用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培道小學 英文科會否教深d?
go

英文科會否教深d? [複製鏈接]

係咪教深一年?

0    0    0    0

我都想輕輕可以深D, (我囝倍小P.3).

jovinng 發表於 13-11-29 10:52
我都想輕輕可以深D, (我囝倍小P.3).

唔好再深啦, 阿囡小一已經跟唔上

中文好深!!!!!!!!!!!!!!

中文好深?好驚喎,可唔可以講下點樣深法?

回覆 cat9898 的帖子

我囝補習社話, 教深半級

引用:回覆+cat9898+的帖子 我囝補習社話,+教深

原帖由 jovinng 於 13-12-02 發表

咁英文有冇教深定偏淺呢??

回覆 hohoho36 的帖子

可以深D, P.3上學期可以教多D past tense . 我覺得

jovinng 發表於 13-12-2 13:23

有無深半級咁少? 我對過芭蕾舞同學仔津校本教科書, 培道中文書文章真係寫得好好, 老師都要求好高下, 即係一張worksheet, 望落好簡單, 唔知點解次次都有少少錯, 錯一個就被人扣十幾分, 得番85。例如上次學顏色形容詞, 有一隻牛, 囡囡寫 黑色和白色的牛, 扣分!老師話黑白色的牛比較好, 簡潔。老師是對的, 但囡囡第一次學形容詞, 咁就被人扣咗幾分, 好可憐呢, 加多一個錯字, 合共扣15分, 唉。不過, 求學又唔係求分數, 嚴格啲係好0既~~~~~。

仲有, 你講過P3要作文360字, 我朋友幫小學生私家補習, 人哋P3只需要寫百零二百字。嚇到我買咗本靚簿俾佢作句子, 慢慢寫多啲, 作多啲, 希望到時有幫助。

回覆 little_yolky 的帖子

點解咁著重中文, 而又唔教深D,英文. ( 八卦下姐).你知香港D家長比香港既教育制度攪到無所適從,人都癫.........

jovinng 發表於 13-12-3 14:45

點解咁著重中文, 而又唔教深D,英文. ( 八卦下姐).你知香港D家長比香港既教育制 ...

點解咁著重中文? 因為培道中學啲中文都好深。如果英文再深啲, 阿囡就死實了, 依家已經跟得好辛苦, 我真的唔明點解佢唔明, 所以唔知點樣可以幫到佢。

請問當年你點樣教仔仔英默時讀書? 點解阿囡抄極都唔識? 唉!

引用:Quote:jovinng+發表於+13-12-2+13:23+回覆+

原帖由 little_yolky 於 13-12-03 發表
有無深半級咁少? 我對過芭蕾舞同學仔津校本教科書, 培道中文書文章真係寫得好好, 老師都要求好高下, 即係 ...
我女兒下年小一,睇完大家意見後,我想我要加强小女的中文水平,train English reading ,also need to train chinese reading! Great pressure on it

tiffanymelody1 發表於 13-12-3 23:53
我女兒下年小一,睇完大家意見後,我想我要加强小女的中文水平,train English reading ,also need to trai ...
真係要睇多啲中文書同英文書。我就係無train佢睇英文書, 搞到佢好似文盲咁, 做功課嬲到爆, 真係一子錯滿盤皆落索, 家陣追得我幾咁辛苦。

我囝完全提唔起興趣睇課外書, 凈係做快樂閲讀花園咋. ( 所以中文成日唔合格)至於英默,照背,或者用自已併音教佢記, 例如 , Ca - len - dar = Calendar ...etc
又或者一派範圍就開始溫

培道唔系開心愉快學習咩,原來中英都咁深!

係 OK , 係開心學習..........但我唸係,我囝冇心機個人懶散

cat9898 發表於 14-1-5 14:42
培道唔系開心愉快學習咩,原來中英都咁深!

係愉快學習, 阿囡跟唔上老師都無鬧佢, 佢日日都好愉快咁上學。

Thanks大家既意見!!!
睇完大家留言. 我唸中英文其實都一樣咁深!
PS: 有聽過朋友講. 培道小朋友.其實中英文水準都會好好, 佢地好叻!
(中文更加唔駛講,真係深過其他小學) ...
我都正在學習中... .. .黎緊囡囡小一了
‹ 上一主題|下一主題