用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Delete
樓主: rabbitzai
go

Delete [複製鏈接]

回覆:讀學券幼稚園

我都係比小朋友讀比較深嘅冇學券學校,與其讀d淺嘅學校,跟住又要放學去上其他語文班,咁不如讀d深嘅學校,在學校學習語文,比出面補習社有系統同有效。星期六日我會同小朋友周圍去玩,放鬆下,唔洗日日都上堂咁辛苦。我唔係target名小,唔洗咁谷,只係想佢讀區內1,2線小學,升小一唔洗追得咁辛苦

引用:我都係比小朋友讀比較深嘅冇學券學校,與其

引用:想請教一下各位家長,如果小朋友讀程度較淺

原帖由 rabbitzai 於 13-11-28 發表
想請教一下各位家長,如果小朋友讀程度較淺的學券幼稚園,每個月會用幾多錢去學英文或上其他學術性的班呢?  ...
我覺得如果小朋友返半日班,下午放學食飯訓覺後可以返補習班或興趣班都幾好,唔使成日對住外傭

我覺得而家的教學模式已同以前唔同。講真,我地年代,我係80後媽媽,我記憶係都無學過phonics, 就算有,都唔記得晒😔我本身都係大學degree。有學歷都真係唔等於會識教架。 係要有方法去教先得,所以我信出邊咁多人補習,自有人地的一套方法,呢d錢有時真係唔慳得的。

我都覺讀私幼會好過讀學券星期六日出去補習,除非本身覺得出去補習係無必要啦。 小朋友其實都唔識咩係谷同唔谷,你比咩佢學佢就學咩,最緊要小朋友唔好抗拒番學同學習,就唔怕學習啦!其實學習都係開心架!

讀無學券同谷的幼稚園,都唔等於無快樂童年嘅,只要家長多留意自己小朋友係邊type小朋友,而唔好人云亦云,睇下佢地對學習有無濃厚學興趣,學野快唔快,就再決定幫小朋友揀一間咩學校就最好不過啦!

引用:我覺得而家的教學模式已同以前唔同。講真,

我都覺得甘樣幾好!

monkitkit 發表於 13-11-28 21:18
我都係比小朋友讀比較深嘅冇學券學校,與其讀d淺嘅學校,跟住又要放學去上其他語文班,咁不如讀d深嘅學校, ...

Paypaybear 發表於 13-11-29 00:21
我覺得而家的教學模式已同以前唔同。講真,我地年代,我係80後媽媽,我記憶係都無學過phonics, 就算有,都唔記 ...

講得好好,其實比較深的幼稚園可以愉快學習的,如果返學返得開心,又能適應到較為深的課程就讀私幼比較好,起碼唔怕上小學辛苦。

剛果公主 發表於 13-11-29 00:36
我有超過廿年教學經驗,對住自己既小朋友都唔係一定攪得惦!始終媽媽既角色係唔同架,唔關乎你讀過咩書,或 ...

又係wor, 我個仔好記得老師講既野,如果我教他學術性既野,他可能無心機聽

我覺得有學券已經夠。

我自己做英語評估,多數做小學生,local/直資的學生見唔少,到小三後根本幼稚園影晌係小之又小,直資有直資的問題,傳統有傳統的弊處,呢個唔講住。但我堅持要洗的錢,係小朋友小學先至用得其所。

我可以講,小一小二係唔會太辛苦,小朋友到6歲係進入另一個學習摸式,唔好低估佢哋學習能力,到小三左右(local school),英普幼同學券幼的小朋友程度係爭無幾,除非係入直資小,英文先見得可以持續運用落去。
只要你學校有tsa呢一件事,最後家長都會陷入"操券"的死局,呢類家長我見得多,煩到升中為止。
直資的問題,一樣谷,只係谷得比較活潑,英文用多咗時間,中文就相對少,而且中文係絕對難過英文,到咗小學,中文就成為咗煩惱。
當然,我指的都係大部份,但幼稚園的確係無想像中咁大威力。
所以,如我上面提出,錢係小學(乜嘢小學都好)用就最見效。幼稚園應該比佢哋玩吓drama呢類同時強化語言肢體又的"課外活動",同埋及早培養閱讀興趣已經夠。

cyym  thanks so much   發表於 13-12-3 11:15
Josephine816    發表於 13-12-1 21:40
joysic  Well said.

