用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇媽媽俾小朋友一日上午下午返兩間唔同既幼稚園呢 ...
樓主: Cynthiapple
go

請問有冇媽媽俾小朋友一日上午下午返兩間唔同既幼稚園呢 [複製鏈接]

引用:可行,大有人在。 但我絕對不會讓我小朋友

原帖由 alex2305 於 13-11-27 發表
可行,大有人在。
但我絕對不會讓我小朋友這樣,盡管他學術落後於人,盡管他讀一間平平學校。小朋友是要睡的 ...
非常同意

呢D真係怪獸家長,谷都唔好谷到咁過份, 只不過幾歲人仔, 家長有無當過小朋友係人呢........

引用:+本帖最後由+Cynthiapple+於+13-11-26+14:4

原帖由 Cynthiapple 於 13-11-26 發表

咁樣做,其實可行嗎?
可行。或者你個小朋友能適應。但到時你又會覺得返哂上、下午班,冇時間學游水、彈琴/小提琴、畫畫、跳舞、網球、奧數、珠心算、公文、中、英、普通話......又驚輸蝕給其他人

回覆:請問有冇媽媽俾小朋友一日上午下午返兩間唔同既幼稚園呢

仲辛苦過返工,小朋友無時間休息同玩,大人放工,小朋友先放學返去訓,仲邊有親子時間,我一定唔會咁做

引用:可行,大有人在。 但我絕對不會讓我小朋友

原帖由 alex2305 於 13-11-27 發表
可行,大有人在。
但我絕對不會讓我小朋友這樣,盡管他學術落後於人,盡管他讀一間平平學校。小朋友是要睡的 ...
對啊!有情緒病什麼都輸了

強烈反對

小朋友好辛苦架

你自己都辛苦啦

不如反一間,你怕佢學唔到國嘢,你比佢一星期上一兩日興趣班
噤樣其實都無問題,唔好令噤細個小朋友太辛苦
無哂童年,小學,中學,大學仲有排辛苦,比開心輕鬆童年小朋友好嗎

回覆:

香港的怪獸家長,你們感到羞恥嗎?
http://thehousenews.com/society/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%9A%84%E6%80%AA%E7%8D%B8%E5%AE%B6%E9%95%B7-%E4%BD%A0%E5%80%91%E6%84%9F%E5%88%B0%E7%BE%9E%E6%81%A5%E5%97%8E/#.UpXozKNuvFo

回覆:wawa~~ 的帖子

到個小朋友大啲就知係咪真係可行,佢一係木木獨獨,任父母擺布,有主見啲既就會反抗,因為佢已經失去對學習ge興趣

講開瞓覺問題,總結身邊朋友的見解,就系中午千祈吾好返屋企,一定要系出面做午餐同換校服,其中一個朋友仲話個小朋友吾攰,下午讀嗰間主要系玩同練英文,但系個小朋友夜晚七㸃已經攰到上床瞓覺,何苦呢!

回覆 kittyland06 的帖子

剛剛看完你 Share條片,唔知點解,突然好感觸,覺得好真實,小朋友好可憐,連個孤獨的波都好可憐。
我認識有人比小朋友番兩間幼稚園,一間K1, 一間K2. 我只覺得家長將自己的責任外判比左其他人去教,表面上用錢去哉培,實則無心做父母。小孩子幼年時係最需要父母的愛,父母的關注。我只覺現在的小孩好可悲,有幾多個父母真正明白,真正體諒!!!

引用:講開瞓覺問題,總結身邊朋友的見解,就系中

原帖由 dorothywong75 於 13-11-28 發表
講開瞓覺問題,總結身邊朋友的見解,就系中午千祈吾好返屋企,一定要系出面做午餐同換校服,其中一個朋友仲 ...
可能個父母仲覺得好正,夜晚唔洗湊

Poor child!

我識一個小女孩,舊年K1開始,上午讀劍嗚,下午讀德望,今年已K2了。

引用:Quote:原帖由+Cynthiapple+於+13-11-26+發

原帖由 yamin 於 13-11-27 發表
可行。或者你個小朋友能適應。但到時你又會覺得返哂上、下午班,冇時間學游水、彈琴/小提琴、畫畫、跳舞、 ...
上星期睇荷花的雜誌,好似叫媽媽寶寶,都有講返全日和兩間半日的利弊,可以參考下。雜誌話小學唔鍾意收讀兩間半日嘅小朋友。

今期親子王有講抑鬱症幼童化,上年醫局數字,兒童及青少年精神科有2萬4千人求診。

深信這些數字會不斷上升。

引用:Quote:原帖由+yamin+於+13-11-27+發表可行

原帖由 Potato001 於 13-11-28 發表
上星期睇荷花的雜誌,好似叫媽媽寶寶,都有講返全日和兩間半日的利弊,可以參考下。雜誌話小學唔鍾意收讀兩 ...
我都反對讀兩間,但學校點知佢讀兩間?

小朋友年紀小,未懂得仔細去講自己感受,相信表面看的確是有些小朋友不會抗拒返兩間,甚至表現不俗,但長遠咁剝削佢地的遊戲、休息、發白日夢的時間,你真的相信沒有問題嗎? 如果個個小朋友一有問題就懂得say no,都唔會有咁多小朋友有情緒病啦
‹ 上一主題|下一主題