用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會李兆強小學 想問李兆強讀書辛苦嘛?
go

想問李兆強讀書辛苦嘛?

如果崇真同李兆強簡會耂慮邊間?邊間會辛苦D呀?

相信一定不輕鬆...

女兒每天7點前會完成功課,跟住食飯,打機,睇碟⋯
考試平均8x分⋯咁算辛苦嗎?

引用:女兒每天7點前會完成功課,跟住食飯,打機,

原帖由 馬騮仔 於 14-01-05 發表
女兒每天7點前會完成功課,跟住食飯,打機,睇碟⋯
考試平均8x分⋯咁算辛苦嗎? ...
你小朋友,今年幾年級?
咁乖7點就做晒功課,有咩秘訣,佢自動自覺

👐十分唔好

抄寫補充數簿抄抄抄!

我個人認為辛唔辛苦睇家長懂唔懂調節. 家長期望同小朋友資質有落差時你為了一己私慾係咁谷+小朋友吃力於學術上但家長仍為佢安排形形式式的所謂"興趣班" 咪辛苦囉.否則我so far覺得唔難應付. (重申,我仔唔係top嗰批,我亦唔會有太大要求,我唯一要佢認真做齊功課就算, 可能因我無乜大志,覺得唔太吃力,係頭一兩個月適應期辛苦d.

回覆:想問李兆強讀書辛苦嘛?

我是舊生,不會給子女入讀,一味谷,抄抄寫寫,田鴨式,六年來感覺老師沒有愛,學校沒有愛,希望多年來教育有改進,否則想小孩沒童年可選擇,人生路很長,培養學習興趣才是重點。

回覆:mmc_baby 的帖子

讚成!我都係兆強舊生。兆強的好成績絶對建築係學生既痛苦上。每日都抄抄抄,上堂老師但救學生分數高,背晒課本內容,你問多句都兼你煩!

我想問MMC 同Winnie, 你地係邊年。今日啱啱收到陸慶濤offer, 正考慮是否接受,因為還有一弟弟跟尾。平兆又咁.....

回覆:梁山伯 的帖子

我係1991年畢業

1991年既上午校即係現在既平兆。我現在都住藍田區,雖然我有舊生分數加,但仔女如有得揀,我唔會俾佢地入兆強!

Ha Ha.... I told my son the stories of Winnielwy and mmc_baby yesterday night. His first response was "why?" "This school is a bit pushy but you can learn a lot from it! Most importantly, our teachers are good. They gave us chocolates on Valentines Day; They discover our strength and praise us as always; They sent me card when I was in hospital for a week and prayed for me; They touched my head tenderly when I was unhappy or doing something good... "

See, different people see things differently. I am also a happy mum but I believe to certain extend that we need to get an aggressive school under "such an" education system in Hong Kong..... but the key point is that parents have to show support all the time and cannot be aggressive. Honestly, the pressure is not mainly from school, it must be from parents.

The above is only my tiny tiny ten cents thought. Just a little sharing.   

其實,不是每一個學生都適合同一間學校!不單是平兆,就算是同一條街的德兆和藍循,我可以說,並不適合不喜歡文字的學生,因為功課有時的確驚人!父母為子女揀學校,千萬不要盲目地只看成績!話說回來,這三間小學又的確每年都可以有一半或以上的學生派到 band one 英中,暫時來說,其他同區小學遠被抛離,因為一分耕耘一分收獲!
我女在平兆畢業,佢話俾我聽佢地絕大部分能够升上英中的同學,完全沒有適應問題,這是小學被操練的結果!事實上,佢地的語文及數學的確是在小學打好根基的!只能說,先苦後甜!

至於亞仔,讀緊小三,功課有時多到連我瞓咗佢都未做完!間中仲欠交!但佢好鍾意返學!

我都係舊生,阿女今年讀小六,功課真係多,不過全部阿女自己攪掂,只係幫佢溫默書同試前先溫書,但阿女係一個完全唔自動波嘅人,但俾學校操到乜都自己攪掂,佢成日都話no pain no gain

但學校真係有部份老師係鬧人毫不留情,佢哋都習以為常

我都好想揾到一間學校,裡面每一個老師都充滿教學熱誠,滿有愛心地對待每一個可教和頑劣的學生,但暫時還未聽聞!唯有告訴小朋友,遇上不好的老師,是上天訓練他們面對逆境能力的好時機!

laiping 發表於 15-4-16 18:16
其實,不是每一個學生都適合同一間學校!不單是平兆,就算是同一條街的德兆和藍循,我可以說,並不適合不喜 ...
絕對應同----- 其實,不是每一個學生都適合同一間學校!

我地選呢間學校時我老公朝朝去學校門口視察,因為聽聞功課量驚人,但老公去完視察後發覺小朋友全部都係開開心心入學校,絕對唔係死讀書咁死氣沉沉.所以就加強左信心.

So far 亞仔日日7 點做晒功課,一齊食晚飯玩一陣,間中同佢溫吓書. 因功課多其實都已經係溫習,所以無特別同佢溫書,默書自已搞掂,(因平時都要抄書,抄抄吓都識晒啦,老師又會同佢地review D生字同 備默),所以如果家長唔係要求好高要做TOP 5%, 其實唔係出面講得咁恐怖.

亞仔都有話老師有惡,不過佢話因為有D同學真係好"Yai" 話唔聽!! I think discipline is very important in teachers' eyes in this school.

回覆 SoniaKlose 的帖子

同你一樣,我都冇理亞仔亞女的測考默,基本上佢地測考默的範圍係乜,我都唔知道!因為學你話齋,平時抄埋寫埋咁多,都識晒咁濟!(不過,我也明白不是每個小朋友係咁!)講起老師的愛心,我有朋友曾經在TKO某直資小學教,那間小學以愉快學習,老師有愛心聞名,什至開校時吸引各區家長慕名而至,但朋友在那裡教過後,說千萬不要讓小朋友入去,因為那裡的學生被老師“寵壞”,紀律混亂,有時上不到堂是因為隔離課室太噪,有時是因為學生還惡過老師!我只能說,這類的小學真的不適合我的仔女!

我覺得不是太辛苦的,呀囡今年小一,平時通常6点已完成功課和温默書,每日有自由活動,再加.1小時練琴,但都係每晚9点半瞓,測考前先溫書,上學期全級十名之內,所以平兆不這讀得好辛苦,

初小應該好輕鬆,到高小先知,剛昨天學校假期,淨係數學都9樣,全部總數21樣,放學返黎淨做功課做到半夜3點都未做完,第二日再做,做到半夜12點先搞掂,兩日都冇出過街,當然間中抖下,做到阿女第一次喊