Well said, like  發表於 13-11-30 10:26

引用:我覺得有學券已經夠。我自己做英語評估,多

回覆 cal@wicked 的帖子

多謝你的客觀分析...

唔係樣樣野都可以自己教,我自問唔識教佢唱歌跳舞彈琴,英文更唔駛指意,因為阿女英文流利過我,我d普通話。。。唔好提喇。如果我教佢,佢最多都係學到我識既野,始終自己唔係尊業。我女K2,學校教緊phonics,普通話,口風琴,我自問無一樣掂。

引用:我覺得有學券已經夠。我自己做英語評估,多

原帖由 cal@wicked 於 13-11-30 發表
我覺得有學券已經夠。

我自己做英語評估,多數做小學生,local/直資的學生見唔少,到小三後根本幼稚園影晌 ...
講得好好呀!

一般net teacher英文堂$300一堂,國語百髹到二百。自己計一計。我高峰時用extra 4-5000一個月。應不誇了。depends want y want

回覆 剛果公主 的帖子

唔係建議,係事實。:)
我見好多自小不停放錢喺小朋友身上的家長,乜都學,到小三最終都會cut晒,又唔見得個小朋友真係好全面。補習又未見有咩成績,反效果就有,令小朋友對學習更加卻步。

對小朋友,要用啱方法。學習興趣同自發性係最重要,有呢兩樣的小朋友我見佢哋差極有個譜,係有呢一類小朋友的,佢哋喜愛學習,家庭影晌或天資聰敏都有,而學習興趣同自發性呢兩樣正正係零至六歲養成,成日講打好個底,呢個就係個底,完全唔係坊間所講的學術。

我唔係覺得必需要快樂學習,傳統學校同直資學校一樣谷,而係要洗啱錢,用啱方法,認清小朋友性格,小朋友先會走啱路。而喺幼稚園階段嚟講,乜都言之尚早,語言係浸出嚟,唔係谷出嚟。

初級媽咪  無錯, 語文係浸出嚟, 唔係谷出嚟!!!  發表於 13-12-3 10:51
Josephine816    發表於 13-12-1 21:45

回覆:剛果公主 的帖子

同意。不論是否私,也要外補!

cal@wicked 發表於 13-11-30 17:04
回覆 剛果公主 的帖子

唔係建議,係事實。:)

你講到晒我心底話, 咁多年來眼見班家長亂咁黎, 浪費金錢都算, 累到小朋友要見言語治療又有, 情緒出問題又有. 人講乜又信拼晒命咁催谷, 攪到天才都變白痴先甘心。

cal@wicked  你知我知, 又有幾多人聽入耳?!  發表於 13-12-4 03:18

回覆:cal@wicked 的帖子

請問自發性同學習興趣可以如何培養呢?
我知道大量閱讀對小朋友好,是否每天伴讀就有效?是否應該找一些比較少功課的學校等佢地有時間睇下課外書好d?

Push!!!

回覆 michelleung 的帖子

off topic,借位答。
由早期教育開始,就要及早令小朋友明白負責任係乜嘢一回事。多數自發性高的學生共通點,係佢哋會向自己負責,會求證,會改正。
學習興趣,父母只需要從旁協助,適度調節,唔好干預太多,個個小朋友都有學習興趣有求知心,只要家長唔好打沉就可以。如果小朋友自我要求高,父母角色應該係幫佢減壓而非盡谷,因為小朋友自己心理已負重,你唔需要再幫忙施壓,學習興趣先得以維持。
伴讀好有用,但要持之以恆,小朋友係畢生受用的。同埋當小朋友閱讀時候,父母盡量以身作則,唔好打機住,咁說服力又再高一啲。
功課多或少,當然係少好,但大環境都無得點揀。不過小朋友係好少做唔完功課的,只係效率問題,呢層唔同小朋友要用唔同方法去拆解。如果小朋友鍾意睇書,同多少功課無關,佢自己會要求睇書。即係同打機一樣,小朋友唔會因為太多功課做而無時間打機的。
‹ 上一主題|下一主題