用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 中文字卡
go

中文字卡 [複製鏈接]

有冇啲中文字卡係前面大大隻字,後面係圖,至好係真實圖片,唔好係卡通,請推介,謝謝......

0    0    0    0

引用:有冇啲中文字卡係前面大大隻字,後面係圖,

原帖由 jobylai 於 13-11-26 發表
有冇啲中文字卡係前面大大隻字,後面係圖,至好係真實圖片,唔好係卡通,請推介,謝謝......

...
Push

回覆:中文字卡

試下自己做,上網google圖片,print去咭紙度

回覆:中文字卡

我結果都係自製咗,佢學得好快,兩日學晒眼耳口NOSE,跟住學埋手腳頭牙,跟住又學埋媽媽爸爸我家.....
但有一個好大嘅問題,佢只係識字卡個FONTS,我手寫番同一個字問佢,佢唔識,經巳寫得好公整,再試吓係佢平時啲故事書入面,見到有呢啲字就問吓佢,佢都係唔識...
呢個係咪用字卡教字嘅通病?

回覆 jobylai 的帖子

我都計劃緊好似你咁教我的小朋友認字呀,你小朋友有多大呀?

回覆 shekma 的帖子

佢就黎23個月....我有一次講講吓故事書(我每次都係會指住啲字講),佢開始問我啲字係咩黎,我話俾佢聽係中文字,媽咪就係因為識中文字,所以可以自己睇書,明白個故事,跟住問佢想唔想自己學中文字,自己睇得明本書,佢話想,跟住我就教佢,佢堅有興趣,所以佢學得好快.....但真係淨係識個字卡,同一個字出現係本書係認唔到,我堅唔明點解......

醒目開學勳章

引用:回覆+shekma+的帖子 佢就黎23個月....我有

引用:回覆+shekma+的帖子 佢就黎23個月....我有

原帖由 jobylai 於 14-01-01 發表
回覆 shekma 的帖子

佢就黎23個月....我有一次講講吓故事書(我每次都係會指住啲字講),佢開始問我啲字係 ...
因為BB這個年紀只係認符號

當字卡的字和書上
的font 有少少唔同就會唔識ga la

‹ 上一主題|下一主題