用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何新概念學校不著重英文默書?
樓主: eviepa
go

為何新概念學校不著重英文默書? [複製鏈接]

引用:我仔都係。。。學了,但運用唔到。。。點先

原帖由 hopeeee 於 13-12-02 發表
我仔都係。。。學了,但運用唔到。。。點先可以快啲運用得番呢?

...
看書啊~讓孩子多看書便成

引用:+本帖最後由+eviepa+於+13-11-30+11:25+編

原帖由 eviepa 於 13-11-30 發表

我女兒讀的小學臻美,開宗明義沒有默書。另外,以我所知不少 ...
請教eviepa.
阿女小一。幼稚園有教letterland phonics,k3為加强reading.外出学jolly phonics。

而家小一,一個月一次默英文字(約二十个),开学至今默了兩次書,成績麻麻。

但阿女reading是不俗的,只是spelling比reading差得远。

請問該如何幫她?

唔駛急,亦唔駛做任何嘢,慢慢就會識串,不過要忍受短期內低分。

回覆:eviepa 的帖子

謝謝你。

同意eviepa 所講, 其實真係無必要強行死背, 睇得多用得多自然會記得. 我自細英默都好差, 但出來工作打得多睇得多英文信, 自自然然就識串d常用字句.

我女都係睇到好多英文書, 識Phonics, 但串字就好麻麻. 之前幼稚園K3 要默書都成日錯.
現在讀小一, 學校係新派私校, 有類似默書既遊戲. 但叫家長唔好要孩子死背, 當遊戲玩便可以了. 所以我亦唔介意佢串到幾多, 跟學校提供的方法同佢玩遊戲中學串字. 效果比預期好, 佢玩玩下好輕鬆就識串, 雖然每次數量唔會好多, 但最重要係玩完入到腦, 唔會過幾日就忘記.
另外我女都會話寫/串完個字望落覺得唔順眼, 就知係串錯.

不過好多傳統學校都好重視默書, 分數會計落成績表, 所以家長都好緊張默書分數, 家長就未必能忍住唔要孩子強行死背一大堆生字了...

Yanamami 發表於 13-11-30 14:56
我女學校都唔多重視默書,成個學期先像徵式默3次,仲唔計落成績表添。
我女學校都係咁樣, 一個學校默四次書, 每次只係 8-10 個生字, 3 句句子, phonics 同 5 句 creative writing. 成績都唔會入成績表的.

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+13-12-5+10:23+編輯

原帖由 四隻貓 於 13-12-05 發表

同意eviepa 所講, 其實真係無必要強行死背, 睇得多用得多自然 ...
可以分享點同小朋友玩嗎?

我非常同意eviepa的論點。最近讀了數個eviepa的post,其實都是跟我心目中的方向差不多,但當小朋友上到了小學,人就會迷失...

我女兒的情況比qwe2132007的還要差,女兒讀的幼稚園都有教phonics,不過可能學校本身不太著重英文,我可以說,幼稚園畢業後所學過的phonics已全數歸還老師 (即是她一點都吸收不到)。
Reading更不用說,就算在課本上出現的字,出現在另一本書上已經認不出,其實當時都有些著急,但也發覺她可能未準備好吸收另一語言,不過我都有一直每晚伴讀

到現在小一,幸好我選的小學都不太著重默書抄寫(我女兒最討厭串字了),小一上學期無英默(往後都是二至三星期一次),暫時都可以輕鬆過渡每次評估。雖然學校暫時沒有要求他們會串一些生字,但眼見她的成績又好像跟得上,我又開始貪心起來,要求女兒每星期串十個生字。她起初很抗拒的,都是在哭鬧中完成的。但到最近我發覺由於這些生字她並不是常常運用,所以串熟後一兩個月都會忘記,也證明了我強行要她串字是失敗的

我知道女兒的語言天份不差,她上小一才短短幾個月已看到她英語的聽、說能力有明顯的進步,唯獨是認讀方面仍遠不達標,不過看過eviepa的post之後,我又從新反思教導女兒的方向。現在正努力發掘多些誘因,鼓勵女兒多些自己閱讀。

期待將來有好收成呢

四隻貓  加油呀!  發表於 13-12-5 13:53

回覆:為何新概念學校不著重英文默書?

