用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待KV 出結果
樓主: heydenbb
go

等待KV 出結果 [複製鏈接]

回覆 vickyyeung1204 的帖子

佢返學好開心,很喜歡老師,亦好快適應新學校。

引用:回覆+cherrybeepbeep+的帖子 我小朋友k1,+

原帖由 shevachevy 於 13-11-27 發表
回覆 cherrybeepbeep 的帖子

我小朋友k1, 紀律真係冇得頂, 個個自動自覺, 一入學校果下佢地個個變身成個小 ...
送返學送到班房門囗,日日同老師溝通都得。

引用:+本帖最後由+rosebb+於+13-11-27+10:55+編

原帖由 rosebb 於 13-11-27 發表

SC VS KV,我就無得打呢條FEED,因為SC,WAITING LEI...... ...
我都想 kv vs sc ,但sc also waiting La ="= 希望kv 有好消息

引用:回覆+cherrybeepbeep+的帖子 我小朋友k1,+

我小朋友k1, 紀律真係冇得頂, 個個自動自覺, 一入學校果下佢地個個變身成個小 ...
KV既中數相信一定好强。

而英文方面,想問下現在是否每天有NET?一堂幾多分鐘?好果target直資或私小,有需要出去補底嗎?thanks.

希望你們有好消息,早幾天到了教員室,已見他們在入信,相信好快寄出!

引用:Quote:原帖由+shevachevy+於+13-11-27+發表

原帖由 cchowls 於 13-11-27 發表

而英文方面,想問下現在是否每天有NET?一堂幾多分鐘?好果target直資或私小,有需 ...
考小一,間間幼稚園都出去補。

回覆 cchowls 的帖子

唔係日日有net, 一星期一日, 40分鐘左右, 對我o黎講我覺得冇分別(係學費就因佢有分別), 當初揀 kv 時根本唔知佢有net。
我小朋友k1而已, 你問我考私小直資足唔足夠我未有資格講, 但我見有k3家長報喜已有唔錯offer, 當然我認識o既不代表其他k3學生。

但我不嬲唔會"神化"一兩個 net o既功效, 有可能好過冇, 但冇又唔係好大問題, 家庭o既input更加重要。

另外,紀律方面,我亦很佩服KV的教法及成效。

據我理解,KV 的教學方法係比較傳統。(有錯請提点) KV會否鼓勵學生思考、發問、表達及有創意?

謝謝。

回覆:bbalau 的帖子

Thanks.

引用:Quote:原帖由+shevachevy+於+13-11-27+發表

原帖由 cchowls 於 13-11-27 發表

而英文方面,想問下現在是否每天有NET?一堂幾多分鐘?好果target直資或私小,有需 ...
相信你的問題係kv同SC比。sc英文強係人都知,但佢地的老師在教學上有好大的自由度,我識既同事的仔仔的net就.....所以可能會有好大出入。但kv你唔好expect佢地會教多D野,但係佢地一定要教哂所有已定的課程。我自己有找人補仔仔英文

引用:希望你們有好消息,早幾天到了教員室,已見

原帖由 tokwawan 於 13-11-27 發表
希望你們有好消息,早幾天到了教員室,已見他們在入信,相信好快寄出!
希望快d知結果

回覆:等待KV 出結果

我都用家,小兒K2, 這是一家很奇妙的學校,我十分滿意。

細仔有SC offer, 但我最想入KV

請問KV的家長,你們的小朋友有沒有在課外學英文及普通話?學校的英文課是否用phonics 教?咁一星期有多少時間由net 教及普通話課堂時間。

是否在校外學習英文及普通話是視乎家長的要求。我大仔有在外學phonics及普通話的,但同班中,任何校外活動均沒有參與的人亦大有人在。而我認識不同學校的家長,包括學之園,SC, York,劍鳴等,亦不會因為學校有相應語文而放棄在校外加補。所以,有否參與校外課程係絕對睇家長既要求。

每年呢個KV post 都會hit 到爆哂燈!

回覆 的帖子

我囝囝上年無唱歌,但仍然成為KV的一員。老師不會因為唔唱歌而唔收……加油!

希望大家會收到好消息

引用:希望大家會收到好消息 +

原帖由 edithlee 於 13-11-27 發表
希望大家會收到好消息
Hope so

幾號有消息?
‹ 上一主題|下一主題