用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日沙田樂基面試
樓主: 秋啪頭
go

今日沙田樂基面試 [複製鏈接]

回覆:今日沙田樂基面試

其實大家知唔知樂基算唔算好谷?小朋友會好大壓力嗎?

我係舊年in既,情況同今年一樣,
考差吾多野,問差吾多野,
其實係努力做功課,就知年年都問stable enviorment ....
好公平地比好多時間做準備,
要知道這不是yes / No question。
入左家長,係新生日,聽校長講話,就知答案,

個interview 環境對個歲零小朋友係無可能自控,所以係睇家長知吾知係咩時候做咩野,深信D玩具無寫到歡迎來玩,如果家長自問有力令小孩放低吾玩,咩去,但我自問吾得,所以唯有:分散小孩註意力,

希望出年想入既家長,努力做功課

引用:我係舊年in既,情況同今年一樣, 考差吾多

原帖由 liukwanyuen 於 13-12-04 發表
其實係努力做功課,就知年年都問stable enviorm ...

回覆:liukwanyuen 的帖子

認同!收生重點不在於小朋友是否識做/答晒所有問題,1月大B同我個6月B比較,我個B一定輸蝕。我個6月B由waiting room走冇扭計,到interview room 可以靜靜地玩積木,又肯收拾。去到老師張枱發覺乜都冇先唔肯坐低,我可以好短時間settle到佢既情緒,自問表現到俾老師睇我們係怎樣的家長。老公都好滿意BB表現,收唔收已經不重要,因為我已經有3個offer在手。

回覆 cwtlovelkm 的帖子

同你情況一樣,收既話只係錦上添花

引用:我係舊年in既,情況同今年一樣, 考差吾多

原帖由 liukwanyuen 於 13-12-04 發表
其實係努力做功課,就知年年都問stable enviorm ...

回覆:lilbabe 的帖子

我小朋友今年讀緊N班,吾使做功課,每日返學好開心

引用:我小朋友今年讀緊N班,吾使做功課,每日返

原帖由 karenccy 於 13-12-05 發表
thx!!  請問一班幾多人?幾多班主任呢?日日有net上英文嗎?

回覆:lilbabe 的帖子

我地嗰班有廿十八個人,三個班主任,其中一個係NET,我吾記得係咪日日有英文堂,但老師同佢地講嘢已經係英文

引用:我地嗰班有廿十八個人,三個班主任,其中一

原帖由 karenccy 於 13-12-06 發表
我地嗰班有廿十八個人,三個班主任,其中一個係NET,我吾記得係咪日日有英文堂,但老師同佢地講嘢已經係英 ...
多謝回覆!好期待一月出結果!

引用:我小朋友今年讀緊N班,吾使做功課,每日返

原帖由 karenccy 於 13-12-05 發表
我都係30號見,waiting room轉 Interview room 考試流程我又覺得無問題,樂基年年都係咁考,收拾玩具,泊凳呢d係去面試基本要求

其實interview 程序好好,一開始吾洗排通宵拎表已經好好,交表又吾洗排,一夠鐘就正門入吾洗等,全程大約15分鐘,之後後門走,家長其實係好C服,好流暢,吾會等到大人同小朋友吾奈煩

回覆:宏心 的帖子

同一個校長,今年興趣班碧濤跟駿景園一齊上

宏心  謝謝!  發表於 13-12-10 21:24

引用:同一個校長,今年興趣班碧濤跟駿景園一齊上

原帖由 karenccy 於 13-12-08 發表
同一個校長,今年興趣班碧濤跟駿景園一齊上
咁即係放學後由碧濤過火炭上堂?

我今年有做家長義工interview果日幫手。其實問心,流程安排已經非常好,好smooth,又唔駛等好耐,one on one已經易掌握啲,九龍塘樂基group in,更加唔知點揀!

大家關心的問題,做義工當日,校長和校董跟我地道謝,傾開問佢地咁多enrollment點揀,佢地都話會睇家長!佢地希望家長要有共同信念,希望小朋友學得開心,培養良好品格,和非常強調對閱讀的興趣!太催谷,一心只想小朋友入拔萃喇沙等名小的家長不是佢地杯茶!校長係會睇哂啲家長問卷㗎!
讀咗幾個月,感覺到學校上上下下都以小朋友為大前題!老師同staff好有愛心,校長好似只係對家長嚴肅啲,對staff要求嚴格,但好錫小朋友,見到小朋友好熱情!佢成日同我講我個囡囡好得意!我自己本身好認同學校理念,我見家長們都好斯文好有教養咁,而小朋友都係偏乖果類!
碧濤同ascot係同一校長,行政管理同課程都一樣的,冇outdoor playground。
希望有心的人可以入到啦!

MAMAMEEE    發表於 13-12-12 09:04

回覆:hkvbcc 的帖子

其實你知唔知樂基係咪會睇家長背景呢

nicole323 發表於 13-12-10 10:27
其實你知唔知樂基係咪會睇家長背景呢

其實話唔睇就呃你,社會上永遠都睇背景,不過我朋友話太叻既家長老師又未必鍾意,因為通常比較麻煩

引用:Quote:nicole323+發表於+13-12-10+10:27+其

原帖由 新人物 於 13-12-10 發表
其實話唔睇就呃你,社會上永遠都睇背景,不過我朋友話太叻既家長老師又未必鍾意,因為通常比較麻煩 ...
係呀,家長教養,不要自以為是最緊要,因他們的小朋友也會有良好品性

回覆:Charlie妹 的帖子

但單單面試果十幾分鐘又點可以睇到家長係咩類型

‹ 上一主題|下一主題