用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 找可在荃灣區上堂的言語治療師
go

[聽/語障] 找可在荃灣區上堂的言語治療師 [複製鏈接]

女女現在25個月,只懂講單字及少少短句,如:"我玩","比我",被評為有語言遲緩,其實曾叫網友推薦治療師,但可惜好多地點都唔啱,所以專登開post問,如有相關資料,請pm給我,thx

1    0    0    0

回覆:找可在荃灣區上堂的言語治療師

push,有人知道嗎?

荃灣港鐵站商場樓上, 唔記得7-9樓邊一層, 有間類似叫做香港社區言語治療,
教得不錯, 但唔知可否上門. 你去CENTRE做都OKAY.

引用:荃灣港鐵站商場樓上,+唔記得7-9樓邊一層,+

原帖由 crystal媽咪 於 13-11-29 發表
荃灣港鐵站商場樓上, 唔記得7-9樓邊一層, 有間類似叫做香港社區言語治療,
教得不錯, 但唔知可否上門. 你去C ...
呢間唔得,因為我女女試過比醫生評為懷疑自閉症同語言障礙+小手肌發展得唔好(後尾証實無自閉症),我走上去問我應該比女女讀邊個課程,reception答唔到我都算,最慘連個負責人都答唔到我,但我去樂天問,個負責人係好有心機聽我講,再同我詳細分析我女的情況,跟住叫我比個女讀幼兒特殊導師課程, 結果係我女只係讀左3個月就搞掂左小手肌的問題,連我女的主診醫生都話佢進步得好快

回覆 monkeydiary 的帖子

係呀, 因為我有朋友的小朋友在這裡讀了兩年都話OKAY, 可能你地唔夾了.

我個仔之前也是在定期檢查時被評為言語遲緩, 因為表達唔到所以也影響其他發展全方面發展遲緩...
後來政府排服務俾我們, 但排得黎都K3, 其間慶幸去到"庭恩"(比利時朱古力那對夫婦)!
好快便追番上來, 現在我K3政府才排到仁濟給我! 你是否也經健康院評?

引用:回覆+monkeydiary+的帖子 我個仔之前也是

原帖由 Mannixwong 於 13-12-03 發表

我個仔之前也是在定期檢查時被評為言語遲緩, 因為表達唔到所以也影響其他發展全 ...
我在政府醫院做評估的,你話你仔仔讀庭恩,請問當時你排左幾耐呀?

K1 話派服務, 到現在K3才派到, 因為升小一便沒有此服務! 如果你沒時間便排幼園兼收...(如排到便不用自己去找幼稚園添) 不然排服務未必一定可以安排到上學以外時間!
若然政府已俾服務你但又無咁快排到的話, 建議你去庭恩http://www.benjiscentre.org.hk/ 問下, 然你都要合乎他們的要求! 雖然要去深水埗 / 沙田(新開), 但我覺得會比其他坊間會經濟和實效好多!

monkeydiary 發表於 13-12-4 16:27
我在政府醫院做評估的,你話你仔仔讀庭恩,請問當時你排左幾耐呀?
庭恩是在政府未排到服務俾你之前申請的, 因為K3前訓練最好! 政府排到服務俾你他便會停服務給你!

回覆:找可在荃灣區上堂的言語治療師

我仔當年24個月,覺得佢吾講野、只講單字,去社區言語治療中心做評估,言語遲了半年至九個月,後來做了18堂單對單30mins訓練,進步了好多。佢係囗肌問題,只要多做囗肌訓練就ok, 而家三歲半,講少一陣都吾得。
你再問多次試下,因為地點利便都好緊要。

引用:回覆+monkeydiary+的帖子 K1+話派服務,+到

原帖由 Mannixwong 於 13-12-04 發表

K1 話派服務, 到現在K3才派到, 因為升小一便沒有此服務! 如果你沒時間便排幼園兼 ...
我之前都試過有一次係協康比到私人服務,但因為撞左返學時間所以放棄左,其實我想請教其他遇到同一問題的家長,你地會點處理? 會唔會每星期請假去做訓練呢? 另外,我想問下庭恩的要求係咩呀?

引用:我仔當年24個月,覺得佢吾講野、只講單字,

原帖由 mhcbaby 於 13-12-04 發表
我仔當年24個月,覺得佢吾講野、只講單字,去社區言語治療中心做評估,言語遲了半年至九個月,後來做了18堂 ...
如果只做30mins訓練,我寧願去沙田唯聽做,起碼人地professional好多,唔會問親野都好似唔識答咁,次次都將個波拋番比家長

引用:Quote:原帖由+Mannixwong+於+13-12-04+發表

原帖由 monkeydiary 於 13-12-05 發表
我之前都試過有一次係協康比到私人服務,但因為撞左返學時間所以放棄左,其實我想請教其他遇到同一問題的家 ...
青衣協康我在排隊前都去過幾個月,又係效果唔錯,係吊脚啲… 庭恩大前提係政府已俾服務你但未派到以及經濟合乎條件!

monkeydiary 發表於 13-12-5 03:23
我之前都試過有一次係協康比到私人服務,但因為撞左返學時間所以放棄左,其實我想請教其他遇到同一問題的家 ...

我仔同佢d同學仔都係請徦去做訓練,我以前一個星期請3天徦,做3T,ABA及睇醫生,視乎小朋友現在最需要D乜.

monkeydiary 發表於 13-12-5 03:23

我仔剛庭恩畢業,我2012年等左5個月今年因為好多小朋友派唔到政府服務,所以輪候時間都好長,好以話要9個月,沙田乙明,富昌好以重耐,但佢地治遼師每曰加左一個小朋友,應該加左成50個位,又可能好D,呢個機構好好,我仔29個月入讀時剛有雙語詞,現在3歲8個月,己經追到了.

引用:Quote:monkeydiary+發表於+13-12-5+03:23+

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-12-05 發表
我仔同佢d同學仔都係請徦去做訓練,我以前一個星期請3天徦,做3T,ABA及睇醫生,視乎小朋友現在最需要D乜. ...
哎呀!早知上黎問吓你地先啦!上星期協康call過我話有得做st, 我而家應該點做先可以要返個位呀?

引用:Quote:原帖由+monkeydiary+於+13-12-05+發

原帖由 Mannixwong 於 13-12-05 發表
青衣協康我在排隊前都去過幾個月,又係效果唔錯,係吊脚啲… 庭恩大前提係政府已俾服務你但未派到以及經濟 ...
其實我想知庭恩的入息要求大概係幾多?

但若然你接受了協康的服務, 庭恩便不會給你! 我當日都係上左大約一年庭恩, 之後協康有位, 中間庭恩會有3個月交接期. 之後服務會給下一個!

monkeydiary 發表於 13-12-6 08:14
忘了, 你打去問清楚會較好!

monkeydiary 發表於 13-12-6 08:14

我申請時三人家庭月入唔可以過 $33000,現在唔知,若你們多一点人住會好D,要提交税單或收入証眀明,但你有家人有大畢開銷,也會爵情處理的.
‹ 上一主題|下一主題