用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine vs 樂基
樓主: galaxybag
go

St Catherine vs 樂基 [複製鏈接]

沙田樂基係樂基創校, 其後九龍塘分家才開辦.. 之後kln樂基不準用此名再開分校..
幾年升少成績唔會差過sc, kv...
校內那張升小result, 係沙田區已經係超晒班...接近50%入沙田區內Band 1 頭,
20-30% 入九龍區band 1 ... 其他都band 1 尾...
不過要跟足學校個進度做, 真的不易

引用:學之園LV英普班offer+++SC+++HKPS+offer++,

回覆 qqbabe 的帖子

謝謝!想請問什麼時候開始要寫字?是否N班便要學認字?

如果兩間都係好學校,我會揀樂基,因為學費無咁貴,感覺也較樸實。st cat 學費貴亦好多額外開支,例如生日會要買野返學校,家長非常進取。而且樂基出名英文國語好,st cat 偏重英文。樂基升少的成績亦很好!而且我覺得小朋友讀緊ok,又唔係名龍校無謂轉來轉去,又要重新適應。唯一我會揀st cat係名氣較大,如果兩個鱷魚皮手袋,你鍾意比多好多錢用hermes既話,你就轉吧!!

樓主不是問St Cat vs 樂基?為什麼又要扯到九龍塘樂基vs沙田樂基?
我是九龍塘樂基家長,每次見到呢D Post第一個反應 "駛唔駛呀?人地又無話你唔好,唔駛下下走出來大讚特讚,有意無意又踩人兩腳。。。其實發生了什麼事呢?"

沙田樂基又好,九龍塘樂基也好,兩間都係好學校。我住九龍,所以報九龍塘樂基,唔代表我讀九龍塘樂基就係勁D。同樣我親戚住沙田,佢讀沙田樂基亦係好自然的事。

引用:如果兩間都係好學校,我會揀樂基,因為學費

原帖由 jane__411 於 13-12-23 發表
如果兩間都係好學校,我會揀樂基,因為學費無咁貴,感覺也較樸實。st cat 學費貴亦好多額外開支,例如生日 ...
其實我兩間都鍾意 我係sc家長 但唔覺要額外好多開支 生日會都無話要買d咩番去 老師話如果小朋友係生日可以買蛋糕 老師仲話買有咁細得咁細得 因為通常有幾個小朋友一齊生日 有幾個蛋糕會食唔哂!其他小朋友就帶一樣食物返去分享 大家都係帶d普通野 我見小朋友有d帶返屋企都係平時獨立包裝既零食!平時有無咩$要比 我之前睇過樂基 都應該係差唔多學費!其實讀得私校都唔計較果幾百蚊 係比較理念多d!如果樓主讀樂基好地地又真係無謂轉

回覆:galaxybag 的帖子

我係兩間(樂基沙田,SC)用家。我對兩間學校係有親身體驗。學術上樂基較SC 深,如phonics 教得多過sc . 功課,評估較sc 多。返學就sc 開心過樂基,sc老師唔會管得太嚴,校規亦較鬆。學生上課,似乎sc 較活動,多D自由空間!兩間都係好學校,sc派小學好過沙田樂基,樓上話樂基有好多入沙田band 1 小學,但沙田band 1 如呂小係津校,唔係考入去。sc 家長較進取,好多aim at 神校,沙田樂基相對地平實

引用:Quote:原帖由+ymnhappybaby+於+13-12-11+發

原帖由 galaxybag 於 13-12-11 發表
好多謝你的讚賞,小女也有崇真英普,不過決定放棄留位,其實上年我也有報這幾間名幼的pn但全軍覆没,所以重 ...
全軍覆沒?你不是說         你孩已在分校讀緊pn?
Quote:原帖由 mymelody999 於 13-11-27 發表
回覆 galaxybag 的帖子 樂基咁快知?吾係12月面試1月先出result咩?
讀繁樂基分校pn

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引用:Quote:原帖由+galaxybag+於+13-12-11+發表

引用:我係兩間(樂基沙田,SC)用家。我對兩間學校

引用:Quote:原帖由+SaBB+於+13-12-23+發表全軍覆

原帖由 galaxybag 於 13-12-23 發表
上年度考就只有pods及威廉收正取生,最後間pods即樂基九龍塘分校。上年考st LH Km 迦南唔收嘛!未叫全軍覆 ...
你住kln 定HK side? 自己駕車返定坐校巴?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

原帖由 jane__411 於 13-12-23 發表
如果兩間都係好學校,我會揀樂基,因為學費無咁貴,感覺也較樸實。st cat 學費貴亦好多額外開支,例如生日 ...
九龍塘sc學費唔算貴,四千幾比十一個月。好多幼園都係呢個水位。
生日會求其帶多少少share就得。可能我果班平實啩?

回覆:galaxybag 的帖子

個人認為,除非是龍校如St Paul''s ,good hope, 培正等,否則如兩校課程差不多,也是芙普,其實不需過海返學呀。

回覆:SaBB 的帖子

兩間都好,sc 中英勁,hkps, 英數勁,如果叩門sc好d超級出名明星學校, hkps細校小班老師記得曬學生d名親切d,

回覆:St Catherine vs 樂基

SC is better
就算教出來不會相差太遠,
但以名氣計就相差太遠了

tamagoosie 發表於 13-12-24 02:03
SC is better
就算教出來不會相差太遠,
但以名氣計就相差太遠了
用名氣來幇小朋友選擇學校,好像有點膚淺,雖然學校有名氣一定有其好處,但係家長都要了解學校的文化同理念適唔適合自己小朋友。好似有些學校唔會有工作紙同功課,如果家長唔認同學校做法,日後會有很多矛盾,我就是不喜歡沒有習作的家長。有時盲目追求名牌,但又不知價值何在未必是好事!

引用:Quote:tamagoosie+發表於+13-12-24+02:03+S

原帖由 jane__411 於 13-12-25 發表
用名氣來幇小朋友選擇學校,好像有點膚淺,雖然學校有名氣一定有其好處,但係家長都要了解學校的文化同理念 ...
SC 無工作紙????

samchan2179 發表於 13-12-25 14:27
SC 無工作紙????
這個只是例子,像浸幼講明沒有默書、測驗、考試,不是在說SC!

我小朋友也是在Pods讀, 也很滿意學校的課程同師資, 老師也很有愛心, 小朋友很喜歡上學, 而且進步不少, 唯一擔心就是考小一時小學校長不知Pods是樂基分校, 雖知首看interview 表現, 但差不多表現時, 我相信也會看幼稚園作參考.
‹ 上一主題|下一主題