用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無n班讀都未必係壞事
go

無n班讀都未必係壞事 [複製鏈接]

16    0    1    0

引用:Post+from+other+gp 前幼稚園老師分享: 我

回覆:無n班讀都未必係壞事

細b讀n班仲慘不過大部分細b d媽媽吾係甘睇

引用:細b讀n班仲慘不過大部分細b+d媽媽吾係甘睇 +

原帖由 wingyan008 於 13-11-30 發表
細b讀n班仲慘不過大部分細b d媽媽吾係甘睇
我都唔明D人明明自己有姐姐,甚至係FTM 都捨得俾小B返全日N!
教BB自理係父母責任!
除非自己生,又不想理!有D嗰B喊個幾月都有佢?!
話要佢適應和獨立?!
兩歲B想佢點?不依賴媽咪?自己除褲自己去toilet 再自己洗乾淨手?
要教就自己一對一教lor!

回覆:剛果公主 的帖子

係香港咁嘅敎育制度先令我哋啲家長盲搶PN班,閒閒地都要報十間八間,報十零廿間學校真係唔出奇!因為入唔到N班就更難入到心儀嘅K班!有好多學校都係收讀過N班嘅學生!邊個家長想自己仔女好似乞衣仔冇人理呀?唯有學你話齋,要㨂啲師生比例近啲嘅學校比小朋友囉,即私校!要荷包洗吓錢喇!不過,真係好多謝你嘅分享!之前冇注意呢啲問題!只顧學術、學校風氣、難唔難入、小學出路等!而家即時醒晒

catcat2046  ~入唔到N班就更難入到心儀嘅K班~

this is so true...  發表於 13-12-24 14:48
michelleung  "而家即時醒晒" 呢句好中!!!  發表於 13-12-1 02:01

引用:係香港咁嘅敎育制度先令我哋啲家長盲搶PN班

原帖由 JamBBoy 於 13-11-30 發表
係香港咁嘅敎育制度先令我哋啲家長盲搶PN班,閒閒地都要報十間八間,報十零廿間學校真係唔出奇!因為入唔到 ...
你講得好啱。而樓主講嘅我都已一早知。因我自己都係同行。我bb係細b,我都唔想佢咁早返學。可以嘅話我只想俾佢返k1。可惜以家啲學校鍾意收返自己n班學生。好多家長都係迫不得已。而全日我絕對唔會諗。只會考慮半日。仲要心儀先去讀。無心儀的我會一定俾佢做大b。

都好令人擔心,但半日就好啲,適應咗就有朋友又有得玩,好過成日睇電視!

個時我大女都係病得好勁,所以返左2個月就quit左。到細女時完全冇報過,都考到不錯既k,所以我覺得唔一定要返。下年又到細仔,但係而家咁多人,都有d驚考k冇以前咁易,係唔係都要入左N班先做個backup呢?真係好予盾

剛果公主 發表於 13-11-30 10:45
Post from other gp
前幼稚園老師分享:
我想講好多時家長只睇到表面的野,但我教左十幾年,睇到好多內部的 ...
你所敘述的是有你道理
但絕不代表你所講的K1唔會發生

而家大家都好明白當今生的小孩全部都醒過我地以前做小孩時
你看下兩歳就已經乜都識!

如果在她們乜都吸收到的時候已不給她去正規吸引
那就有所遲了!

人地3歳多D就識好多好多嘢,看看自己的小孩什麼都不懂,有乜感覺!

現在我們生活在香港就一定要跟香港的教育制度去行,凡事都有佢地的遊戲規則,你當然可以不跟,但最後就是自己的損失吧,除非你的小孩不在香港升學!

以上論說是來自多年 的幼兒園校長

引用:Quote:剛果公主+發表於+13-11-30+10:45+Pos

原帖由 bolanming 於 13-11-30 發表
你所敘述的是有你道理
但絕不代表你所講的K1唔會發生
點解你講到只有返N先學到野?屋企教不到?
有心教一對一教分分鐘好過一對十教!
我返N為了小B同小朋友相處多D!

