用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教KV am / 又一村全日,如何決揀?
go

請教KV am / 又一村全日,如何決揀? [複製鏈接]

如題,請賜教!

1    0    0    0

引用:如題,請賜教! +

原帖由 new_comer 於 13-11-30 發表
如題,請賜教!
仲使問?梗係KV 啦,好多家長夢未已求的

回覆:new_comer 的帖子

Kv for sure

兩間應該好唔同

kv

兩間不同學校, 要睇小朋友合適邊類學校, 唔好人地話好就覺得一定好

回覆:請教KV am / 又一村全日,如何決揀?

係要俾邊間比較適當小朋友  而唔係比賽名氣

引用:如題,請賜教! +

原帖由 new_comer 於 13-11-30 發表
如題,請賜教!
你有小朋友已讀kV嗎?

引用:Quote:原帖由+new_comer+於+13-11-30+發表

引用:Quote:原帖由+Justsayhi+於+13-11-30+發表

原帖由 chi99 於 13-12-01 發表
想人羨慕佢啫!畀我一定揀又一村囉!又有學劵又開心地方又大,佢千祈唔好要KV呀!

...
叫人揀又一村,自己卻首選kv樓主自己諗下啦

xiazaimami  你真單純  發表於 13-12-2 15:12

回覆:runningmum 的帖子

唔係睇唔出人哋點解咁講咓,好明顯兩間咁大分別。

等你既又一村全日OFFER,,,放位啦:;pppp:

引用:等你既又一村全日OFFER,,,放位啦

原帖由 小兔子乖乖 於 13-12-01 發表
等你既又一村全日OFFER,,,放位啦
好唔明白,為何單純的請教竟會換來一串不禮貌的回覆!亦因此令我明白K1 interview 要求家長陪同,in 埋家長呢項,絕對係明智之舉!!得唔到理想offer, 問題並不是出於小朋友身上,真心希望家長明白身教的重要!
我唔係集郵,hold 晒 d 位到 last minute 都唔放返出黎!相反,我希望響12號 KV 留位前可作出決定,等其他 on waiting list 嘅小朋友早日收到好消息。因為咁,我先響EK 出 post 問意見!既然現在EK 已變質,家長並不是相互友善的幫助,我唯有自己慢慢諗到 last minute...

Relax .....樓主有睇開EK,都應該有爬下文。齋得個對比題目,乜background 都冇,而且2間完全不同類形既學校,真係好難比意見既。

別人既意見亦只可作參加,文字無情,大家都係緊張小朋友啫。

唔應該將兩間幼稚園比較,唔同type, 唔公平。。。個人認為要視乎自己經濟能力同家庭需要,全日制都很多人夢寐以求的,同c6好好商量吧!

引用:Relax+.....樓主有睇開EK,都應該有爬下文。

原帖由 princesssnowy 於 13-12-01 發表
Relax .....樓主有睇開EK,都應該有爬下文。齋得個對比題目,乜background 都冇,而且2間完全不同類形既學校 ...
贊成,唔好下下xx vs oo啦,講下小朋友性格,你期望D乜,先比到意見架,而家係幫小朋友選適合學校,唔係鬥邊間粉C多囉

回覆 new_comer 的帖子

如果我系你,我會揀KV,1學術比又一村深,尤其數學中文,唔洗講,你報學校前一定有瞭解。
據我爬文得知既,KV既用家話可以TRAIN到小朋友自動波做功課,唔洗家長跟。
學術深,P1P2都可以“食老本”,即系傳統小學OR谷類私校都可以跟到。
但系英文無咁深,,相對SC,YORK,可能要外面補。老公個朋友個仔都系KV讀K2,英文外補。
2我D無報KV,中意又一村環境,同第一感覺又一村老師好NICE,學劵中學術算系唔錯,一日有20分鐘NET,
我D報左全日班,但系只收了AM。都非常開心了。
3我之前話放位啦,等緊你既全日班位,實屬無心之言,無任何串既意思。如果讓你唔舒服,只可能講SORRY了。。!

PS,無論系邊間學校,我相信家長都系想盡辦法盡可能俾最好既俾自己個仔女,家長唔洗太緊張,敏感,順其自然,大家共勉吧!

引用:回覆+new_comer+的帖子 如果我系你,我會

原帖由 小兔子乖乖 於 13-12-02 發表
回覆 new_comer 的帖子

如果我系你,我會揀KV,1學術比又一村深,尤其數學中文,唔洗講,你報學校前一定有 ...
我諗係你最後個公仔出事

回覆 runningmum 的帖子

系羅,真系唔可以大意
‹ 上一主題|下一主題