用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2014K1堅道真光(28/11,29/11才寄出通知信)
樓主: yellowyu
go

2014K1堅道真光(28/11,29/11才寄出通知信) [複製鏈接]

回覆:yuensammi 的帖子

.不過阿女好睇當日心情,唔係次次咁好,对其它龍校都冇信心,

回覆:2014K1堅道真光(28/11,29/11才寄出通知信)

想問下有offer 的是不是都是教徒?

回覆:2014K1堅道真光(28/11,29/11才寄出通知信)

請問這間是否保証直升小學的?謝

回覆 小傻豬豬 的帖子

wow my goodness

引用:想問下有offer+的是不是都是教徒? +

原帖由 wipebb 於 13-12-02 發表
我個女唔係。

我本來想寄求位信去試下(亦已寫好)但我C6話唔好寄喎。佢話間學校不知所謂又要人排長龍面試,又要group in 考東考西,又要見校長,原來就係要收的靜,唔出聲既小朋友。等如你出去考試,做哂題目,交埋卷,先話比你聽份卷點評分,原來答一半先滿分,答哂係唔合格架咁考黎做乜(不喜勿插)

引用:我本來想寄求位信去試下(亦已寫好)但我C6話

原帖由 小傻豬豬 於 13-12-03 發表
我本來想寄求位信去試下(亦已寫好)但我C6話唔好寄喎。佢話間學校不知所謂又要人排長龍面試,又要g ...
一班20人,如果每個小朋友都係「主動」同「活潑」型,老師都好難 manage嘅。

引用:Quote:原帖由+小傻豬豬+於+13-12-03+發表我

原帖由 jiljill 於 13-12-03 發表
一班20人,如果每個小朋友都係「主動」同「活潑」型,老師都好難 manage嘅。

...
老實說,好多做得好的小朋友都無收,收六十幾個位,估有十個八個有現任姐姐哥哥讀緊(估小左了),再估下以前有哥哥姐姐再加埋爸媽係校友,數目吾少,今年小一自行收生得四成就知d位吾到你爭,可能真係得二十幾個位係實缺。所以吾關好動同靜事

我反而欣賞堅真,收了囡囡纯因她表演乖巧,有問有答,同老師有交流。我們没宗教沒sibings.

校舍細,多申請者,排隊無可避免。

考的東西亦適合佢地年纪。分兩part in 算有心思。只考一part , 有些家長又会覺得馬虎。

对我而言,囡囡表演100分。但深明多人爭,所以只會覺得有机會而已。就算唔收都不會太難過。

平常心。

當然也有些運氣吧。

引用:Quote:原帖由+jiljill+於+13-12-03+發表一

原帖由 artinie 於 13-12-03 發表
老實說,好多做得好的小朋友都無收,收六十幾個位,估有十個八個有現任姐姐哥哥讀緊(估小左了),再估下以 ...
我個女無背景、無宗教、無家姐阿哥讀真幼,入到係真係奇蹟,會好好珍惜呢個機會,盡量配合學校需要,希望佢可以真中畢業。

Cool-G    發表於 13-12-4 16:53

引用:想問下有offer+的是不是都是教徒? +

原帖由 wipebb 於 13-12-02 發表
不是教徒,也無有其他關係

我囡囡收到全日班offer. 感恩。收到offer 時喊了出黎。我們沒有宗教,沒識人,沒哥或家姐帶入,一直都好喜愛真光。

阿女,當天表現好好,有問有答。
daddy 帶她去,話老師有問圖片內容係放風箏,咁arm 我們早一星期同佢玩完,所以阿女group in 時可以答到。

最擔心的是住東區不知道有無校車,因為真係希望阿女入讀。

呀仲有阿女是5月bb

引用:我囡囡收到全日班offer.+感恩。收到offer+

考堅真的那天,我的確覺得應試的女孩子個個都好叻,我女並非持別主動,所以我真是很感恩女女有offer。我睇過往年post,堅真喜歡收專注力高的小朋友,我女女就是這類,現在的pn老師也說她專注力非常好,相信這是緣份。

原帖由 joeychan1982 於 13-12-03 發表
我囡囡收到全日班offer. 感恩。收到offer 時喊了出黎。我們沒有宗教,沒識人,沒哥或家姐帶入,一直都好喜 ...
請問九龍民生同真光你會點揀呢?

回覆:miracleinlife 的帖子

比你點簡?我們考慮中。
我喜愛真光,老公喜歡民生。

我最後收到得waiting ,想問收到offer 既係咪住港島區?
有無收offer 既住九龍架?

‹ 上一主題|下一主題