用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節
樓主: 文文媽媽
go

校際音樂節 [複製鏈接]

Re: 校際音樂節

以下是他們的回覆:

一般我們要求申請者有五級以上或其他等同五級以上之音樂証書.

================================================
Amika Au
IT Officer
Hong Kong Schools Music and Speech Association
Tel: 27613877     Fax: 27619995
Web Site: http://www.hksmsa.org.hk
----------------------------------------------------------------------------
-
區先生
資訊科技主任
香港學校音樂及朗誦協會
電話:27613877   傳真:27619995
網頁: http://www.hksmsa.org.hk

Bomama 寫道:
I went to the HKSMSA office by myself.  The staff requested me to provide the Grade 8th certificate, but I took my Grade 7th certificate in hurry, they inisist I should fax to them afterward. And I asked some of my friends who are piano teacher, they also said the same things as HKSMSA.  So I think you better to find out who replied your mail.  Thank you.

想問:

參賽者有否專函通知?小兒經學校報名,音訊全無。反而琴老師上網見到比賽時間地點先告訴我。是否依照所示自行報到?有乜要帶?

謝謝!

大會在報名章程已清楚列明, 各參賽者只可在網上查詢比賽日期/時間/地點.  大會是不會發任何信函的.  那你兒子有否miss到比賽日期.  希望無啦

各位我到現在仍未找到original之歌"普", 請問copy是否可以accept, 如果no, 我想我女女要死背. 慘la.

我女間學校有比返個日期時間地點我女,我諗間間學校既做法都唔同,我之前已在網上自行查閱了啦,正式既你睇左時間地點未,就係果個時間地點啦,學校有無安排?或你要自行帶佢去呀?最好帶備手冊啦

ykwong 寫道:
想問:

參賽者有否專函通知?小兒經學校報名,音訊全無。反而琴老師上網見到比賽時間地點先告訴我。是否依照所示自行報到?有乜要帶?

謝謝!

LittleKay 寫道:
各位我到現在仍未找到original之歌"普", 請問copy是否可以accept, 如果no, 我想我女女要死背. 慘la.

所有比賽帶上台既譜,都要係正本架,但通常佢地都練到熟晒架啦,你平時/而家都唔好比賽佢睇住彈啦,等佢習慣

Thank you aoj and Sindy,

明白晒!學校冇話帶隊。第一次,點都會去捧場。

Sindy 經驗豐富,又想問問:七歲多報 grade one,會否太大個。上次我陪人比賽,grade 5。6、7歲都好多,有個大姐姐,十三、四歲到,排在一個六歲到小妹妹後面,點知個小妹妹彈得鬼咁好。佢自己仲發埋台瘟,彈到又錯又斷纜。跟住坐足全場, dup 低頭,眼濕濕。唔知會否大受打激。完場時特登留意,點知佢仲坐響度,又唔見有家長安慰。好慘。

個次仲有 side effect,我家大少睇完翌曰,便自發"苦練"。由甩甩咳咳,唔洗七曰,暢順晒(當然都唔係好好)!

首dance 真係好難彈,不停跳八度,雨隻手d拍子又唔同。我覺得仲難過二級考試歌,你點睇?

ykwong,

坦白說, 首Dance真是幾難.  不過最重要的千祈不要給壓力, 只要盡全力去彈便可以.  回想起兒子練了4個月, 老師續個小節去教他.  其實他也覺得難, 不過他沒有放棄.  我覺他以他的能力及4個月的時間, 他已全部發揮出來.  我亦意料他每行實有少少甩咳, 不過我常向他說不要緊.  只要尊重比賽和評判,  完成自己演出便可以.

希望各媽咪也和子女享受比賽啦.
你兒子何時比賽呀, 加油呀 !
aoj

aoj,

你個仔K3、大概五歲,有75分好好啦!彈琴呢d課外活動,我一向冇俾壓力。就係驚佢好似我講o個個女仔咁,比賽令到自己唔開心,變左唔鍾意就適得其反咁就唔好。

Hi All,

我仔仔下個week就到佢啦, 點都會去捧場.   我知道比賽期間是不准攝影的, 但真的好希望可影下他比賽的過程留為記念,  唔知在場有無家長影video呢?

ykwong,
我個女始終去左幾年,都知到

Sindy,

你指紅色的是否張證書 ? 原來D Certicate有顏色之分?  講多D給我們知.

aoj  

aoj 寫道:
Sindy,

你指紅色的是否張證書 ? 原來D Certicate有顏色之分?  講多D給我們知.

aoj  

係呀,75-79係綠色,80-89係藍色,90以上係紅色,舊年差一分拎張紅色,所以諗住佢都仲係細,所以拎埋張紅色先

Sindy,

唔明,有d字出唔到。你意思係咪你女參加過一次,今年再黎想

Sindy,

恭喜Joan violin得第三名呀!佢學左有冇一年丫?好叻女呀!

我都冇留意cert. colors添! 紅色係少見D wor!希望你如願以償喇!

咁Joan報唔報皇家琴試丫? 如果得到distinction咪仲開心!

仲想八下每個grade年齡極限點睇?我大仔出年10歲,最低報grade幾呢?我都想佢

[quote]
ykwong 寫道:
Sindy,

唔明,有d字出唔到。你意思係咪你女參加過一次,今年再黎想

[quote]
JP 寫道:
Sindy,

恭喜Joan violin得第三名呀!佢學左有冇一年丫?好叻女呀!

我都冇留意cert. colors添! 紅色係少見D wor!希望你如願以償喇!

咁Joan報唔報皇家琴試丫? 如果得到distinction咪仲開心!

仲想八下每個grade年齡極限點睇?我大仔出年10歲,最低報grade幾呢?我都想佢

Sindy,

其他我個仔今個星期日開始學violin, 因早前抽籤抽到音統處外展課程.  他有一年綱琴底, 希望有幫助啦.  我唸住橫dim小學也要一人一學器, 所以早D touch件樂器會較好.
第時再請教你.

aoj

aoj 寫道:
Sindy,

其他我個仔今個星期日開始學violin, 因早前抽籤抽到音統處外展課程.  他有一年綱琴底, 希望有幫助啦.  我唸住橫dim小學也要一人一學器, 所以早D touch件樂器會較好.
第時再請教你.

aoj

唔好講請教,大家交流
‹ 上一主題|下一主題