用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 灣仔聖雅各課程深淺度?
go

灣仔聖雅各課程深淺度? [複製鏈接]

小兒今年k2 , 正在煩惱小一選校。小兒父親是聖雅各畢業生加基督徒,小兒是否可取得25分而順利入讀? 但本人最想知道此校課程深嗎? 著重英語嗎? 會否很谷的那一種? 屬於band 幾呢? 升中派位又好嗎? 因他爸爸說想當年此校屬於普普通通的一所小學,那當然是廿多年前的事吧。 而我在綱上又找不到太多有關此校的資訊。 我當然屬意同區其他band 1 學校如 wy and st joe , 但只有15分我連想也不敢想。 所以跪求各位家長解答一下,謝謝

7    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:灣仔聖雅各課程深淺度?

好似舊生同基督徒只可選一樣

可以舊生加宗教。但有舊生10分就無首名子女的5分(如適用)。聖雅各係區內非常受歡迎學校之一。

引用:可以舊生加宗教。但有舊生10分就無首名子女

原帖由 HopeLJ 於 13-11-28 發表
可以舊生加宗教。但有舊生10分就無首名子女的5分(如適用)。聖雅各係區內非常受歡迎學校之一。

...
謝謝你的解答。 我有適齡十分,爸爸舊生十分,宗教五分。理應有25分,有錯請指正。

有家長能分享一下聖雅各學習語境嗎?因小兒現讀英普班,語言能力尚算ok. 希望他能夠繼續保持下去。

taktakchichi  係, 你有25分, 今年仲有20分入到, 除非下年超多25分, 否則自行一定入到  發表於 13-11-28 09:12

cutietoby 發表於 13-11-28 08:47
謝謝你的解答。 我有適齡十分,爸爸舊生十分,宗教五分。理應有25分,有錯請指正。

有家長能分享一下聖雅 ...

計分辦法準則:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)
• 上述任何所申報的關係須證明屬實,方能獲得有關的分數。
﹝附註:在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教 」
的定義。﹞

25分應該穩入,學校基本資料可以睇下資料
http://applications.chsc.hk/psp2013/pdf/wc_10.pdf

我都係呢間學校舊生,都打算幫阿女選呢間.升中派位非常好

醒目開學勳章 王國長老

置頂文章有好多學校既升中資料, ST JAMES o係呢度:
http://www.skhsjps.edu.hk/it-sch ... d&nocache1378952077

50%去英中, OK啦 (學校只公佈左中學名稱, 無講幾多個, 自己估下)

仲有, 提提樓主check清楚學校對宗教分定義, 如無意外只計聖公會, 你或者需要早d問多d資料, 以我所知, 聖公會有小童領洗紙, 可能學校會要求小童都領洗至算數

醒目開學勳章 王國長老

校務報告;
http://www.skhsjps.edu.hk/it-sch ... &mode=published

回覆 eskalee 的帖子

Based on Charlotte mom's useful info to you, some more info (from school notice) for reference.

http://www.skhsjps.edu.hk//it-school/php/webcms/public/mainpage/download_notice.php?fileid=413

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ra=page%3D1&page=12
POST #222, 公開資料 (條LINK死鳥)

我有親戚系在讀以及畢業左既,畢業既中學考去皇仁,距極力推薦我幫囡囡報聖雅各,女仔也有不錯派位

升左level
朋友同樣情況,今年,有25分都怕唔入
不過好彩今年入左

你有心比仔女入讀,建議先多D參與舊生活動

PAYESI    發表於 14-1-22 18:10

回覆 cutietoby 的帖子

我小朋友在灣仔補習, 補習社老師話聖雅各比軒下深, 所以你考慮吓啦!

醒目開學勳章

ST JAMES KINDER老師話都好谷的.......
要留意

How about St James vs St Jo, which one 課程深&谷?

回覆:aptcan 的帖子

多謝大家分享,愈睇得多資料,發覺大家對聖雅各既意見都好正面。
我決定下年自行選擇佢,多謝咁多jm 。

PAYESI  7:45分上堂喎.我個仔日日死死下架! 都好谷,d野都幾深, 但佢總體教到阿仔好開心好愛學校!  發表於 14-1-22 18:11

好早返學,請問搬返舊校也是七點九嗎?

回覆 chrischeung 的帖子

是, 返7:45am, 放2:45pm

谷唔谷要睇小朋友, 我仔仔讀出名少功課, 無默書的幼稚園, 小一上學期追得有點吃力, 但下學期已OK.  現在已小三, 妹妹今年自行已收.

惟一考慮是升中有少少要靠自己, 因為無直升也無聯係中學.  但只要保持到全級30名內, Brand 1的英文中學一般無問題, 我的目標是QC, 最差都是聖公會鄧肇堅中學.

醒目開學勳章 王國長老

crystalpui 發表於 13-12-2 17:25
ST JAMES KINDER老師話都好谷的.......
要留意

親戚個女讀緊, 無深wor, 好普通, 我妹個仔讀hkp?, 細一年, 深佢好多 (深到我妹大學畢業都要上網check住check住)

TinHay  無錯!  因為,去年度已經更換深左 英文書  發表於 14-4-14 17:29
PAYESI  我地家長分享.有個媽媽大仔st jame 小5, 細仔 小1. 佢對比過. 現時小1的已經深左好多喇  發表於 14-1-22 18:14
‹ 上一主題|下一主題