用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛無意發現, 2014香港最具教育競爭力幼稚園50強 ...
go

剛剛無意發現, 2014香港最具教育競爭力幼稚園50強 [複製鏈接]

Source
香港專業教育出版社

3    0    0    0

如果幼稚園的畢業生去的都是"抽"的小學, 就算是幾top,都冇可能證明幼稚園的能力, 連此點都不指出, 仲當成是指標之一, 哩間機構都幾奇怪.

如果真的要表示幼稚園的能力, 最少要有其學生考取私立/直資的數據, 但應該好多幼稚園都不公開, 同埋有人一人考到好多間, 數量方面是大, 但又有偏差.   另外幼稚園生的能力又不一定大部份來自學校, 好多是家長另外付出, 同幼稚園的3小時是否有關都幾成問題.

我覺得睇家長點教先至最重要。依d乜50強、乜競爭力,無乜意思…

vnap 發表於 13-12-2 14:42
今次果排行榜唯一有改善既地方係加入幼稚園升小學派位結果(升讀band 1、bang 2 & band3小學學生比率)去排 ...
請問你呢d派位資料可以係邊到搵到? 謝謝

唔明有乜好笑, 我post俾大家睇下知多d, 無既定立場。名校一樣有壞學生,  村校一樣有出狀元。

As for 聖瑪加利大, most primary schools are under lucky draw...唔關幼稚園..

this ranking appears every year, and every year ppl criticize this ranking....

回覆:剛剛無意發現, 2014香港最具教育競爭力幼稚園50強

其實無所謂嘅最重要是小孩子反學開心未得囉,排第一未必最開心,排第尾未必唔開心,就係咁簡單

回覆 tc080628 的帖子

似乎你諗多咗

引用:恕我真言,究竟有乜好笑呢,係因為大家認為

原帖由 tc080628 於 13-12-01 發表
恕我真言,究竟有乜好笑呢,係因為大家認為嘅神級學校喺排名榜上排名較為後,又或者自己小朋友考到嘅學校喺 ...
更加好笑

今次果排行榜唯一有改善既地方係加入幼稚園升小學派位結果(升讀band 1、bang 2 & band3小學學生比率)去排. 根據佢所講:
"天主教聖瑪加利大幼稚園憑藉過去兩年升讀全港前50強小學的優異派位成績(2012年該校升小學生164人中有113人獲派top 50小學,占升小學生比例68.9%;2011年該校升小學生141人中有99人獲派top 50小學,占升小學生比例70.2%)力壓眾多競爭對手,榮登第一。"
但聖瑪加利大係無學券既

遲早排埋學生..........幼稚園狀元排名...........

tc080628 發表於 13-12-1 19:39
恕我真言,究竟有乜好笑呢,係因為大家認為嘅神級學校喺排名榜上排名較為後,又或者自己小朋友考到嘅學校喺 ...
認同,參考而已,用不着質疑。每位家長(甚至媽/爸另一半亦然),極其永遠心中只有兩所「夢校」。

我覺得不用太介懷名次,呢五十間都係好學校,不入五十强都有好多好學校,各有不同特點, 最重要揾間適合你的小朋友。

引用:恕我真言,究竟有乜好笑呢,係因為大家認為

原帖由 tc080628 於 13-12-01 發表
I won't believe it because how can Sheng Kung Hui has two ranks ??

回覆:剛剛無意發現, 2014香港最具教育競爭力幼稚園50強

恕我真言,究竟有乜好笑呢,係因為大家認為嘅神級學校喺排名榜上排名較為後,又或者自己小朋友考到嘅學校喺榜上排名不是top ten, 所以覺得這個佈告不公平同埋造假呢?不喜勿插

回覆:explorerhk 的帖子

好好笑

引用:有競爭力唔表示升小派位得

原帖由 zoe@3510 於 13-12-01 發表
有競爭力唔表示升小派位得
唔表示考小學好

流料來的

‹ 上一主題|下一主題