用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日沙田樂基面試
樓主: 秋啪頭
go

今日沙田樂基面試 [複製鏈接]

回覆:yiu_fire 的帖子

我係英文in,個net teacher問我stable learning是否重要?我答重要。跟住須問我點解。我就重覆confirm多次Stable learning, teacher 話意思係changing school 轉學校。我當時第一刻覺得學校concern學生會否讀完N就走,所以我就回答小朋友需要安全安感,轉校會令小朋友無安全感。stable learning可會令小朋友有信心發展良好的性格,之後老師讚it is a good point。

我對呢條問題的理解和回答好似與以上好多的家長唔同,但老師都有欣賞我的回答,而家我覺得有d confused! 會否因為language表達的問題?其實沒有特定答案?

ling.poly 發表於 13-12-3 12:12
我係英文in,個net teacher問我stable learning是否重要?我答重要。跟住須問我點解。我就重覆confirm多次S ...
呢個問題真係睇你點解説,老師又啱唔啱聽,大路都係答重要,不過果一秒我有諗過答未必重要,因為家下d幼稚園講求活動教學,可以去到邊學到邊,但我最後都答重要,因為我個小朋友比較慢熱,熟悉既環境對佢學習黎講會投入得好d!

回覆:今日沙田樂基面試

請問父母可以一齊入嗎?

ling.poly 發表於 13-12-3 12:12
我係英文in,個net teacher問我stable learning是否重要?我答重要。跟住須問我點解。我就重覆confirm多次S ...
I had the same understanding with you, and answered largely the same.  I think the school is looking for students who wish to stay for the entire study here instead of shopping around.  

回覆:ling.poly 的帖子

你是否自己揀英文interview ?

引用:回覆+chanel_bb+的帖子 請問1個家長去定要

原帖由 Cocc 於 13-12-03 發表
回覆 chanel_bb 的帖子

請問1個家長去定要兩個?
我一個in, 其他好多都父母一齊!
見其他mama 咁講,我唸返當日老師應該真係想考小朋友服從性,肯唔肯玩到一半就收拾玩具然後比老師拖去in 枱。除左要講到名做到指令外,仲要係老師問mama問題時坐定定玩積木,走時又要肯執返比老師。
我係英文in, 好似內容同大家都差不多!

引用:Quote:原帖由+Cocc+於+13-12-03+發表回覆+c

原帖由 chanel_bb 於 13-12-03 發表
見其他mama 咁講,我唸返當日老師應該真係想考小朋友服從性,肯唔肯玩到一 ...
我同你一樣咁想法

引用:Quote:原帖由+yiu_fire+於+13-12-03+發表Ye

原帖由 Carolelam2005 於 13-12-03 發表
老師都有同我囝講下次見,可能同個個都係咁講
我個扭成咁都有講架,同埋聽講係校長親自揀小朋友,老師講都冇用喇

引用:Quote:原帖由+Carolelam2005+於+13-12-03+

原帖由 Aphrodite 於 13-12-03 發表
我個扭成咁都有講架,同埋聽講係校長親自揀小朋友,老師講都冇用喇
一定係,我之前有間老師話開學見,點不知收信waiting

chanel_bb 發表於 13-12-3 13:29
見其他mama 咁講,我唸返當日老師應該真係想考小朋友服從性,肯唔肯玩到一 ...
中英文所有大人、小朋友既問題完全一樣架。

引用:Quote:原帖由+Carolelam2005+於+13-12-03+

駿景園,請問當日校長係邊?我無留意。是否只有一間課室interview?

引用:Quote:原帖由+Aphrodite+於+13-12-03+發表

原帖由 ling.poly 於 13-12-03 發表
駿景園,請問當日校長係邊?我無留意。是否只有一間課室interview?
我晌碧濤見到校長,但佢點揀小朋友呢?睇家長問卷?

碧濤邊個係校長,藍色外套個個?

引用:碧濤邊個係校長,藍色外套個個?

原帖由 lukheiching 於 13-12-03 發表
我唔記得佢咩外套,但晌網頁見過相所以認得。個樣有點嚴肅

校長點揀? 只看application?!

引用:Quote:原帖由+Aphrodite+於+13-12-03+發表

原帖由 Barbayauyau 於 13-12-03 發表
校長點揀? 只看application?!
我都係見有舊年家長報料話老師會mark出合格小朋友,校長會睇申請表同問卷確定收邊個

回覆:今日沙田樂基面試

面試臨尾你地有冇見到老師揭去後面果頁剔格仔?我見前面問的問題都在第一版,去到中後段佢突然揭去後面剔左靠右的一格,我估係及格與否

引用:面試臨尾你地有冇見到老師揭去後面果頁剔格

原帖由 Deutsche 於 13-12-03 發表
面試臨尾你地有冇見到老師揭去後面果頁剔格仔?我見前面問的問題都在第一版,去到中後段佢突然揭去後面剔左 ...
無留意添!btw 佢地話一月第一個星期有結果,即一月三號之前??

引用:Quote:原帖由+Deutsche+於+13-12-03+發表面

原帖由 lilbabe 於 13-12-03 發表
無留意添!btw 佢地話一月第一個星期有結果,即一月三號之前??
1號紅日喎,預10號前應該一定收到!

‹ 上一主題|下一主題