“我非常同意eviepa的論點。最近讀了數個eviepa的post,其實都是跟我心目中的方向差不多,但當小朋友上到了小學,人就會迷失...“

非常同意!到小學,人就迷失了!在考試功課中趕趕趕!細女伴讀少於一年,認讀能力大增,想她入讀一間重語文、活動的學校,可惜事與願違!明年小一會入讀傳統津校。但願到時還有空間去閱讀,不需用所有時間應付學校!

S-Kwok 發表於 13-12-5 11:01
可以分享點同小朋友玩嗎?
我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小朋友鍾唔鍾意...

玩法1) 用唔同既古怪聲音串字. e.g. 我同仔女輪流扮mickey mouse/witch/老年人既聲去串個字出來.
玩法2) 用唔同顏色筆或古怪寫法去寫d字
玩法3) Memory card - 將d字print 成兩堆卡, 玩配對記憶遊戲, 配對左就要大聲串個字出來
玩法4) 同佢玩串字hangman game
玩法5) 串字"come"綿胎, 將d字print 成卡, 跟住張list 讀, 一配中就要鬥快串個字出來
玩法6) 用通心粉或紅豆之類既野砌隻字出來
仲有其他方法未試, 試左之後再分享.

大前題都係要令小朋友覺得係遊戲, 而唔係苦差, 佢一怕左就更唔願意記. 呢堆方法家長要投入陪玩, 每次也不要太多字, 慢慢來, 等小朋友唔抗拒, 慢慢又真係記到, 佢有左信心同滿足感, 就唔會再怕默書.

luitaitai  好有用。期待你再分享。  發表於 13-12-10 23:33

有趣

引用:Quote:S-Kwok+發表於+13-12-5+11:01+可以分

原帖由 四隻貓 於 13-12-05 發表
我女間學校剛派左本書仔教家長點樣玩住幫小朋友串字. 我試左, 幾work. 我仔女玩得好開心. 但我唔知高小既小 ...
多謝無私的分享

回覆:四隻貓 的帖子

Thanks for sharing. I will try your suggested ways with my daughter

What is worse than schools focusing too much on dictation?  It is forcing students to memorize dictation pieces that contain many grammatical errors, or poor HK style.

Small amount of dictation is actually useful.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:四隻貓 的帖子

Can u pm which school. Thx!

回覆 eviepa 的帖子

你真係中晒point... 短期低分一定會發生.  家長一定要堅持閱讀學習和學懂放下分數這個包袱. 我自己也在學習中, 每次看到驚心動魄的分數時, 我也會同自己講加油, 呀囡遲些一定會"爆出來"...

shadeslayer 發表於 13-12-5 23:06
What is worse than schools focusing too much on dictation?  It is forcing students to memorize dicta ...
[size=11.818181991577148px]Small amount of dictation is actually useful.”
我同意,事實上,大部份國際學校小學一樣是每星期有 spelling list。即使是 native speakers,一樣要對 spelling 下一點功夫,spelling 和 grammar 一樣會令老師頭痛。只是,別人看得清 spelling is a means not an end。Assessment 只看 writing, 不會有 dictation,不會以 dictation 把孩子分等級,但絕對會在孩子的功課裡點評要孩子改善 spelling。

shadeslayer  Correct.  發表於 13-12-7 21:26

睇多D書, 英文根本唔洗補習都可以名列前茅.

引用:+本帖最後由+eviepa+於+13-11-30+11:25+編

原帖由 eviepa 於 13-11-30 發表

我女兒讀的小學臻美,開宗明義沒有默書。另外,以我所知不少 ...
Thx for the Gd sharing. So....What is your view about the learning of recognising Chinese words?

回覆 nelnelyeung 的帖子

要不要只抄寫中文家少許、默書小許,我沒有意見,但我非常反對將默書,包括中英,放到非常高的位置。
‹ 上一主題|下一主題