用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 2nd Interview 砌唔到還有機會嗎?
樓主: yeungyeung88
go

2nd Interview 砌唔到還有機會嗎? [複製鏈接]

引用:唉,越睇越唔對路!我仔應該唔識,亂講多!

原帖由 gromityaya 於 13-11-29 發表
唉,越睇越唔對路!我仔應該唔識,亂講多!
我個仔話識曬非常easy添,似係佢自大狂加妄想症發作加亂講一通以圖叫我地別再問多d

睇video問咗咩問題?

gromityaya 發表於 13-11-29 17:05
睇video問咗咩問題?
What food did you see? What the man is making? and etc etc...can't remember

回覆:MSBOY 的帖子

Almost same

回覆:manlee22 的帖子

見到提子……好多水果,跟住整包……

系咪18號會知結果?

引用:系咪18號會知結果?

原帖由 yeungyeung88 於 13-11-29 發表
系咪18號會知結果?
Yes, I hope they will send us the letter earlier

引用:回覆+gromityaya+的帖子 No...+not+七巧板

原帖由 valerielee 於 13-11-29 發表
回覆 gromityaya 的帖子

No... not 七巧板, something else, like 膠片 he said...
其實會吾會真係好小好小人可以成功呢?

引用:Quote:原帖由+valerielee+於+13-11-29+發表

原帖由 ii323 於 13-11-29 發表
其實會吾會真係好小好小人可以成功呢?
你小朋友又係砌膠板?

回覆:valerielee 的帖子

係砌圖,無講係吾係膠片,今晚再問清楚d.

回覆:2nd Interview 砌唔到還有機會嗎?

我仔話佢唔係好識,但副校提左一下跟住砌到,應該是類似七巧板類東西,選五塊,跟住圖砌,佢選錯一塊砌唔到後來提左一下選返對,跟著砌到個圖形

大家形式好似,我仔話有五塊透明膠片,每張唔同型狀,要跟番圖疊番;另一部分睇無聲video,之後副校長問問題;校監有問佢一條問題。校長開頭問佢名同讀邊間學校。

小兒面試內容如下:
父母離開面試室時,校長只是問了小兒叫什麼名字,然後就開始第一個task.
Task 1 : 有5張正方形膠片(上面印有不同顏色不規則的圖形),另外有一張彩色完成圖.副校長先將第1膠片放在架上,校長叫小朋友在2分鐘內按形狀位置及顏色,先後疊上膠片,砌成好像完成圖的圖案.
Task 2: 看一段影片,內容是一位哥哥做三文治.哥哥先用刀切開麵包,加上火腿等材料,將麵包分三份,放在三隻碟上,再分別放上其他材料,最後插上牙簽(上面有一個英文字).副校長問影片內見到什麼飲品和食物,然後再問有哪3個英文字母.小兒答了之後,校董就立即問”這3個英文字是一種動物英文名的頭3個字,是什麼呢?是不是很難呢?”小兒答對了.校董就說”咁難你都答到!”並給了小兒一個”like”

gromityaya  你仔仔好叻!  發表於 13-11-29 21:34

回覆:快樂諾言 的帖子

超勁啊!男拔就是揾你囝囝呢類神童

引用:小兒面試內容如下:父母離開面試室時,校長只

原帖由 快樂諾言 於 13-11-29 發表
小兒面試內容如下:
父母離開面試室時,校長只是問了小兒叫什麼名字,然後就開始第一個task.
Task 1 : 有5張正 ...
你仔好勁喎!我仔task 1 似你仔做的,佢說不出形狀(如三角,正方),只說有不規則缐條,共五塊咭片,我仔話有D咭片沒有關係的,所以冇用哂咭片。

快樂諾言 發表於 13-11-29 21:26
小兒面試內容如下:
Task 1 : 有5張正 ...
The letter H on the plate should be in green colour.

manlee22 發表於 13-11-29 17:24
見到提子……好多水果,跟住整包……
And some Hong Kong style renowned drinks as well...

不如分享吓家長問題果part:
校長問我你地對我地學校有咩認識呢?
跟住問爸爸你覺得體育同讀書點可以取得平衡?

引用:不如分享吓家長問題果part: 校長問我你地對

原帖由 yeungyeung88 於 13-11-29 發表
不如分享吓家長問題果part:
校長問我你地對我地學校有咩認識呢?
跟住問爸爸你覺得體育同讀書點可以取得平 ...
家長問題同我地一模一樣

‹ 上一主題|下一主題