用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2nd Interview 砌唔到還有機會嗎?
樓主: yeungyeung88
go

2nd Interview 砌唔到還有機會嗎? [複製鏈接]

回覆:2nd Interview 砌唔到還有機會嗎?

校長問爸爸:學校既注重學術,亦注重活動,家長幫小朋友取個怎樣平衡?
媽媽:怎樣培養小朋友自立能力?
父母未離開,校長問阿仔有無英文名

Task 1 限時不知多少分鐘,依據影印的黑白圖案,在七塊膠板中選5塊拼出一樣的圖案,不可更換膠板。期間阿仔將膠板轉動試位,校長問佢點解覺得自己錯?計緊時仲要解釋。

Task 2 睇默劇,女主角準備食物野飲,睇完校長問佢見到咩「食物」及「飲品」。

無其他問題。阿仔話好easy,全部做到,佢話校長話佢叻。但我地懷疑佢

引用:小兒面試內容如下:父母離開面試室時,校長只

原帖由 快樂諾言 於 13-11-29 發表
小兒面試內容如下:
父母離開面試室時,校長只是問了小兒叫什麼名字,然後就開始第一個task.
Task 1 : 有5張正 ...
真係好難

補充:
Task 1: 5張膠片都要疊上,限時2分鐘.當1分鐘時,校長會提示.當1分鐘校長提示時,小兒就表示完成了.校長看了一眼,說”係喎.”

Task 2: 影片只有背景音樂,無人講野的.食物很多,有火腿,香腸,番茄,番茄醬,麵包,車厘茄,生菜,牛奶,果汁…..小兒未答完,副校長就說’夠了.’然後就問牙簽上的英文字.

爸爸問題:對學校有什麼認識.
媽媽問題:對升小有什麼準備.

仔仔話原來唔係攞錯,係砌到最後一塊砌唔到,副校長提佢試下另一面,跟住砌到。
另外睇片度冇問佢英文字,佢數左8樣野後校長話夠了,便完

引用:補充:Task+1:+5張膠片都要疊上,限時2分鐘.

原帖由 快樂諾言 於 13-11-30 發表
補充:
Task 1: 5張膠片都要疊上,限時2分鐘.當1分鐘時,校長會提示.當1分鐘校長提示時,小兒就表示完成了.校長 ...
相信你小朋友一定入!👍

引用:仔仔話原來唔係攞錯,係砌到最後一塊砌唔到

原帖由 johnlone 於 13-11-30 發表
仔仔話原來唔係攞錯,係砌到最後一塊砌唔到,副校長提佢試下另一面,跟住砌到。
另外睇片度冇問佢英文字, ...
觀察力很好啊!

回覆 快樂諾言 的帖子

阿仔好利害啊!

今天問了小兒,小兒說H字是紅色的,另外兩個分別是紫色和綠色的.

不要神化了小兒啊.其實每個小朋友都應該是父母的’gifted’.小兒的專長是多嘴,八卦,好奇,愛玩.他只懂計加減數,英文程度水皮,中文閱讀能力一般,唯專注力強,及純真有禮.只可以說是DBSPD的面試形式非常適合他,如果他去SFA,TSL或CKY等面試,一定是第一個OUT了.我們不是舊生,又不是富豪名人或中產,更沒拿什麼大獎或證書,只有一顆平常心吧.
自行分配只得15分(當然失敗了),直資亦只報了兩間,不想太辛苦了,全都失敗的話就要死心了,寧願多些時間一家三口家庭樂呢!

引用:今天問了小兒,小兒說H字是紅色的,另外兩個

原帖由 快樂諾言 於 13-11-30 發表
今天問了小兒,小兒說H字是紅色的,另外兩個分別是紫色和綠色的.

不要神化了小兒啊.其實每個小朋友都應該是 ...
我很喜歡你的謙虛坦直,一切順其自然吧!加油!

引用:Quote:原帖由+lingyan828+於+13-11-29+發表

原帖由 bbalau 於 13-11-29 發表
I think there were more than 1 type of "puzzles". Seems like my son was not asked to come up with a  ...
I also heard some boys were asked about 排咭講故事,not only one parent said that already.  Would it be easier to be assigned the aforesaid task than 砌膠片?

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-11-29+發表I+th

原帖由 aerogeo 於 13-12-02 發表
I also heard some boys were asked about 排咭講故事,not only one parent said that already.  Would it ...
As for  my boy, its easier for him to do the story telling than puzzles.

引用:Quote:manlee22+發表於+13-11-29+16:26+仲

原帖由 MSBOY 於 13-11-29 發表
Sigh,,,,,,,,,talk about the chair....the chair is so high......
We were too nervous and even not noticed the chairs were too high, with arm rests or they can be rotated or not.

aerogeo 發表於 13-12-2 16:19
I also heard some boys were asked about 排咭講故事,not only one parent said that already.  Would it ...
My friend's son had this task 排咭講故事 too......I think it is easier because it is open ended question and kids could do the story-telling freely.

回覆 MSBOY 的帖子

我阿仔都系排咭講故事會強少少, 因為屋企成日練習, 可惜時也命也, 有時interview都好講彩數....
仲有2星期, 大家緊張嗎?

MSBOY    發表於 13-12-2 17:12

My son is weaker in storytelling. But the puzzle task is too difficult. The figure was shown in black and white but the plastic cards were colored

2 more weeks. Good luck everyone!

回覆:快樂諾言 的帖子

仔仔好利害,可以詳述整个过程,仲有兩个星期,巧緊張

回覆:valerielee 的帖子

請問大家知否三師會審,邊個負責計分?
羅校長?葉副校長?定系劉校監?

引用:請問大家知否三師會審,邊個負責計分? 羅

原帖由 yeungyeung88 於 13-12-04 發表
請問大家知否三師會審,邊個負責計分?
羅校長?葉副校長?定系劉校監?

...
😂我當日緊張到連佢地枱面有無嘢都見唔到,只知阿仔話校長問問題,副校長寫低d嘢,亦有響video果個task阿仔數番d食物飲品時叫停佢。我同老公就對枱面有無嘢一片空白😅

我嗰日見校監枱面係有分紙嘅,不過我估應該三位都會比分!

引用:我嗰日見校監枱面係有分紙嘅,不過我估應該

原帖由 gromityaya 於 13-12-04 發表
我嗰日見校監枱面係有分紙嘅,不過我估應該三位都會比分!
更正:

啱啱阿仔話中間個男人(校董)負責寫嘢,副校問問題,校長取膠板考task one和按remote開video(房間左面電視,非laptop)

‹ 上一主題|下一主題