用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大圍孫方中好嗎???
樓主: lau47
go

請問大圍孫方中好嗎??? [複製鏈接]

回覆:ailimama 的帖子

咁可能係reject左,所以收唔到信卦,可能佢嘅意思係第一輪篩選卦

引用:咁可能係reject左,所以收唔到信卦,可能佢

原帖由 rubyruby924 於 13-12-04 發表
咁可能係reject左,所以收唔到信卦,可能佢嘅意思係第一輪篩選卦
孫方中分三星期出信,上星期出俾正取生,上星期四五要交留位費……如當中有人唔交留位费放棄學位,今星期就出信俾後備生……如此類推…… 所以如果無人放棄就無信了…… 不過我見 fb gp 有幾個家長話會放棄

回覆:rubyruby924 的帖子

我諗你真係誤會咗喇,我仔24/11先 in 仲遲

我都係24號in的, 都未收到信. 最後面談時, 因為我報全日, 老師話因為要收弟妹申請, 老師的子女優先, 全日已經好爆了, 個老師話如果唔收就叫我用另外一些途徑再試, 例如打電話......etc, 叫我自己用自己方法. 其實都唔係好明白咩意思.

回覆 deeboy 的帖子

即是用誠意打動校長, 如果有人放棄學位, 就可補上

其實想知如有兄姊讀緊, 咁弟妹已經算係必收, 咁即係唔駛 interview ?? 直接跟第一輪同時間俾留位費?? thx

回覆 Ipmok 的帖子

老師話如果有哥哥姐姐讀緊的 , 本身又正正常常唔特別差, 都應該會優先收, 所以都係要申請同面試.

回覆 hobby 的帖子

其實我囡囡果日表現已經好好, 如果學校都唔收, 甘即係間學校可能唔適合囡囡, 甘就算了, 唔強求

睇你咁講, 其實老師想收你囡囡喎

全日班得14個位, 今年仲有好多老師兄姊的報名, 真係可能得幾個位, 如果真是很心儀, 真的寫信給校長試試也無防, 去年都有人由冇位到有位, 有位到下午轉上午, 全日都有, 暫時我未聽到有人話入咗孫幼會後悔的; 當你聽到子女說普通話啲音靚到不得了的時候, 真是感到萬分高興的

我相信我冇選錯這校......好期待聽對寶貝講普通話

我係24號in,  收左我個囡讀全日, 老師IN時都講明得幾個位

我都感覺到老師想比機會我囡囡, 不過老師最後問左兩條問題:(1) 選擇全日的原因; (2) 如果其他學校offer全日, 而她們offerAM, 問我會點揀 .

可能老師想我好盲目地話一定會選她們, 不過我無甘做; 我好老實答老師, 呢個假設性問題好難答, 要考慮好多因素, 之後老師面色一沉..., 所以我感覺到佢地幾現實下

我都會照答, 唔係全日唔會讀 好在真的有全日OFFER; 學校都好睇要求讀全日的原因, 可以的話, 希望給有需要的人
‹ 上一主題|下一主題