用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生有問題 - 應否選B校?
go

自行收生有問題 - 應否選B校? [複製鏈接]

如果心儀A校,B校其實一般, 自行收生應否選B校為2nd choice?或只選A校就算? 因怕派咗去,B校. 請指教.
   0    0    0    0

引用:如果心儀A校,B校其實一般,+自行收生應否選B

原帖由 CPLau129 於 13-11-27 發表
如果心儀A校,B校其實一般, 自行收生應否選B校為2nd choice?或只選A校就算? 因怕派咗去,B校. 請指教. ...
如果B校唔係心儀,入了可能後悔可以不選,待抽獎再比多一個機會抽A校

CPLau129 發表於 13-11-27 12:17
如果心儀A校,B校其實一般, 自行收生應否選B校為2nd choice?或只選A校就算? 因怕派咗去,B校. 請指教. ...
如果你當自行加大抽獎係實會派到你心儀的A學校的話,咁當然唔好揀B學校啦。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-11-27 13:03
如果你當自行加大抽獎係實會派到你心儀的A學校的話,咁當然唔好揀B學校啦。 ...
如果不是「實會派到」呢?
如果,A校自行信心只有一半,而大抽獎抽到A校機會只有三分一,那是否都值得放棄填B校在自行第二?

王國會長

引用:如果心儀A校,B校其實一般,+自行收生應否選B

原帖由 CPLau129 於 13-11-27 發表
簡單d,如果b校收左是否樂意去讀而不會覺后悔

"派咗去,B校"當然唔好選. 你唔選,(自行)一定唔會派去.

我覺得自行果兩間應該係派得俾你,你會心滿意足不會再去叩門(神校另計)
;係呢類學校至好放落去自行。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

fion6406 發表於 13-11-27 13:45
如果不是「實會派到」呢?
如果,A校自行信心只有一半,而大抽獎抽到A校機會只有三分一,那是否都值得放棄 ...
自行加大抽獎,又有聯繫位或直屬位,就算唔係實會派到,那些好大機會派到的潛意識都會不停出現在某些區域內的某些家長腦中。所以會有只揀一間自行學校的現像。舉個例,灣仔區的軒小band 1男同學家長,佢地大都有這個抉擇的傾向,只有皇仁是心儀學校,那麼還要揀第二間嗎?萬一派了去第二志願怎麼辦?
至於應否揀第二志願的自行學校,我諗好視乎你對心儀學校的渴望和還有沒有其他類似的代替品。如果唔係絕對的話,揀第二志願的學校就係比多一個機會自己。正如上面的例子,軒小band 1男同學的家長,一早已認定皇仁是沒有代替品的,不用說一定只會揀一間自行學校。又或者好像之前有家長話,小朋友在私校讀又係頭三之內,揀英華好定上智好。好簡單,既然兩間都差不多,是但入一間都要慶祝的,揀多一間又何妨!

如果沒有絕對優秀的成績,又沒有聯繫、直屬等先天條件,還要跟別人比併的,不論信心有幾大都應該選多一間作保險。升中派位的過程之中不可能單單諗住我想去邊間中學,你還要加入考慮我最不想去的中學。最唔想去的中學就像是遊戲的甜品,免費奉上的,小心!

MayChung    發表於 13-12-4 09:20
janetlam74  "最唔想去的中學就像是遊戲的甜品,免費奉上的,小心!"..這個最驚嚇~  發表於 13-11-28 08:16
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:fion6406+發表於+13-11-27+13:45+如

原帖由 ohnono 於 13-11-27 發表
自行加大抽獎,又有聯繫位或直屬位,就算唔係實會派到,那些好大機會派到的潛意識都會不停出現在某些區域內 ...

‹ 上一主題|下一主題