用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教根德園vs st cat會揀?
go

請教根德園vs st cat會揀? [複製鏈接]

如題,會完成3年,不會轉cckg的話,那間比較涵接到本地的小學?
另若有用家,可否分享兩間學校的學習氣氛或學習大約是怎樣?
10分感謝

8    0    0    0

yancandyan 發表於 13-11-30 18:45
如題,會完成3年,不會轉cckg的話,那間比較涵接到本地的小學?
另若有用家,可否分享兩間學校的學習氣氛或 ...

我個小朋友都係兩間收左AM, 不過我會選SC, 論名氣始終都係SC 出名D, 就算遲D考小一起碼牌面都好D, 表現唔好就無得好講.

回覆:explorerhk 的帖子

我也是KV vs St Cat. 苦惱中

回覆:請教根德園vs st cat會揀?

我都係,不過SC係PM. 個心想佢小學入國際,係咪SC會好d呢?

回覆:fionavong 的帖子

國際小學選Sc, 傳統小學選KV
兩者,我會選KV,因為我傾向傳統小學。
SC vs KV, 大仔當年揀KV,細仔今年亦揀KV。

論名氣,兩間差不多。

真係captain cool vs captain tong

肥豬脾囡囡    發表於 13-12-12 09:56
lauwingtai    發表於 13-12-11 12:39

回覆:edithlee 的帖子

Thanks Edith !!

如你夠分入心儀傳統小學,kv上到小一會輕鬆一些,基本上k3已和小一差不多,如跟得上就無需再補(除了英文),免得小孩太辛苦。

Sc 比較活但父母的involvement 相對較多(some people prefer this but not me)

回覆 MrBeast 的帖子

Agree.
And same here...
I don't like much involvemet.

Also luckily have those offers! Anyone knows the teacher ratio?

引用:Also+luckily+have+those+offers!+Anyone+k

原帖由 gs2012 於 13-11-30 發表
Also luckily have those offers! Anyone knows the teacher ratio?
KV係行大班的。

回覆:edithlee 的帖子

如果想讀傳統小學就Kv吧。仔仔上年扣門入了自己心儀小學,上了小學做功課很快做完、而且自己對家課册。而且仔仔班有很多人都扣門成功。當然都係有私校back up的。如果讀國際學校就sc吧。英文好D。當年也是兩間都收。但最後揀了kv。因目標明確。現上了小一才知道打好基礎既重要性。

我都係苦腦中

引用:如果想讀傳統小學就Kv吧。仔仔上年扣門入了

原帖由 bluemarry 於 13-12-01 發表
如果想讀傳統小學就Kv吧。仔仔上年扣門入了自己心儀小學,上了小學做功課很快做完、而且自己對家課册。而且 ...
如果心儀直資私小如YW, SFA等,kv 定st.cat會較有優勢?雖然比較喜歡kv的教學模式及紀律訓練,但英文唔補又好似考直資私小時唔夠競爭力。明白好多家長都會補先可確保有好成績。但自己希望學術可在學校到學,自己平日回家會跟。閒時學下興趣班。

我原本都係一心想SC, 唔選KV. 但我想讀主流學校, 又無意中發現呢個rankings, 攪到我心十五十六.

MrBeast  呢個係競爭力,不是最好排名。  發表於 13-12-1 07:00

引用:+本帖最後由+explorerhk+於+13-12-1+02:59+

原帖由 explorerhk 於 13-12-01 發表

我原本都係一心想SC, 唔選KV. 但我想讀主流學校, 又無意 ...
不要信,假的,不要按ranking揀學校,揀適合小孩的學校才最重要!

cchowls 發表於 13-12-1 01:34
如果心儀直資私小如YW, SFA等,kv 定st.cat會較有優勢?雖然比較喜歡kv的教學模式及紀律訓練,但英文唔補又 ...
你要子細分析下心儀小學考乜,重學術的kv會好些,玩小組要小孩主動就sc好些,如英文只是普通短問題和串下字kv應付到的,yw就未有人捉到路,不過出年考的最好認得曾志偉。

引用:真係captain+cool+vs+captain+tong +

回覆:hv245 的帖子

我都系st cat 同 kv, 女兒比較好動。國際同本地小學在教慮中。

‹ 上一主題|下一主題