用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救恩學校 有無朋友讀緊救恩? 係咪真係同出面講到咁好? ...
go

有無朋友讀緊救恩? 係咪真係同出面講到咁好? [複製鏈接]

我地而家好煩, 救恩Offer, 已留位但唔可以玩派位, 否則變Waiting.
我家住灣仔, 個網本身唔差.
唔知點選.

救恩:
- 學費貴, 本身可以負擔, 因為同而家讀幼稚園學費差不多.
- 對我地來講遠左少少, 要坐校車, 但出年有地鐵又好似方便左啲.
- 喜歡佢地活動教學, 同我仔性格應該幾夾.
- 同我地相同宗教背景.
- 好多人報考, 而家考到如果放棄好似浪費左亞仔既努力.
- 口碑好似唔錯

津校:
- 免學費
- 要抽獎要放棄救恩位, 要冒險.
- 近屋企
- 傳統/填鴨教育, 多數都催谷- 睇資料好似大抽獎有頭三志願機會都唔低.

有無朋友讀緊救恩?
可唔可以比啲意見?

謝謝

4    0    0    0

回覆:vailon 的帖子

Chose the one close to your home. Time is precious for kids.

回覆:mamaflower 的帖子

not worth give up net12

我是住在本区,校網也不錯,當初考也未了解學校 的,只是試試得左先算,後來一take过收左先开始搜集资料,發现真的不錯,而我的小朋友也是很好動很多意見要發表的,在幼稚園時已常被校長老師揾我倾偈,我估如讓他上政府學校實俾老師標籤為曳學生,破壞秩序和捣蛋,成日俾人課室罚企都似,而救恩俾我感覺真的充滿愛心,活動教學亦適合我的小朋友,用校本課程,老師真的花了很多時間去籌劃的,我記得當時是要在聖誕前後回覆的,我也花了三個晏夜才決定,我真心希望小朋友能在愉快學習,從而建立學習興趣,不是只為考試而讀書,雖然一二_年班_沒有考試,但亦有默書評估等作测試基礎的,他們鼓勵閱讀,我也很欣赏,眼看其他朋友的小朋友小一時已不停操TSA,wow,我觉得我揀啱左,不過我還有个小B,到他選小學時又要头痛了!
結論係,你可以當有中文的国際学校,若你怕Free得滯同外面D名校程度輸蝕的話,就不用考慮了!

引用:我是住在本区,校網也不錯,當初考也未了解

原帖由 winglai151 於 14-03-06 發表
我是住在本区,校網也不錯,當初考也未了解學校 的,只是試試得左先算,後來一take过收左先开始搜集资料, ...
請問你有冇諗埋上中學既問題?我小朋友而家只係K1,但開始諗緊。

回覆:有無朋友讀緊救恩

樓主,同你一樣是湾仔區,本來考救恩諗住佢早報名和面試,諗住當rehearsal, 點知收左,我都掙扎左很久,最後放棄了抽net12。

我有三個舊朋友讀緊,我仔仔in 5間中2間,我有另一間男校收左,但我最想都係救恩。 課程編得好, 學校厨房煮午飯,功課,閱讀,運動,音樂平衡得好 。 我個人喜歡男女校, 升中其實不用擔心,大家要對子女有信心

我個女都係來緊9月入學.   想問吓你地對每個月起碼要俾$6000 有冇覺得有D 大負擔 ?  其實唔係俾唔起, 但你睇下而家D物價越來越高, 咁早就咁大committment, 真係有D 猶疑

紅蜻蜓姨姨  我知道她讀救恩會開心,但怕浪費她的潛能,大家可否給我意見?!  發表於 14-5-8 16:10
紅蜻蜓姨姨  我的女兒今年亦可能入讀救恩,她是一個多元化的孩子,既可谷,也可活動,我現在也很頭痛要為救恩放棄其他名校,還是給她挑戰高程度,提升競爭能力.我知  發表於 14-5-8 16:09

回覆:ah_paopao 的帖子

六千蚊係學費加校車費,飯錢及雜費?

學費, 校車, 飯錢及雜費 加埋大約束6000 一個月
‹ 上一主題|下一主題