用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實讀下午都冇咩唔好
go

其實讀下午都冇咩唔好

我媽咪由細到大都係要我返下午班,我都唔明點解,n班時因為有offer 又較心儀的都係pm,初初都有少少擔心同唔開心,但返落都唔係咁差,我女每天訓到自然醒,天氣凍都唔緊要,唔使晨早起身凍冰冰,佢返學果幾個鐘一定係最暖的,都幾好。我唔係進取型家長,未必會安排好多課外活動俾佢,所以都ok 呀!如果真係心儀學校pm offer ,都冇問題呀!

heidya    發表於 13-11-28 23:33

引用:我媽咪由細到大都係要我返下午班,我都唔明

原帖由 feifei_baby 於 13-11-28 發表
我媽咪由細到大都係要我返下午班,我都唔明點解,n班時因為有offer 又較心儀的都係pm,初初都有少少擔心同 ...
I share your thoughts completely! AM class is good, but PM isn't bad at all~ kids have enough sleep and are always full of energy when they arrive school, teacher-student ratio is always lower in the afternoon! In HK, everything seems to fall in one extreme..

回覆:其實讀下午都冇咩唔好

Agree agree agree

我直情報pm, 最鍾意瞓到自然醒!

sophiali_mama    發表於 13-11-29 01:36

引用:我直情報pm,+最鍾意瞓到自然醒! +

原帖由 ballg 於 13-11-29 發表
我直情報pm, 最鍾意瞓到自然醒!
Me too

回覆 feifei_baby 的帖子

Totally agree,我同阿仔都自然醒

回覆:feifei_baby 的帖子

feifei_baby 發表於 13-11-28 22:57
我媽咪由細到大都係要我返下午班,我都唔明點解,n班時因為有offer 又較心儀的都係pm,初初都有少少擔心同 ...
同你一樣,由細到大都返下午班,因為我媽咁早起唔到身

而家阿女我們報名都自己選pm

因為都係我媽接送,都係起唔到身
無理由要阿媽湊仲要佢改變生活習慣架嘛

而家讀緊pn..本來佢派左am班比我們,我們打去改返pm
(好在am轉pm完全無難度)

同你一樣,唔打算每日放學上一大堆班,所以下午班對我來說沒大影響
而且面對咁大競爭,下午班有機會易入d (英普班只有下午班的除外)

Agree

其實無話唔好....每個家長都有選擇.....適合自己/小朋友咪得囉...
我仔E家都係下午班...最好係自然醒...但放學後訓三個鐘都唔夠....叫佢起身就...又唔願食飯.....時間調節唔到...

回覆 feifei_baby 的帖子

真係PM 都唔錯呀

引用:Quote:feifei_baby+發表於+13-11-28+22:57+

原帖由 Tunghk 於 13-11-29 發表
同你一樣,由細到大都返下午班,因為我媽咁早起唔到身

而家阿女我們報名都自己選pm
Agree!!!  個個都話上午班時間好用, 小朋友可以瞓晏覺,可以番興趣班! 但都要就番自己和小朋友的生活習慣!我問過大d嘅小朋友,我試過問比佢哋自己㨂,佢會鐘意番上午或是下午班,佢答我係下午,一早起身番學好辛苦! 我自己都係由幼稚園到小學都係番下午班,我覺得番學一d都唔辛苦!我都係報晒下午班!而家準備番PN pm, 出年k1都係收咗pm!

引用:Quote:原帖由+Tunghk+於+13-11-29+發表同你

原帖由 Moon1437 於 13-11-29 發表
Agree!!!  個個都話上午班時間好用, 小朋友可以瞓晏覺,可以番興趣班! 但都要就番自己和小朋友的生活習慣 ...
我都係報pm class, 仔仔而家07:30起身,20:00瞓覺,上午10:00至11:00瞓一陣,興趣班都安排星期六,時間都好好用,每天瞓到自然醒,天氣凍佢瞓到08:30先醒,好爽跟

rgalc 發表於 13-11-29 16:14
我囡係唔願瞓的人,宜家返緊PN上午班,但出年可能要轉校但下午班,正煩惱中! 想知你們小朋友下課回家後,都 ...
我個仔放學后唔使瞓覺喇,玩陣間到六點幾食飯,八點瞓覺

而家冬天,返下午班會暖d,冇咁涷

引用:Quote:原帖由+Moon1437+於+13-11-29+發表Ag

原帖由 wing214 於 13-11-29 發表
我都係報pm class, 仔仔而家07:30起身,20:00瞓覺,上午10:00至11:00瞓一陣,興趣班都安排星期六,時間 ...
我個仔早上八點起床,下午一點才午睡,好難叫佢早啲瞓!如果只有pm 班offer, 就驚佢上堂好眼瞓!

我都係特登幫阿囡揀下午班 一來可以'安樂醒',二來夾到我返工時間可以多d湊返學放學,我個人不太積極,打算要學野都會安排在星期六日,所以最緊要係配合番家庭生活

無話下午班唔好,係睇小朋友作息時間,我仔要訓晏覺,加上早上我可以送完佢返學然後返工,所以我一定要選am. 睇大家生活習慣