Joball 發表於 13-11-30 21:31
我返N為了小B同小朋友相處 ...
教是當然教到某些嘢,但學校歸學校,有規模,有師資,有制度,有還境,有氣氛......
何况大家為人父母都好清楚小孩子對住家人,點都不夠外人老師教得聽話!

引用:Quote:原帖由+bolanming+於+13-11-30+發表

引用:Quote:Joball+發表於+13-11-30+21:31+點解

教是當然教到某些嘢,但學校歸學校,有規模,有師資,有制度,有還境,有氣氛......
何况大家為人父母都好 ...
認同呀!心知小朋友識曬要'自理'嘅野,但向家始終扭扭擰擰!同埋都好睇小朋友性格,好似我阿b(細b來的),足兩歲開始讀全日救世軍(私人理由一定要放阿b出去讀全日班),一開始都好擔心樓主以上全部問題(因有家人教幼稚園,完全明白幼稚園運作)。而家番左兩個月,bb好enjoy番學,因學校每級一班約二十個學生,規模小,全校老師都知我小朋友個名,我小朋友亦能見到每個老師都叫到老師!至於病,真係有小病,但睇番十一月,小朋友都番足21日學,無請過假!所以我覺得家長門選N班真係唔好睇重'學術',真係要擇d有愛心嘅學校!真係K1再擇過父母覺得適合自己小朋友嘅學校!唔洗急!我亦好相信各父母都真係有需要先捨得俾BB讀全日N班,因N班一定冇學卷,所以一定唔便,個價錢唔會少得過請一個姐姐向屋企同佢一對一照顧佢!
另外都想一提,bb已in幾間K1,都有好滿意offer(包括st cat,崇真),要知道佢考得咁好都係因為學校教得好好,有禮貌,有自信,唔驚老師。。。
以上純粹個人意見

引用:Quote:原帖由+JamBBoy+於+13-11-30+發表係

原帖由 Vickyblah 於 13-11-30 發表
你講得好啱。而樓主講嘅我都已一早知。因我自己都係同行。我bb係細b,我都唔想佢咁早返學。可以嘅話我只想 ...
冇錯!我同你一樣,我嗰個都係細B,報咗6間半日N班,不過得兩間有得Interview,其餘一啲音訊都冇,好彩心儀嘅學校有得In,但兩間都要等到十二月中先有結果,希望有好消息啦

引用:Quote:原帖由+bolanming+於+13-11-30+發表

原帖由 Joball 於 13-11-30 發表
我返N為了小B同小朋友相處 ...
我識好多高資歷&經驗豐富的樂器老師,佢地嘅子女都係找其他老師1:1教,自己吾會教自己小朋友,雖然佢地學的是樂器,不是自理方面,但始終相信都係因為外人受教好多!

引用:Quote:Joball+發表於+13-11-30+21:31+點解

何况大家為人父母都好 ...
有啲小朋友,要見到其他小朋友做先至會做,自己一個唔做的。例如食飯,有啲會見其他小朋友自己畢,先至有動力學。仲有排隊和一些常規訓練,自己好難教,因為唔會有咁多人可以一齊練習,返學跟住做會容易好多。其他的如大小肌肉訓練,自理能力,語言訓練,認知能力,都可以自己教。

同意樓主!我亦十分明白好多家庭父母要返工,冇屋企人湊需要小朋友返全日,但可以嘅話我絶對唔會比小朋友全日班。仲有當好多家長話間學校 commercial,如果 afford 得起,我寧願小朋友讀間貴啲但係多啲 resources 嘅學校,多啲阿姐同老師 take care 小朋友,class size 又細啲,我會安心啲!

謝謝分享

謝謝分享 x 2

Potato001 發表於 13-12-1 13:08
有啲小朋友,要見到其他小朋友做先至會做,自己一個唔做的。例如食飯,有啲會見其他小朋友自己畢,先至有動 ...

我囡就係咁﹐
好聽老師話﹐
係屋企人面前扭晒計﹐
哩個小朋友係要俾人教的。

‹ 上一主題|下一主題