟小朋友自己的進度來學習比較好。

回覆:maggie789 的帖子

公X英對我個小朋友有幫助,學緊M,依家小五開始沒乜時間做,會有一定壓力,(攬)住cut咗,又唔捨得!

chunbb2 發表於 14-2-17 11:46
孩子K2下學期開始到現在學公文數2年, 現Level B170,
K3上學期加學公文英1.5年, 去Level D, 剛轉ERP, 現Leve ...
但孩子閱讀能力未穩固, 怕放棄公文中英影響力中英文語文能力. 各位有經驗的JM, 可否給點意見, 謝謝

Xxxxxx

身邊有不少例子,閱讀及中英文叻的孩子,沒有上公文。無理由只有公文一途。

囝囝爸  當然唔只公文一途,你能咁想有進步!識字的人多數會閱讀,讀得多語文一定叻?  發表於 14-2-19 02:47

回覆 shadeslayer 的帖子

Agree, my son didn't take any Kumon programs, still fine for primary... secondary.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題