用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保羅堂收到result未?
樓主: Babystitch123
go

聖保羅堂收到result未?   [複製鏈接]

引用:Quote:bbmom72+發表於+13-11-27+18:57+話會

原帖由 heidya 於 13-11-27 發表
比想象中細及舊,有點失望。
但是校舍是2012年全新裝修的。可能因為空間問題所以有點錯覺吧!

heidya    發表於 13-11-27 23:27

回覆:聖保羅堂收到result未?

之前計過出年k1, k3要搬去中環,不遇裝修呢家野、、、

空間不足、空氣不流通、缺少戶外空間、陽光欠奉。

heidya    發表於 13-11-28 11:27

回覆:iansung 的帖子

校舍唔大,但老師比我感覺係最nice,过程安排好smooth,仔in左6间,暫時呢间感覺最好…

我反而in過幾間最失望依間,對面街食市的油煙我c6已經唔鍾意,未入課室已有小朋友已經勁喊,玩玩具間期小朋友好吵,c6話課校細和舊,面試完去咗隔離公園玩,好多都係面試完的小朋友,佢地勁失控,撞來撞去又打尖,仲有好多b6人,同高主教遇到的人好唔同,唔知係咁啱遇到...

原本最想入這間,依家...收咗先算。

以上為個人見解,不喜勿插。

heidya    發表於 13-11-28 11:31

回覆:bbmom72 的帖子

你边日in?咁大差別?细係细D,但可接受

收咗先算,覺得校舍差可以吾接offer!
Over 2000人申請,150個位

個人意見, 現在北角的臨時校舍雖然地方不大, 但搬過來之前學校用了大筆資金去裝修以及佈置, 務求令小朋友有個舒適的學習環境. 當初學校決定暫時搬離原校舍的出發點是不想學生上學時受原校隔離鐡崗保育工程影響, 因為始終有工程就會多沙塵.

學校位置不算太差, 雖無戶外操場, 但有室內大肌肉室, 反而不受天氣影響.
學校衛生環境很好, 我小朋友甚少被其他同學傳染而生病.

至於面試時很吵, 失控場面, 很多 B6, 以我做家長義工所見, 絕大部份的家長都是很斯文的, 小朋友也很乖地玩玩具等面試.

bbmom72 發表於 13-11-28 08:29
我反而in過幾間最失望依間,對面街食市的油煙我c6已經唔鍾意,未入課室已有小朋友已經勁喊,玩玩具間期小朋 ...
在NP 係避唔開B6既, 加上SPC學卷, 又係中區名校搬過去, 自然多人報名. 不過睇左校舍及附近環境, 相信有一批本地家長會打退堂鼓,

我細女考左幾間,呢間比較失望。兩年前我大仔見果陣感覺好好,但今次我反而覺得安排唔好。

我係第一日一早見既,排隊入去坐响細椅時,唔知点解第一行仲有4-5個位,但叫我坐第2行。後來輪住坐之後有家長冇住坐,老師安排佢坐番第一行,咁就俾2個家庭打左尖。

跟住入房玩玩具,我地第2個家庭入房玩,点知係尾二個家庭叫出去in(基本佢係 last in first out),咁都算喇。我女仲黑仔到正行入去見時,門口個家長義工話老師未ready要响門口等,咁又等超過5分鐘,連我之前間房最後一家庭都入另一間房見了,我女都仲等緊。其間仲有另一個家長義工問我個女点解唔入去見…

我可能係個別事件,不過因為咁我唔再考慮呢間學校了。

引用:我細女考左幾間,呢間比較失望。兩年前我大

原帖由 twllc 於 13-11-28 發表
我細女考左幾間,呢間比較失望。兩年前我大仔見果陣感覺好好,但今次我反而覺得安排唔好。

我係第一日一早 ...
我都係第一日in8:45,安排有待改善。
我們8:30到,一條龍,又冇指示。去到門口,排到先話只可8:30入,又要落番樓梯再排過!
至於家長義工,其實人地真係義工,去到先被安排工作,我們仲要係第一、二批in,所以我會體諒他們。

我in完好鍾意間學校wor.
老師問問題好用心,仲額外解答咗我一些育兒問題。
就算無offer,當日interview都很徝得。

但當日我個囡俾個小朋友蝦,佢驚到縮埋咗!但我響到都幫唔到佢,日後希望佢識保護自己。

回覆:rollrollBB 的帖子

話時話唔知学校寄出左信未呢?

課室細??唔係掛,想要幾大?
大唔大,我覺得係要相對睇番一班人數,
唔知你地有冇見過有學校要三十幾人迫埋係課室?仲細
Spc課室已經唔係算細,地方冇中環咁大,中環樓底高,所以會覺得冇咁壓迫!

至於話個toilet dirty,我諗因為inrerview多人用左,平時上學手子真的很乾淨,最少我番親學校活動時從無見污糟

利申:我仔讀緊呢間!

引用:課室細??唔係掛,想要幾大? 大唔大,我覺得

原帖由 PercyPer 於 13-11-28 發表
課室細??唔係掛,想要幾大?
大唔大,我覺得係要相對睇番一班人數,
唔知你地有冇見過有學校要三十幾人迫埋 ...
可不可介紹下學校課程?如有無學phonics?中文深嗎?有無默書等,謝謝。

回覆:魚王 的帖子

我都好想知呀!

回覆 PercyPer 的帖子

我interview 果日都有去到洗手間都覺得好乾淨喎。
雖然我囝囝入到機會都不大,但我都興趣知下個課程呀
‹ 上一主題|下一主題